14 Οκτωβρίου: ένας στρατιώτης από τις μονάδες του συριακού στρατού (δυνάμεις Ασαντ) που εισήλθαν στην πόλη Ταλ Ταμέρ | SANA/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Νέα φάση: ο στρατός του Ασαντ αναπτύσσεται στο μέτωπο

Ενω δόθηκε στους αμερικανούς στρατιώτες η εντολή εγκατάλειψης των θέσεών τους στη Βόρεια Συρία, τα στρατεύματα του καθεστώτος της Δαμασκού εισήλθαν σε στρατηγικής σημασίας πόλεις της μεθορίου με την Τουρκία
Protagon Team

Ο στρατός του Ασαντ έφθασε στο συριακό Κουρδιστάν και ήδη εισήλθε σε μία μεθοριακή κουρδική πόλη πλησίον της συνοριογραμμής Τουρκίας – Συρίας μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC. Τα κρατικά Μέσα της Δαμασκού ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλ Ταμέρ η οποία βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα. Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχία των συνασπισμένων αμυνομένων (Κούρδοι και Σύροι) έπειτα από τη μεταξύ τους συμφωνία προς αντιμετώπιση των επιτιθεμένων Τούρκων.

Κατά την κρατική τηλεόραση της Συρίας και κατά το συριακό πρακτορείο ειδήσεων πάντα, τα στρατεύματα του Ασαντ εισήλθαν και στην πόλη Μάνμπιτζ με σκοπό την ανάπτυξη «στις γραμμές του μετώπου».

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός, δηλαδή οι περίπου χίλιοι στρατιώτες που βρίσκονται στη Βορειοανατολική Συρία, έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αγνώστων στοιχείων αμερικανός αξιωματούχος: «Εκτελούμε αυτήν την εντολή» είπε, τονίζοντας ότι η απόσυρση αφορά «όλους» τους στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία «εκτός εκείνων που βρίσκονται στην Αλ Τανφ» (πρόκειται για μία βάση με 150 αμερικανούς στρατιώτες στο νότιο τμήμα της χώρας).

Η φωτογραφία είναι από βίντεο του BBC και δείχνει τις αναπτυσσόμενες στις κουρδικές περιοχές δυνάμεις του Ασαντ – εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι μεταφέρονται εκεί με πολιτικά καμιόνια και μικρά φορτηγά και όχι με στρατιωτικά οχήματα (Youtube)

Το BBC αναλύει τη σημασία της ανάπτυξης των συριακών στρτευμάτων στον Βορρά βάσει της συμφωνίας της περασμένης Κυριακής. Λέει ότι θα είναι η πρώτη φορά από το 2012 που κυβερνητικά στρατεύματα θα εισέλθουν στις περιοχές αυτές. Τότε, δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Ασαντ αποσύρθηκαν για να πολεμήσουν τους επαναστάτες αλλού, αφήνοντας τον έλεγχο της περιοχής στους Κούρδους. Παρά τη δεδομένη διαφωνία με τις κουρδικές προσπάθειες για αυτοδιοίκηση, ο Ασαντ δεν προσπάθησε να καταλάβει ξανά τις κουρδικές περιοχές, λέει το βρετανικό Μέσο.

Ρωσο-τουρκικές συνδιαλέξεις

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Σόιγκου, με τον οποίο μίλησε για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία: «Εχουμε συστηματικές επαφές με τους εταίρους μας για τη στρατιωτική επιχείρησή μας. Συνομίλησα με τον ρώσο ομόλογο μου Σεργκέι Σόιγκου. Ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν» δήλωσε ο τούρκος υπουργός.