Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, αποφάσισε η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.
Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια.
»Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι “κόστος” ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με τον νέο νόμο: «Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο).
-Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
-Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενσωματώνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά.
-Διατηρείται η λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία.
-Διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
-Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010-2012.
-Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), για μείωση των ορίων ηλικίας τους – ούτε για τους εκπαιδευτικούς, που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν. 3075/02)».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ συνοψίζονται ως εξής:
-«Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
-Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
-Κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
-Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίησή της».