Συνέχεια στο θέμα που έχει προκύψει μετά από δημοσίευμα για τον αδελφό του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσίπρα, δίνει με νέα της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία. Αφού διερωτάται σε ποια χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε ο αδελφός του Πρωθυπουργού να διεκδικεί δημόσιο έργο με πλαστή -όπως καταγγέλλει- ασφαλιστική ενημερότητα, η Πειραιώς κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη της κυβέρνησης χάρη στην οποία ο Δημήτρης Τσίπρας κατάφερε να αποφύγει τη στενωπό της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η τεχνική εταιρεία Δίοδος που ανήκει στα αδέλφια του Πρωθυπουργού, Δημήτρη και Ζανέτ Τσίπρα, πέτυχε το 2016 τη ρύθμιση δανείου της, ύψους 243.544 ευρώ, με μηνιαίες δόσεις 300 ευρώ.
Όπως καταγγέλλει και η ΝΔ, πρόκειται για την ίδια εταιρεία που το 2012 επιχείρησε να λάβει δημόσιο έργο άνω του 1 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υποβάλλοντας πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα.
Ακολούθησε το Σάββατο σκληρή αντιπαράθεση για το θέμα, με ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ Πειραιώς – ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργικού Γραφείου, για να έρθει το πρωί της Κυριακής η παρέμβαση του δικηγόρου του Δημήτρη Τσίπρα, Γιάννη Μαντζουράνη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με την οποία διευκρίνισε πως ούτε πλαστογραφία υπάρχει, ούτε και ποινή που να παραγράφηκε.
«Επειδή ακούγονται διάφορες ανακρίβειες για τον Δημήτρη Τσίπρα να θέσω υπόψη σας: ο κ. Τσίπρας κατηγορήθηκε όχι ότι πλαστογράφησε ο ίδιος την ασφαλιστική ενημερότητα αλλά ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας», επεσήμανε ο κ. Μαντζουράνης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ποινή διότι «για να υπάρχει ποινή, πρέπει να κριθεί ένοχος κάτι που δεν έγινε».
Τη στιγμή της παρέμβασης Μαντζουράνη, παρών στο πάνελ της κυριακάτικης εκπομπής του ΣΚΑΪ, ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, που υποστήριξε ότι ο νόμος βάσει του οποίου δεν καταδικάστηκε ο Δημήτρης Τσίπρας είναι του 2016 (επί πρωθυπουργίας δηλαδή του αδελφού του).
«Αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιχειρούν από χθες (σ.σ. Σάββατο) να συσκοτίσουν την υπόθεση που αφορά τον αδελφό του Πρωθυπουργού πετώντας, κατά την προσφιλή τακτική τους, λάσπη», επέμεινε η Νέα Δημοκρατία σε νέα της ανακοίνωση για το θέμα την Κυριακή.
«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται πλήρως δια του πλέον αρμοδίου προσώπου: του δικηγόρου του κ. Δημήτρη Τσίπρα, κ. Γιάννη Ματζουράνη. Στην παρέμβασή του στο ΣΚΑΪ, ο κ. Ματζουράνης παραδέχθηκε σήμερα ότι ο κ. Δημήτρης Τσίπρας όχι μόνον δικάστηκε επειδή η εταιρεία του υπέβαλε πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα για να λάβει ένα δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκ. ευρώ, αλλά και ότι δεν εξέτισε την ποινή του χάριν και μόνον του φωτογραφικού νόμου του κ. Παρασκευόπουλου που παρέγραψε το αδίκημά του», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
«(…) Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα επιχειρούσε ο αδερφός του πρωθυπουργού να διεκδικήσει δημόσιο έργο με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, θα δικαζόταν και θα αθωωνόταν με φωτογραφική διάταξη και η κυβέρνηση θα είχε και το θράσος να εγκαλεί τα ΜΜΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή αποκαλύπτουν το σκάνδαλο;» διερωτάται με νόημα το γραφείο Τύπου της ΝΔ.
Απάντηση Μαντζουράνη
Στην περίπτωση του Δημήτρη Τσίπρα δεν επιβλήθηκε καμία ποινή από το δικαστήριο, άρα ουδέποτε επεβλήθη ποινή, η οποία δεν εκτίθηκε χάρη στο νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος ισχύει από το 2016 και αφορά ανεξαιρέτως όλους τους έλληνες πολίτες, επανήλθε ο δικηγόρος του αδελφού του Πρωθυπουργού, Γιάννης Μαντζουράνης.
«Συνεπώς δεν πρόκειται για φωτογραφική διάταξη όπως αναληθώς ισχυρίζεται το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας», συμπεραίνει ο δικηγόρος του Δημήτρη Τσίπρα.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και απόκρουση προφανώς σκοπίμων διαστρεβλώσεων της πραγματικότητας επισημαίνεται ότι για να επιβληθεί ποινή και να μην εκτιθεί, προϋποτίθεται η κήρυξη της ενοχής του κατηγορουμένου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Δημητρίου Τσίπρα το δικαστήριο δεν ερεύνησε την ουσία της υπόθεσης, δεν έλαβε απόφαση επί της ενοχής και συνεπώς δεν επιβλήθηκε καμία ποινή, αφού εδέχθη ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο και δεν προχώρησε σε κρίση ούτε για την ενοχή ούτε για την ποινή. Άρα ουδέποτε επεβλήθη ποινή , η οποία δεν εκτίθηκε χάρη στο νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος ισχύει από το 2016 και αφορά ανεξαιρέτως όλους τους έλληνες πολίτες και συνεπώς δεν πρόκειται για φωτογραφική διάταξη όπως αναληθώς ισχυρίζεται το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.