Ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν | Win McNamee/Getty Images/Ideal Images
Επικαιρότητα

«Να μας ακούτε», ζητά η CIA από τον Τραμπ

Εκκληση ή υπενθύμιση ή κάτι άλλο; Ο απερχόμενος επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποιεί τον εκλεγμένο πρόεδρο να μην αγνοεί τις μυστικές υπηρεσίες, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά «θέτει την εθνική ασφάλεια σε κίνδυνο»
Protagon Team

Η προειδοποίηση δεν θα μπορούσε να ακούγεται από πιο αρμόδια χείλη, αν και είναι αβέβαιο αν θα βρει πραγματικά ευήκοα ώτα.

Ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν μιλώντας στον Ντέιβιντ Αξελροντ για το CNN τόνισε ότι η αποτυχία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εκτιμήσει την αξία, αλλά και τη σπουδαιότητα της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, θέτει τις ΗΠΑ σε μεγάλο κίνδυνο.

Εξήγησε ότι «η νέα κυβέρνηση -και ο κάθε πρόεδρος- πρέπει να αναγνωρίζει ότι ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο γεμάτο προκλήσεις». Οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά και οι ειδικοί στα θέματα συλλογής πληροφοριών, «μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή, αλλά και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «όποιος πρόεδρος ή όποια κυβέρνηση δεν το αναγνωρίζει αυτό, θέτει την εθνική ασφάλεια της χώρας σε μεγάλο κίνδυνο».

Δεν είναι η πρώτη υπενθύμιση σε αυτόν τον τόνο από τον Μπρέναν. Λίγες ημέρες μετά από την εκλογή του Τραμπ,  είχε εξηγήσει ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να διατηρήσει σε ισχύ τη συμφωνία με το Ιράν (ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα), προειδοποιώντας για τους κινδύνους σε αντίθετη περίπτωση.

Επιπλέον, σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, ο Μπρέναν είπε στο CNN ότι «έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην αντίληψή μας, στη γνώση μας και στην αξιολόγησή μας για το τι συνέβη».

Ο Μπρέναν ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που συναντήθηκε με τον Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, παρουσιάζοντας την έκθεσή τους για τον ρόλο της Ρωσίας στις ηλεκτρονικές υποκλοπές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. (Η δήλωση στον Αξελροντ έγινε μία ημέρα πριν από τη συνάντηση με τον Τραμπ, η συνέντευξη μεταδόθηκε αργότερα).

Αν έχει κάτι θετικό να πει για τις επιλογές του νέου προέδρου, αυτό είναι για την τοποθέτηση του γερουσιαστή Νταν Κόουτς στη θέση του συντονιστή των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), ένα πρόσωπο με εποπτικό ρόλο στην πανσπερμία μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Γνώριμοι από τους διαλόγους τους στη Γερουσία, ο Μπρέναν είπε ότι ο Κόουτς παίρνει τον ρόλο του στα σοβαρά και εκτιμά το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μπρέναν έκανε ακόμη και κάποιες ειλικρινείς -έστω και κατά πολύ καθυστερημένες- παρατηρήσεις σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Απέδωσε «την τρομερή διολίσθηση στη βία σε αυτήν την περιοχή του κόσμου» στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, ενώ ουσιαστικά εξέφρασε τη διαφωνία του για την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011, λέγοντας ότι αν δεν ήταν πλήρης η αποχώρηση «η ιστορία θα ήταν διαφορετική».

Εκτιμά ότι η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού ήταν ένας από τους  λόγους -όχι πάντως ο κύριος- που έδωσε πρόσφορο έδαφος στην σεκταριστική βία από την οποία αναδύθηκε η ISIS.

Πέρα από αυτά πάντως, οι σχέσεις της προεδρίας Τραμπ με τις υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να μην εξελιχθούν ομαλά, αν κρίνουμε από όσα έχουν διαφανεί μέχρι στιγμής. Πρόκειται εξάλλου για τον εκλεγμένο πρόεδρο που, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, δεν διαβάζει την καθημερινή αναφορά που του στέλνουν οι μυστικές υπηρεσίες…