| REUTERS/Tom Brenner/File Photo/File Photo
Επικαιρότητα

Να ιδρύσει «Πατριωτικό Κόμμα» σκέφτεται ο Τραμπ

Οντας σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ συζητά με τους συνεργάτες του την ίδρυση δικού του μηχανισμού
Protagon Team

Αποσυνάγωγος και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα –την εικόνα του οποίου αναδιαμόρφωσε, αλλά και αμαύρωσε– ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται τώρα να φτιάξει τη δική του παράταξη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Wall Street Journal, η οποία επικαλείται άτομα στο περιβάλλον του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε με συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα.

Θα προτιμούσε να βαφτίσει το νέο σχήμα «Patriot Party» («Πατριωτικό Κόμμα»), σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος βρίσκεται τελευταία στα μαχαίρια με μέρος της ηγετικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, ιδίως με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη Γερουσία, τον Μιτς ΜακΚόνελ. Ο τελευταίος, αφού επί εβδομάδες ακολούθησε τη «γραμμή» Τραμπ και αρνείτο να αποδεχτεί την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τώρα έχει αναδιπλωθεί και προσάπτει στον απερχόμενο πρόεδρο σαφείς ευθύνες για την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Δημοσκοπήσεις θέλουν τον Τραμπ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου 2021, να διατηρεί υψηλή δημοτικότητα στη βάση των Ρεπουμπλικάνων, όχι όμως παναμερικανικά.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα της WSJ.

Δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά εννοεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ιδρύσει νέο κόμμα, εγχείρημα που θα προϋπέθετε τεράστιες επενδύσεις και πόρους. Πάντως διαθέτει ευρεία βάση, μέρος της οποίας δεν συμμετείχε στα εσωκομματικά των Ρεπουμπλικάνων πριν από το 2016, θυμίζει η εφημερίδα.

Γενικά, τα επιλεγόμενα «τρίτα» κόμματα ουδέποτε διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα ή εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ. Εάν ο Τραμπ προχωρούσε πράγματι, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς θα απευθυνόταν πρωτίστως στο συντηρητικό πολιτικό ακροατήριο, το οποίο μονοπωλούν ως σήμερα.

Το «πολιτικό κίνημα»

O ίδιος πάντως, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, τόνισε το γεγονός ότι ήταν outsider που κέρδισε την προεδρία και μίλησε για το «πολιτικό κίνημα» που έχτισε, ένας όρος που επιτρέπει σε κάποιους να το ερμηνεύσουν ως προαναγγελία άλλων πολιτικών επιδιώξεων, έξω από το πλαίσιο των Ρεπουμπλικανών, στους οποίους δεν αναφέρθηκε.

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ αποχαιρέτησε τους Αμερικανούς. Δήλωσε «ιδιαίτερα υπερήφανος επειδή ήμουν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε έναν καινούργιο πόλεμο» και πολύ υπερήφανος που ένωσε τον κόσμο απέναντι στην κινεζική απειλή –«επανεργοποιήσαμε τις συμμαχίες μας και ενώσαμε τα έθνη του κόσμου για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, όπως ποτέ στο παρελθόν», είπε. Δήλωσε υπερήφανος και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας επί των ημερών του, για τη μείωση της ανεργίας και την τεράστια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου –«είχαμε 148 ρεκόρ στο χρηματιστήριο» κόμπασε.

Χωρίς να αναφερθεί στον Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για την επιτυχία της νέας κυβέρνησης. «Αυτήν την εβδομάδα θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση και προσευχόμαστε να καταφέρει να διατηρήσει την Αμερική σε ασφάλεια και ευημερία», είπε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Είπε επίσης ότι θα χρειαστεί αυτή η νέα κυβέρνηση «τύχη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν είχε εξαιτίας της πανδημίας.