Στην Αυστρία η «φάση 2» είναι ήδη γεγονός. Εδώ και λίγες ημέρες, από την περασμένη εβδομάδα, τα εργοστάσια και οι οικοδομικές εταιρείες έχουν ανοίξει πάλι και ανέλαβαν δράση έπειτα από ένα διάστημα αναγκαστικής απραξίας δύο εβδομάδων – και μιλάμε για μονάδες που δεν είχαν κριθεί πρώτης προτεραιότητας, διότι οι θεωρούμενες απολύτως αναγκαίες, όπως τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία, ουδέποτε έκλεισαν.
Υστερα ήρθε η σειρά των καταστημάτων να ανοίξουν. Οι προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία τους αφορούσαν την έκτασή τους (έως 400 τετραγωνικά μέτρα) και την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ασφαλείας (απόσταση, κ.λπ.).
Πρόκειται για το 80% των επιχειρήσεων της χώρας, όπως εκτιμά η Deutsche Welle, καλύπτουν δε όλη την γκάμα του εμπορίου: άνοιξαν πάλι τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης, τα βιβλιοπωλεία, τα αρωματοπωλεία, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα κοσμηματοπωλεία, τα ενεχυροδανειστήρια. Το προσωπικό σε καθένα από αυτά τα μαγαζιά υποχρεούται να εξυπηρετεί την πελατεία τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας και φορώντας τις κατάλληλες προστατευτικές μάσκες. (Το μέτρο της μάσκας επεκτάθηκε και μέσα μαζικής μεταφοράς.)
Την 1η Μαΐου θα ακολουθήσουν και άλλα καταστήματα, αυτά που έχουν επιφάνεια πολλών τετραγωνικών μέτρων, όπως είναι τα εμπορικά κέντρα, αλλά και τα κουρεία. Κλειστά προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας παραμένουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Η περίπτωσή τους θα εξεταστεί περί τα μέσα Μαΐου, και τότε δεν αποκλείεται και αυτά να ανοίξουν υπό την προϋπόθεση της απαγόρευσης συναθροίσεων και δημοσίων εκδηλώσεων σε αίθουσές τους.
Εν τω μεταξύ και όπου αυτό είναι εφικτό, σε γραφεία και ορισμένες επιχειρήσεις υπηρεσιών, η «έξυπνη εργασία», δηλαδή η εξ αποστάσεως, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σε ό,τι αφορά τους ανοικτούς δημόσιους χώρους, έχουν αρθεί οι απαγορεύσεις για τα πάρκα. Πλέον τα αστικά άλση είναι προσβάσιμα σε όλους, υπό την προϋπόθεση της τήρησης όλων των γενικών κανόνων ασφαλείας.
Η ζωή μοιάζει να επιστρέφει, αλλά η αυστριακή κυβέρνηση φροντίζει να υπενθυμίζει τα αυτονόητα: «Η επανεκκίνηση δεν σημαίνει και επιστροφή στο φυσιολογικό», διατυμπανίζουν οι αυστριακές αρχές, «οι πολίτες πρέπει να εγκαταλείπουν το σπίτι τους μόνο για τέσσερις λόγους. Για να μεταβούν στην εργασία τους, για να ψωνίσουν, για να φροντίσουν άλλους ανθρώπους, για να αθληθούν ή να κάνουν περιπάτους».
Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων παραμένει, αλλά αναμένονται διασαφηνίσεις στο τέλος του Απριλίου. Στο συγκεκριμένο μέτρο πάντως ήδη υπάρχουν εξαιρέσεις: τα σχολεία είναι ανοιχτά για γονείς που μπορούν να αποδείξουν ότι λόγω εργασίας δεν μπορούν να μείνουν μαζί με τα παιδιά τους στο σπίτι. Αυτοί οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, ώσπου οι ίδιοι να επιστρέψουν από τη δουλειά, ιδίως εάν είναι χωρίς σύντροφο, δηλαδή αν η οικογένειά τους είναι μονογονεϊκή, όπως ορίζεται σχετικώς από την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.
Οι τοπικές υπηρεσίες επιβλέπουν τη διανομή μασκών στα παιδιά άνω των έξι ετών που συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς και στους εκπαιδευτικούς που τα φροντίζουν. Οσον αφορά τα πανεπιστήμια, και οι γραπτές και οι προφορικές εξετάσεις διεξάγονται μέσω Ιντερνετ.
Ο Μάιος είναι ο κομβικός μήνας για την πλήρη επανεκκίνηση της ζωής στην Αυστρία. Μέσα στον πιο όμορφο ανοιξιάτικο μήνα θα χαλαρώσουν και άλλο τα περιοριστικά μέτρα: εκτός από την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, τουλάχιστον για τις τάξεις αποφοίτησης, θα ανοίξουν και οι τελευταίες κατηγορίες των κλειστών τώρα εμπορικών καταστημάτων. Θα ανοίξουν και οι χώροι εστίασης εφ΄ όσον η πορεία της πανδημίας το επιτρέψει.
Οι έλεγχοι με τα τεστ είναι πια περισσότεροι από εκείνους της Νότιας Κορέας, ενώ ξεκίνησε και πρόγραμμα ειδικά για τα γηροκομεία και τις επιχειρήσεις. Αλλά και ο αυστριακός Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη ξεκινήσει μια εφαρμογή για την παρακολούθηση των λοιμώξεων, σε εθελοντική βάση, με αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, και προειδοποιεί όσους είχαν επαφή με μολυσμένα άτομα.
Το μάθημα από την αυστριακή εμπειρία συνοψίζεται στο εξής: είναι εφικτό να δοθεί στον κόσμο κάποια ελευθερία κινήσεων μόνο όταν η επιδημία είναι υπό έλεγχο, όταν εντοπίζονται και απομονώνονται όλοι οι φορείς του κορονοϊού ώστε να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης.