Στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της μετάλλαξης Oμικρον του κορονοϊού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη LSE Ηλίας Μόσιαλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης.
Ο κ. Μόσιαλος μίλησε για το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση συνήθως ασθενούν πολύ ήπια με τη μετάλλαξη Ομικρον ή ενδεχομένως δεν νοσούν καν.
«Σημασία έχει πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας σε πραγματικές συνθήκες» είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι τα πρώτα δεδομένα για τη μετάλλαξη Ομικρον δείχνουν ότι κάποιος ασθενεί ευκολότερα μεν, ηπιότερα δε. «Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τις κλινικές δημοσιεύσεις», συμπλήρωσε.
Επίσης, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι το παραπάνω δεν συνεπάγεται ότι όσοι έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις εμβολίου είναι αυτομάτως απροστάτευτοι. «Ενα σημαντικό ποσοστό είναι ακόμα θωρακισμένο απέναντι στην Ομικρον, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Αυτό το ποσοστό θωράκισης έχει πέσει σε σχέση με τη Δέλτα. Η τρίτη δόση προστατεύει στο να μην κολλήσεις καν, ή, αν κολλήσεις, να το περάσεις με ήπιο τρόπο ή ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό να έχει πρόβλημα», εξήγησε.
«Για να ξέρουμε με ακρίβεια το κατά πόσον η Ομικρον είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, θα πρέπει να ξέρουμε τι κάνει σε αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι» εξήγησε. Στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα –είπε– υπήρχε ένα ικανό δείγμα, αν και τώρα, με τη μετάδοση της Ομικρον, οι εμβολιασμένοι είναι πολύ περισσότεροι και επομένως αρκετοί εμβολιασμένοι νοσούντες ασθενούν ήπια.
Ο καθηγητής συνέστησε να μην επικρατήσει πανικός και αναφέρθηκε στην κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στη Βρετανία με την «επέλαση» της μετάλλαξης Ομικρον, περιγράφοντας ότι δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, πέραν της επαναφοράς της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους, καθώς η πλειονότητα των Βρετανών είτε έχει εμβολιαστεί, ιδιαίτερα οι άνω των 60, ή έχουν κολλήσει προηγούμενες μορφές κορονοϊού.
«Οπότε είναι πιθανόν να υπάρχει μια σχετικά καλή διασταυρούμενη προστασία» σχολίασε, αναφέροντας όμως ότι υπάρχει αναμφισβήτητα μια ανησυχία λόγω της ταχύτατης μετάδοσης και διασποράς του στελέχους αυτού. «Είναι αναπόφευκτο πλέον, με έναν ιό που μεταδίδεται τόσο δραματικά, όλοι, λίγο έως πολύ, το επόμενο διάστημα στη Βρετανία θα κολλήσουν», τόνισε.
Πάντως, όπως εξήγησε, ακόμα κι αν είναι λιγότερο επικίνδυνο το στέλεχος της Ομικρον, «θα κολλήσουν πολύ περισσότεροι και αυτό συνεπάγεται, όπως και να έχει, επιβάρυνση των συστημάτων υγείας».