Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος | YouTube
Επικαιρότητα

Μόσιαλος: Επισήμως στο δεύτερο κύμα πανδημίας το Ισραήλ – Θα αποφύγουν το lockdown;

Περιορισμούς στην συνάθροιση σε δημόσιους χώρους ανακοίνωσε η χώρα, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε επίπεδα αρκετά υψηλά για να γίνεται λόγος για δεύτερη φάση που ίσως φέρει νέες καθολικές απαγορεύσεις
Protagon Team

Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό στο Ισραήλ, με τις Αρχές να εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο η χώρα να πάρει ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα και να προχωρήσει στην πράξη σε ένα δεύτερο lockdown.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 791 νέα κρούσματα, εξέλιξη που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σε 30.749.

Αλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 334, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 88 από 86, από το σύνολο των 349 ανθρώπων που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έφθασε τα 12.359, αριθμό που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Στον αντίποδα, άλλοι 106 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί στο Ισραήλ να ανέρχεται σε 18.056.

Μόσιαλος: Δεύτερο κύμα πανδημίας

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μιλά για δεύτερο κύμα της πανδημίας στο Ισραήλ και εξηγεί γιατί δεν γίνονται τοπικά lockdown όπως και γιατί είναι η ανησυχητική η ποιοτική σύσταση των νέων κρουσμάτων. Γράφει σχετικά:

«Eνημέρωση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο Ισραήλ

Είχα υποσχεθεί να επεκταθώ με μια πιο αναλυτική τοποθέτηση και πρόσφατα η εφημερίδα Haaretz είχε ένα ενδιαφέρον άρθρο που συνοψίζει τι γίνεται.

Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας στο Ισραήλ προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η αύξηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση του αριθμού των ασθενών με οξεία ασθένεια COVID-19. Μερικοί μάλιστα φοβούνται πως θα υπάρξουν εκατοντάδες σοβαρά άρρωστοι ασθενείς εντός πέντε εβδομάδων.

Γιατί δεν γίνονται τοπικά lockdowns; Γιατί η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και ασθενών είναι σημαντική και δεν έχει νόημα να οριστούν κάποιες κοινότητες ως εστίες αναζωπύρωσης, καθώς πάρα πολλές εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Επομένως, ο περιορισμός των κρουσμάτων σε μεμονωμένες περιοχές και κοινότητες θα είναι πολύ δύσκολος.

Όταν λέμε σημαντική αύξηση εννοούμε το εξής: συνολικά 1.013 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν την Τετάρτη (791 σήμερα) που μας πέρασε, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα από την έναρξη της επιδημίας στο Ισραήλ τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Από αυτούς, 12 άτομα είναι σοβαρά άρρωστοι, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών των ασθενών στο Ισραήλ σε 58 ενώ ήταν μόλις 38 δύο εβδομάδες πριν.

Για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα, στο απόγειο της κρίσης στα μέσα Απριλίου, στο Ισραήλ 180 ασθενείς ήταν σοβαρά άρρωστοι, με 130 από αυτούς σε αναπνευστήρες.

Ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται με Covid-19 αυξήθηκε επίσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από 146 στις 18 Ιουνίου σε 270 την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Από τους 270 ασθενείς στο νοσοκομείο, 141 ήταν σε καλή κατάσταση, 71 σε μέτρια κατάσταση, ενώ 24 από τους ασθενείς που νοσούν σοβαρά είναι σε μηχανική υποστήριξη. Κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται κάθε μέρα 20.000 τεστ και τα νοσοκομεία προετοιμάζονται ανοίγοντας ξανά τις μονάδες Covid-19 που είχαν κλείσει.

Η ποιοτική σύσταση των νέων κρουσμάτων είναι επίσης ανησυχητική.

Οι περισσότεροι από αυτούς που διαγνώστηκαν θετικοί πρόσφατα είναι νεαροί ενήλικες, και μερικοί από αυτούς ασυμπτωματικοί. Ένας φόβος που εκφράζεται είναι ότι οι ασυμπτωματικοί νέοι που έχουν μολυνθεί αλλά δεν το γνωρίζουν μπορούν εύκολα να μολύνουν ή έχουν ήδη μολύνει ηλικιωμένα άτομα με τα οποία βρίσκονται σε τακτική επαφή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα νοσήσουν σοβαρά.

Ταυτόχρονα, 1.591 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, συμπεριλαμβανομένων 276 γιατρών και 443 νοσηλευτών. Δηλαδή υπάρχει και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε καραντίνα, ενώ πολλοί από αυτούς μολύνθηκαν εκτός νοσοκομείου.

Ο καθηγητής Eli Waxman του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας που συμβουλεύει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, εξηγεί ότι ο σημερινός χαμηλός αριθμός σοβαρών ασθενών δίνει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση πως η κατάσταση είναι εύκολη.

Η ομάδα του Waxman επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Υγείας Yuli Edelstein το Σάββατο, και συνέστησαν τη λήψη άμεσων μέτρων για τον αποκλεισμό της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένων νέων περιορισμών στο κοινό, προειδοποιώντας ότι “το Ισραήλ έχει χάσει τον έλεγχο αυτής της επιδημίας”».

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι επαναφέρει σε ισχύ μέτρα που είχαν ήδη αρθεί για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να κλείσουν άμεσα μπαρ, νυχτερινά κέντρα, γυμναστήρια και αίθουσες εκδηλώσεων και οι πισίνες. Οι συναυλίες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα ακυρωθούν. Τα εστιατόρια θα μπορούν να υποδέχονται έως 20 πελάτες σε κλειστές αίθουσες και άλλους 30 σε εξωτερικούς χώρους. Στις συναγωγές, ο αριθμός των πιστών αποφασίστηκε να περιοριστεί σε 19 το μέγιστο. Στα λεωφορεία δεν θα μπορούν να επιβιβάζονται πάνω από 20 επιβάτες.

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έπρεπε να αντιστρέψει την πορεία που έχει πάρει για να αποφύγει την επιβολή ευρύτερου lockdown το οποίο θα παρέλυε την οικονομία, την ώρα που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%.

Η Τράπεζα του Ισραήλ, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, προέβλεψε ότι η ισραηλινή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6%.

Μόλις το 37% των Ισραηλινών δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον τρόπο που η κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου διαχειρίζεται την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ το 59% δηλώνει το αντίθετο, έδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Κανάλι 12.