Ενα μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που θα έχει πραγματοποιηθεί ως και 72 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα, αναμένεται να είναι το «διαβατήριο» που θα απαιτήσει η Ελλάδα από τους επισκέπτες της, όταν ανοίξουν οι πτήσεις.
Στις πτήσεις προς την Ελλάδα θα επιβιβάζονται μόνο όσοι επιδεικνύουν τα αποτελέσματα του σχετικού τεστ, ενώ, κατά την άφιξή τους εδώ, θα δηλώνουν το σημείο διαμονής τους, είτε πρόκειται για τουρίστες είτε για επισκέπτες άλλου σκοπού.
Η προϋπόθεση αυτή θέτει αυτομάτως και πολλούς αγνώστους παράγοντες στην εξίσωση της τουριστικής περιόδου που, ούτως ή άλλως, αναμένεται να συμπτυχθεί από τα μέσα Ιουλίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Και είναι αυτονόητο ότι η ροή τουριστών δεν άπτεται μόνο των ενεργειών που θα κάνει η ελληνική πλευρά, αλλά συνδέεται και με την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι χώρες προορισμού. Αν, για παράδειγμα, ένας τουρίστας που επισκέπτεται την Ελλάδα οφείλει, επιστρέφοντας στη χώρα του, να τεθεί σε περιορισμό 14 ημερών, εν είδει καραντίνας, τότε είναι λογικό να αποκλειστεί από τους εν δυνάμει επισκέπτες της χώρας.
Αυτήν την περίοδο στο υπουργείο Τουρισμού βρίσκονται σε επαφή με διάφορες χώρες προκειμένου να κατοχυρωθεί ένα διακρατικό πλαίσιο μεταφορών καθώς θεωρείται ανέφικτο, για μία σειρά από λόγους, να υπάρξει συμφωνία σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ελλάδα συνομιλεί με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τις βαλκανικές και σκανδιναβικές χώρες, με την Κίνα, την Αυστρία, τη Ρωσία και με την Ιαπωνία προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα σταθερό και συνάμα ασφαλές πρωτόκολλο αφίξεων για τουρισμό.
Παράλληλα, συντάσσονται τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων, το περιεχόμενο των οποίων θα έχει ανακοινωθεί έως τις 15 Μαΐου. Προς το παρόν θεωρείται βέβαιο ότι όσο πιο μεγάλο είναι ένα ξενοδοχείο, τόσο πιο πολύπλοκη καθίσταται η υγειονομική διαχείρισή του. Επίσης έχει αποφασιστεί σε κάθε νησί να υπάρχει και ένα ξενοδοχείο το οποίο θα παραμείνει κλειστό (δεν θα είναι και δύσκολο να βρεθεί…), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί, ως χώρος καραντίνας στην περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα.
Μέχρι, πάντως, να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τις πτήσεις, από τον επόμενο μήνα αναμένεται να εκδηλωθούν διακρατικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του οδικού τουρισμού, κάτι που ελπίζεται ότι θα ευνοήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.