Σε εφαρμογή τίθεται από την Πέμπτη ο νόμος που προβλέπει ότι η χορήγηση αντιβίωσης από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο με ειδική συνταγή ιατρού. Πλέον, οι φαρμακοποιοί δεν θα μπορούν να δίνουν στους ασθενείς το φάρμακο που κρίνουν αυτοί κατάλληλο ή ό,τι ζητήσει ο ασθενής.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβίωσης προκαλεί ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στον κόσμο.
«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζήτησε πιεστικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2019 να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία. Είναι μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου που χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να εφαρμοστεί. Ο υπάρχων νόμος ισχύει εδώ και 46 χρόνια (ΦΕΚ 172 8.8.1973) και προβλέπει τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή ιατρού», αναφέρει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε δεσμευτεί να φέρει σχετική διάταξη, που να απαγορεύει ρητά τη χορήγηση της κατηγορίας φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
Η διαδικασία εφαρμόζεται από σήμερα, Πέμπτη, με τον νόμο 4675/2020, καθώς είχε ήδη δοθεί ένα περιθώριο τριών μηνών για την εφαρμογή του λόγω της πανδημίας.
Η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου, καθώς και τη δοσολογία.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και, κυρίως, τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.