Μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και όχι το lockdown, επανέλαβε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την ώρα που τα μηνύματα από την προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πολύ ενθαρρυντικά, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας να επανέρχεται σε ρυθμούς άνοιξης.
Κίνηση απελπισίας χαρακτήρισε το lockdown το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, εκτίμησε ότι ένα ολιγοήμερο απαγορευτικό δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μόνο την Τετάρτη, κλείστηκαν 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης, ενώ χιλιάδες ήταν αυτοί που έκλεισαν ραντεβού για την τρίτη δόση.
Στο μέτωπο της πανδημίας, ο γ.γ. εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία, αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση», συμπλήρωσε στη σχετική αναφορά του.
«Δεν το θέλουμε το lockdown, είναι κίνηση απελπισίας» δήλωσε από την πλευρά της, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου. Για να γλιτώσουμε όμως το lockdown, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα, σημείωσε, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στη χρήση μάσκας, μέτρο που, όπως είπε, με τους εμβολιασμούς και την κόπωση, ύστερα από δύο χρόνια, το έχουμε ξεχάσει.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, εκτίμησε ότι και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα δύσκολα νούμερα που έχουμε σήμερα.
Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και να τηρούμε τα μέτρα, όπως μάσκες και αποστάσεις, προειδοποιώντας ότι θα έχουμε πρόβλημα, εάν δεν φερθούμε με σύνεση.
«Εάν σήμερα γινόταν lockdown για μία βδομάδα, δέκα ημέρες, και μετά από δέκα ημέρες συμπεριφερόμασταν όπως σήμερα, θα είχαμε κανένα αποτέλεσμα;» διερωτήθηκε ο πρύτανης.