Ρώσοι στρατιώτες φρουρούν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ – καρέ της 7ης Μαρτίου που διακίνησε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας | EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT
Επικαιρότητα

Μολύνθηκαν από ραδιενέργεια ρώσοι φαντάροι στο Τσερνόμπιλ;

Οι επιτελείς του ρωσικού στρατού έστειλαν στον τόπο της πυρηνικής καταστροφής του 1986 τους φαντάρους απροστάτευτους – Το αμερικανικό Πεντάγωνο λέει ότι τώρα έχουν απομακρυνθεί από τη μολυσμένη με ραδιενέργεια περιοχή αρκετές μονάδες
Protagon Team

Αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε την περασμένη Τετάρτη ότι ορισμένες από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει την περιοχή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας απομακρύνθηκαν από το σημείο. Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής κατελήφθη από τους Ρώσους τις πρώτες ημέρες του πολέμου, στο τέλος Φεβρουαρίου. Η Corriere della Sera έγραψε ότι «η πτώση του Τσερνόμπιλ είχε προκαλέσει φόβους στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας μέσα στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και στη γύρω περιοχή».

Ο Αμερικανός δήλωσε: «Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι έχουν φύγει όλοι οι ρώσοι στρατιώτες από εκεί». Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες που μετέδωσαν κάποια media της Λευκορωσίας, ορισμένοι από τους στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε λευκορωσικό νοσοκομείο εξειδικευμένο σε θεραπείες ασθενών που έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια και παρουσιάζουν οξέα συμπτώματα μόλυνσης.

Οι ρώσοι στρατιώτες, όπως είπαν κάποιοι υπάλληλοι του εργοστασίου στο πρακτορείο Reuters, διέσχισαν τους χώρους του χωρίς να φέρουν ειδική στολή. Επίσης, οι πεζικάριοι έσκαψαν οχυρωματικά έργα στην γύρω περιοχή η οποία πλέον λέγεται «κόκκινο δάσος» λόγω του αποχρωματισμού των φυλλωμάτων των δέντρων εξαιτίας της ραδιενεργού ακτινοβολίας που προκάλεσε η έκρηξη στον αντιδραστήρα στις 26 Απριλίου 1986. Οι ίδιοι Ουκρανοί χαρακτήρισαν την επιχείρηση των Ρώσων στο Τσερνόμπιλ «αποστολή θανάτου».

Η ουκρανική υπηρεσία που ήταν αρμόδια για το Τσερνόμπιλ υποστηρίζει ότι οι ρώσοι φαντάροι εξετέθησαν και συνεχίζουν να εκτίθενται «σε σημαντική εξωτερική και εσωτερική ακτινοβολία στη λεγόμενη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ». Το βρετανικό Μέσο Guardian παρατήρησε, δε, ότι «εφ’ όσον η ιστορία αυτή επιβεβαιωθεί», τότε θα αποκαλυφθεί ότι είτε το ρωσικό επιτελείο έχει άγνοια περί του κινδύνου παραμονής στη Ζώνη Αποκλεισμού είτε ότι έδρασε με εγκληματικό τρόπο εις βάρος της υγείας των ρώσων φαντάρων.

Συνολικά στο έδαφος της Ουκρανίας υπάρχουν 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες, από τους οποίους λειτουργούν οι οκτώ σε τέσσερα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Ενα από αυτά τα εργοστάσια (εκείνο στη Ζαπορίζια) βρίσκεται προς το παρόν υπό ρωσικό έλεγχο.