Το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας περιέγραψε σε συνέντευξή του στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη μείωση των φόρων και στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετή κρίση και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, εξηγώντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στη χώρα μας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο.
«Η Ελλάδα θα είναι το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη βιωσιμότητα του χρέους και στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, εξήγησε ότι το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν απόρροια της αναξιοπιστίας της χώρας και της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων.
«Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί και στους στόχους του 2020 -κάτι που θα περιγράφεται και στον προς κατάθεση προϋπολογισμό- αλλά τη διετία 2021-2022 θα πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» των συμφωνηθέντων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Εκτίμησε, δε, ότι το «μομέντουμ» είναι υπέρ της Ελλάδας, ώστε να πείσει τους εταίρους της για τη μείωση των πλεονασμάτων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», ενώ μίλησε και για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ερώτηση, δε, για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα του Προσφυγικού και προσέθεσε: «Εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα είμαστε θετικοί στην ενταξιακή της προοπτική».