Η χειραψία των δύο ηγετών: Τραμπ και Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο | ΑΠΕ-ΕΡΑ
Επικαιρότητα

Τραμπ και Μητσοτάκης: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η «κατανόηση» και τα F35

Οσα ειπώθηκαν από τους δύο ηγέτες μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Τι είπε ο Τραμπ για την ελληνική οικονομία και ποια η αντίδρασή του όταν ο Πρωθυπουργός του έθεσε το ζήτημα της τουρκολιβυκής συμφωνίας που αποστοθεροποιεί την περιοχή. Σε τι δεσμευτήκαμε για τα F35 [video]
Protagon Team

Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την άφιξή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφτασε η ώρα της κρίσιμης συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Και δεν ήταν μια απλή, ούτε μια εύκολη συνάντηση.

Ο Πρωθυπουργός ήθελε να προτάξει τα ελληνοτουρκικά, αλλά η ατζέντα είχε αλλάξει δραματικά μετά τη -με εντολή Τραμπ- δολοφονία του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί (εδώ). Και αυτό φάνηκε με τον καταιγισμό των ερωτήσεων όταν οι δύο ηγέτες βρέθηκαν μπροστά στις κάμερες: από τις 14 μόλις οι δύο αφορούσαν την Ελλάδα, ενώ οι εννέα είχαν να κάνουν με την κρίση στο Ιράν και άλλες δύο με την παραπομπή σε δίκη του αμερικανού προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον συνομιλητή του αυτό που ήθελε. Τόνισε το πρόβλημα με την τουρκική προκλητικότητα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η πρόσφατη συμφωνία Ερντογάν – Αλ Σαράζ για την οριοθέτηση ΑΟΖ, διακόπτοντας μάλιστα το λογίδριο Τραμπ, και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτούμε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οπως μετέφεραν κυβερνητικές πηγές, σε αυτές του τις δηλώσεις ο Πρωθυπουργός συνάντησε την «κατανόηση» του προέδρου των ΗΠΑ.

Η Αθήνα πάντως δεν έλαβε κάποιο σαφές μήνυμα καταδίκης από την πλευρά του Τραμπ, αλλά δεν αναμέναμε και κάτι τέτοιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο μοναδικός ηγέτης που ενημέρωσε προσωπικά ο Τραμπ για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ όλοι οι άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ ενημερώθηκαν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (η δραματική αλλαγή της ατζέντας που λέγαμε).

Και ο Τραμπ πήρε αυτό που ήθελε. Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μιας μοίρας νέων μαχητικών F35, την χρησιμότητα των οποίων πάντως πολλοί στρατιωτικοί αμφισβητούν, καθώς πρόκειται για αμιγώς επιθετικά αεροσκάφη που δεν συμβαδίζουν με το αμυντικό-αποτρεπτικό δόγμα της Ελλάδας.

«Επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Ο Τραμπ έχει πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας και ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» σχολίασε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε παρέμβασή του στο κανάλι One TV.

Ως προς τα F35, o κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτά θα αποκτηθούν αφού πρώτα τελειώσει η αναβάθμιση των F16, άρα μετά το 2024-25. «Οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν έναν με ενάμιση χρόνο» σημείωσε.

Γενικά το μήνυμα από την κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν ότι «πήραμε ό,τι μπορούσαμε να πάρουμε», κάτι για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε και την ενημέρωση που έχει υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Πρωθυπουργός έφθασε στο Λευκό Οίκο λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του, Μελάνια.

Μόλις οι Τραμπ και Μητσοτάκης κάθισαν στις πολυθρόνες του Οβάλ Γραφείου οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ρωτούν.

Αρχικά ο Τραμπ δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων με δεδομένο ότι είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα μετά τη συνάντηση, αφού δεν θα υπήρχε συνέντευξη Τύπου.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός μπροστά στις κάμερες, διακόπτοντας ουσιαστικά τον συνομιλητή του και επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

 

Ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν ιδίως σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος.

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Καλωσορίζοντάς τον, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον έλληνα Πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τις χαρακτήρισε «εκπληκτικές» και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ.

Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα

«Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο», τόνισε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους».

«Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, είπε: «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

«Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες και μπροστά στο τζάκι του Λευκού Οίκου προκάλεσαν όπως αναμενόταν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Για «φιάσκο» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου ανέφερε:

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο.

Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων.

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις.

Πιο συγκρατημένο, αλλά επίσης προβληματισμένο, εμφανίστηκε το Κίνημα Αλλαγής.

«Η εικόνα του θεατή πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Τραμπ, προβλημάτισε σοβαρά τους Ελληνες», ανέφερε το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να προβάλλει δημόσια ενώπιον του κ. Τραμπ, τις εθνικές μας θέσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν το έπραξε. Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών», επεσήμανε το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.