Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Αρη Πορτοσάλτε και τον Παύλο Τσίμα | twitter.com/kmitsotakis
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας ξέρει ότι θα χάσει – Πρέπει να υπάρχει μεγάλος πανικός στα υπόγεια του Μαξίμου

Οι επικείμενες ευρωεκλογές θα είναι ταυτόχρονα συνολική ετυμηγορία για την κυβέρνηση και ψήφος επιβράβευσης προς τη ΝΔ, τόνισε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του κόμματος ενώ καταφέρθηκε κατά της «μονταζιέρας του Μαξίμου» που διαστρέβλωσε όσα είπε στη συνέντευξή του
Protagon Team

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα πρέπει να είναι ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και προς τους πολίτες ότι επίκειται πολιτική αλλαγή τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι θα τις χάσει.

Σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του την Τρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στον Αρη Πορτοσάλτε και τον Παύλο Τσίμα, τόνισε καταρχάς ότι ο Πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμναν σε σχέση με όσα έλεγε πριν από τέσσερις ημέρες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός «ξέρει πολύ καλά ότι θα χάσει αυτές τις εκλογές» και ότι «θα είναι μία ετυμηγορία συνολικά για την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα είναι μία ψήφος επιβράβευσης για την ΝΔ. ο κ. Τσίπρας έχει κάνει μία σημαντική οπισθοχώρηση».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι επιθυμεί μια καθαρή νίκη της ΝΔ στις προσεχείς ευρωεκλογές. Σε ό,τι αφορά το εύρος αυτής της νίκης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμία αμφιβολία σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική αλλαγή».

Σχολίασε ακόμη και τις αναφορές του κ. Τσίπρα, χθες στον Alpha, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι αυτός που θα έχει πρόβλημα αν χάσει τη νύχτα των εκλογών. «Εγώ έχω την βεβαιότητα ότι θα κερδίσουμε. Το τι θα γίνει στη ΝΔ αφορά τη ΝΔ. Απορώ γιατί ο κ. Τσίπρας έχει τόσο ενδιαφέρον για το πώς πορεύομαι εγώ ως πρόεδρος της ΝΔ. θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος αν είμαι ανεπαρκής πρόεδρος της ΝΔ. Του επιφυλάσσω ένα δώρο το βράδυ των εκλογών. Θα ήθελα να τον στείλω πραγματικά σε μία μόνιμη ξεκούραση», είπε.

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την «επταήμερη εργασία» ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μονταζιέρα του Μαξίμου» και το πώς «όλοι οι πολίτες μας έχουν αντιληφθεί τι είπα στην συνέντευξη Τύπου και πως το διαστρέβλωσε» η κυβερνητική πλευρά. «Το πρώτο ζήτημα είναι το πόσο χαμηλά θα πέσει ο κ. Τσίπρας ώστε να μην λέει πια ο ίδιος ψέματα αλλά να βάζει ψέματα στο στόμα των άλλων. Αυτό που έγινε με την συνέντευξη Τύπου που έδωσα είναι πρωτοφανές», εξήγησε.

«Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις»

Εκτενής ήταν η αναφορά του στην επιχείρηση «Παπαστράτος» και το εργασιακό της περιβάλλον, στο οποίο εξάλλου είχε αναφερθεί και στη συνέντευξή του την Κυριακή.

«Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις σαν τον Παπαστράτο στην Ελλάδα. Και αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, επαναφέροντας την θέση του ότι «οι σημερινές εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να επιμερίζουν με δίκαιο τρόπο το κέρδος. Θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στο επιχειρησιακό κέρδος». Το κράτος μπορεί να δώσει φορολογικά κίνητρα στην διανομή των κερδών στους εργαζόμενους και κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να δίνουν μετοχές στους εργαζόμενους.

Πρόκειται, όπως είπε, για ζητήματα που μια κυβέρνηση «ή τα καταλαβαίνει γιατί ξέρει πως δουλεύει μία οικονομία ή δεν τα καταλαβαίνει» κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει αποδείξει ότι δεν θα προωθήσει τις επενδύσεις».

«Επειδή θέλουμε επενδύσεις σαν της Παπαστράτος. Πόση υποκρισία του κ. Τσίπρα; Εγώ φωτογράφισα ξεκάθαρα αυτή την επένδυση. Για να έρθει ο ίδιος να διαστρεβλώσει με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο αυτά που είπα. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος πανικός στα υπόγεια του Μαξίμου», επισήμανε.

Το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Επανήλθε ακόμη και στο ζήτημα της ανάρτησης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη που καταδίκασε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και το συνέδεσε με το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. «Οταν φτάνουμε στο σημείο να πέφτει το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου καταλαβαίνει τι μας περιμένει ακόμα όχι ενόψει των ευρωεκλογών αλλά ενόψει των εθνικών εκλογών. Η υποβάθμιση του δημόσιου διαλόγου έχει ονοματεπώνυμο».

Επανέλαβε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να διαλέξει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Του είπα: “Εσύ θα διαλέξεις πως θα πάμε στις εκλογές. Αν θα κάνουμε μία πολιτική αντιπαράθεση. Αν θα αφήσουμε έξω από την αντιπαράθεση οικογένειες, γυναίκες και παιδιά ή αν θα καταφύγεις στη λάσπη”. Αιφνιδιάστηκε στη Βουλή επειδή αντέδρασα. Έκανα παρά πολύ καλά και θα έκανα ακριβώς το ίδιο. Δεν θα ήθελα οι συζητήσεις στη Βουλή να είναι αντιπαραθέσεις σε αυτό το επίπεδο».

«Μόνιμος μηχανισμός για τους αδύναμους συνταξιούχους»

Για τη 13η σύνταξη ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να την βαφτίζει έτσι ένα ποσό που υπολείπεται σημαντικά του ποσού που θα την αποτελούσε αν ήταν πλήρης παροχή. «Αν αυτό που ψηφίζουμε ήταν η 13η σύνταξη τότε το κόστος θα ήταν στα 2,2 δισ. Ο κ. Τσίπρας δίνει 800 εκατ., άρα δεν μπορεί να βαπτίζει αυτό το επίδομα 13η σύνταξη», είπε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πρόσθεσε «θα ήθελε να έχει ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των πιο αδύναμων συνταξιούχων. Αντί να το δώσει τον Δεκέμβριο έρχεται και το δίνει πέντε ημέρες πριν τις εκλογές. Αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες των συνταξιούχων ή γίνεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους αυτό ας το κρίνουν οι πολίτες».

Σε σχέση με τα μέτρα της ΝΔ που σχεδιάζει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος «για να προχωρήσουμε άμεσα στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τον φόρο προς τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%».

Για τις ελίτ και το κότερο

Επίθεση κατά του κ. Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ και για τα όσα λέει για τις ελίτ μιλώντας ότι πρόκειται για «αφόρητη υποκρισία ενός ανθρώπου που έκανε καριέρα κατηγορώντας την ελίτ. Είναι βαθιά υποκριτικό και καταλαβαίνω τον πανικό του κ. Τσίπρα γιατί του ακυρώνει όλη αυτή την ρητορική περί λαού και ελίτ.

» Είναι δημόσια πληροφορία οι διακοπές του Πρωθυπουργού. Εδώ δεν το γνωρίζαμε γιατί ο κ. Τσίπρας ήθελε να το κρύψει. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που επέλεξε να κάνει διακοπές κρυφά σε σκάφος 25 ημέρες μετά το Μάτι. Υπάρχει κώδικας δεοντολογίας της κυβέρνησης που λέει ότι παροχές σε είδος δεν μπορούν να ξεπερνάνε τα 200 ευρώ. Αυτές οι διακοπές κοστολογούνται χιλιάδες ευρώ.

» Οι υπουργοί μου θα συμμορφώνονται με τον κώδικα δεοντολογίας, όπως έχει θεσπιστεί από την σημερινή κυβέρνηση. Όλα τα άλλα είναι υποκρισίες».

Επανερχόμενος στο ζήτημα με τις διακοπές του Πρωθυπουργού στο κότερο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εμείς κάναμε κριτική στον κ. Τσίπρα για το κότερο από τη στιγμή που μάθαμε ότι πράγματι ο κ. Τσίπρας ήταν στο κότερο. Μίλησα μία ώρα στη Βουλή, αφιέρωσα δύο λεπτά στο κότερο.

» Αλλά τι θέλετε να μην το σχολιάσουμε; Η πολιτική αφορά τον χαρακτήρα και το ήθος όσων πολιτεύονται. Η δημόσια συμπεριφορά μας είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό που οι πολίτες μπορούν να μας κρίνουν. Οταν ο Πρωθυπουργός κάνει τα αντίθετα από αυτά που λέει δείχνει τον χαρακτήρα του. Οταν πιέζεται στη Βουλή βγάζει τον πραγματικό εαυτό του.

» Έχετε ξανακούσει πρωθυπουργό να απευθύνεται με τέτοιο αγοραίο τρόπο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πιέστηκε στη Βουλή και του βγήκε ο πραγματικός εαυτός του ο οποίος ταυτίζεται απόλυτα με τον κ. Πολάκη».

Να δοκιμάσουμε σύμπραξη Δημοσίου-ιδιωτών στην υγεία

Σε αναφορά του για την υγεία εμφανίστηκε ανοιχτός στη δοκιμή ενός διαφορετικού μοντέλου λειτουργίας, προκαταλαμβάνοντας και τις αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον «των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Ξέρω ότι θα βγουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την υγεία. Εμένα με ενδιαφέρει το παρεχόμενο αποτέλεσμα. Το δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκην κρατικό. Εμένα με ενδιαφέρει η υγεία να είναι δημόσια.

» Το κράτος δεν θα αγοράζει ποια μηχανήματα αλλά υπηρεσίες, αριθμό εξετάσεων. Δεν είναι μεγάλη συζήτηση. Είναι κάτι που γίνεται στη Γαλλία, στη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία. Επειδή θα σπεύσουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ότι αυτές είναι νεοφιλελεύθερες απόψεις θα τους πω ότι γίνονται παντού στον κόσμο και σε χώρες κατ’ εξοχήν σοσιαλδημοκρατικές όπως οι σκανδιναβικές χώρες».

Το σχέδιο για την ασφάλεια

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τα ζητήματα τάξης, ασφάλειας και πολιτικής προστασίας στα οποία επιμένει και ο ίδιος και η ΝΔ.

Τόνισε καταρχάς ότι το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας. «Εχω εντοπίσει ποιος θα είναι γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει πολύ γρήγορα να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να οικοδομήσουμε από την αρχή έναν μηχανισμό που είναι διαλυμένος.

» Υπάρχουν καμιά πενηνταριά οικισμοί που έχουν ομοιότητες με το Μάτι. Έχει ασχοληθεί κανείς να τους χαρτογραφήσει και να ενημερώσει και να επιβλέψει τους δημάρχους από πλευράς πολιτικής προστασίας; Γιατί είμαστε 9 μήνες μετά στο σημείο που βρισκόμαστε πριν την πυρκαγιά στο Μάτι. Δεν μπορούμε συνεχώς να επικαλούμαστε συνεχώς τον Θεό της Ελλάδος.

» Ο κ. Τσίπρας που έγινε χριστιανός τώρα. Πως τα λέει αυτά τα πράγματα; Πραγματικά αυτά εμένα με ξεπερνούν. Επειδή δεν μπορούμε συνεχώς να στηριζόμαστε στον Θεό της Ελλάδος και το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με σοβαρότητα η μεγάλη μεταρρύθμιση την επόμενη ημέρα είναι η ανασυγκρότηση του κράτους».

Επέμεινε ακόμη και στην ανάγκη για «μηδενική ανοχή στη βία και στη βία χαμηλής έντασης».

Πρόσθεσε ότι «η απόσταση που χωρίζει μία μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή. Υπάρχει ένα ορατό νήμα που συνδέει αυτή την δράση την δήθεν αντιεξουσιαστική με την σκληρή τρομοκρατία. Η αστυνομία θα πρέπει να αφεθεί να κάνει την δουλειά της αλλά και να στηριχθεί».

Ακόμη, επανέφερε το ζήτημα της πρόσληψης νέων αστυνομικών που θα πάνε όλοι «στην ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα Δέλτα που θα είναι πιο ορατοί. Το να αποδεσμεύσουμε την αστυνομία από περιττό διοικητικό έργο απλοποιώντας την διαδικασία έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας ώστε ο αστυνομικός να βγει από το τμήμα και να είναι εκεί που τον χρειάζεται ο πολίτης, στην γειτονιά».

Σε ερώτημα για τα Εξάρχεια είπε ότι «θα το θέσω ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και θα ακολουθήσω ό,τι μου πουν οι ειδικοί. Δεν αρκεί μόνο αυτό (να καθαρίσουν τα Εξάρχεια), θα είναι μία μεγάλης κλίμακας αστικής παρέμβαση γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο».

Τέλος, για την τουρκική επιθετικότητα τόνισε ότι «η δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ. Είναι να προετοιμάζομαι. Οι συμπεριφορές αυτές της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει μία κόκκινη γραμμή με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, εφόσον αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Θα πρέπει η ΕΕ να προβεί σε ένα πιο χειροπιαστά αντίποινα – γι’ αυτό μίλησα για κυρώσεις».