Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021» που διοργανώθηκε από τις γερμανικές εφημερίδες «Der Tagesspiegel», «Die Zeit» και «Handelsblatt» και το επιχειρηματικό περιοδικό «WirtschaftsWoche» | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Μη αποδεκτή η στάση της Γερμανίας – πουλάει επιθετικά υποβρύχια στον Ερντογάν

«Αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη, κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχθείς το γεγονός ότι μπορεί να υποστείς και οικονομική ζημιά», σχολίασε με νόημα ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις δικαιολογίες του Βερολίνου ότι οι συμφωνίες προμήθειας οπλικών συστημάτων στην Τουρκία και ειδικά των υποβρυχίων έχουν «κλείσει» και δεν γίνεται να ακυρωθούν
Protagon Team

To θέμα της πώλησης των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθιξε για μία ακόμη φορά (μετά και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021», που διοργανώθηκε από τις γερμανικές εφημερίδες Der Tagesspiegel, Die Zeit και Handelsblatt και το επιχειρηματικό περιοδικό «WirtschaftsWoche».

Στη σχετική αναφορά του, ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρέβαλε τη στάση των ΗΠΑ που επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία βγάζοντάς την εκτός του προγράμματος (και της απόκτησης) των F-35, με αυτή της ΕΕ, και ειδικά της Γερμανίας, που αν και χώρα-μέλος της Ενωσης και εταίρος της Ελλάδας, επιμένει να πουλά (εδώ) επιθετικά όπλα στο καθεστώς Ερντογάν.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει τη γεωπολιτική ισχύ της και να μην είναι απλώς μια οικονομική δύναμη. Θα πρέπει να ενισχύσουμε με ουσιαστικό περιεχόμενο το ζήτημα αυτό» είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός για να σημειώσει:

«Εχουμε μια ευκαιρία. Προετοιμάζουμε μια έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια έκθεση για την Τουρκία, η οποία θα συζητηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως γνωρίζετε, σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να συνοψίσουμε όλες τις επιλογές μας ως προς την Τουρκία».

«Δεν είμαι υπέρμαχος της επιβολής κυρώσεων, αλλά η απειλή κυρώσεων θα πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αν δεν είναι αξιόπιστη, τότε δεν θα φέρει αποτελέσματα», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας παράλληλα ότι «ένας από τους λόγους που η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω και είναι πλέον πιο εποικοδομητική σχετίζεται με το γεγονός ότι αντιλήφθηκαν πως, ακόμη και αν ο ρυθμός είναι αργός, η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη, κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχθείς το γεγονός ότι μπορεί να υποστείς και οικονομική ζημιά», σχολίασε με νόημα, αναφερόμενος στις δικαιολογίες του Βερολίνου ότι οι συμφωνίες προμήθειας οπλικών συστημάτων στην Τουρκία και ειδικά των υποβρυχίων έχουν «κλείσει» και δεν γίνεται να ακυρωθούν.

Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ, που, όπως υπογράμμισε, «αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία» . Πρόκειται, είπε, για ένα μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ και για τον αμυντικό τομέα τους, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν έτσι γιατί πίστευαν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Τουρκία αγόρασε και χρησιμοποιεί S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία και θα αγοράσει και αεροσκάφη F-35. Δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια», τόνισε ο Πρωθυπουργός, θέτοντας τη γερμανική κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την ενίσχυση της πολεμικής μηχανής του Ερντογάν στο Αιγαίο.

«Υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν, αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη. Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει τη γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο», κατέληξε με νόημα ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη διαδικτυακή συζήτηση του συνεδρίου Europe 2021.