Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς, επ’ ευκαιρία της αξιολόγησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από την ΕΕ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης με Φον ντερ Λάιεν στην Αρχαία Αγορά: Το «Ελλάδα 2.0» είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας

Για ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη μίλησε ο Πρωθυπουργός. Στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία οι περισσότεροι πόροι. Εγκώμια από την πρόεδρο της Κομισιόν
Protagon Team

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας, είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στην πανηγυρική εκδήλωση στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς για την παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ενα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας δίπλα του την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς, όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι από τις ωφελημένες χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης και το ελληνικό σχέδιο έτυχε κολακευτικών σχολίων στις Βρυξέλλες.

«Υποδεχόμαστε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι, πιστεύω, η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη μιας νέας εποχής (…) Η ΕΕ προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Πρωτοβουλία που στήριξα εξ αρχής, μαζί με οκτώ ακόμα ευρωπαίους ηγέτες«, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει:

«Σήμερα ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος. Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες. Δικαιούται περίπου 31 δισ. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο από τις πρώτες. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές κινήσεις τα κεφάλαια θα αγγίζουν τα 100 δισ.».

«Το Εθνικό μας Σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες», θέλησε να υπογραμμίσει και επανέλαβε ότι περισσότεροι πόροι θα διοχευτεθούν στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. «Το δηλώνουν», είπε, «τα σχεδόν €8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021. Προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

«Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια στης χώρας. (…) Εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός κατά την πρώτη του τοποθέτηση από την Αρχαία Αγορά.

Κλείνοντας τη σύντομη εισαγωγή του, αναφέρθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς που επελέγη για την εκδήλωση: «Εδώ ήταν η έδρα της Βουλής των 500, εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών και των δικαστηρίων. Το σημείο όπου έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτισμό και επηρέασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», γιατί «ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας την κρατήσουμε στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε».

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση στο λίκνο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας. Πρόκειται για κρίσιμους καιρούς, μετά τη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», ανταπέδωσε παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό για τον ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση του ενιαίου ευρωπαϊκού «πράσινου» πιστοποιητικού.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω, Κυριάκο, για τη συμβολή σου στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε η γερμανίδα επικεφαλής της Επιτροπής και συνέχισε λέγοντας:

«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμά μας, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ.

»Και σήμερα με τιμή ανακοινώνω ότι η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».

Με τη σειρά της και η κυρία Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι πάνω από το 65% των πόρων που θα δοθούν στην Ελλάδα θα πάνε στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση. «Θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας», εκτίμησε και δήλωσε πεπεισμένη πως οι δράσεις του σχεδίου θα καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρότερη.

Το Νext Generation EU θα μεταμορφώσει Ελλάδα και Ευρώπη. Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο. Δεν είναι όμως εδώ το τέλος, έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας», θέλησε να υπογραμμίσει η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Σήμερα Ελλάδα και ΕΕ βαδίζουν χέρι χέρι, σήμερα γράφουμε μαζί ιστορία, γιατί η δική σας επιτυχία είναι επιτυχία της Ευρώπης. Με τιμή και χαρά λοιπόν παραδίδω το Next Generation EU» κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και παρέδωσε το σχετικό υλικό στον Πρωθυπουργό.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περπάτησαν μαζί στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σε απευθείας σύνδεση με υπουργούς της κυβέρνησης, με πρώτον τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

«Προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε την κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, ενώ θα καλυφθούν και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, όπως οι τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των χρηματοοικονομικών.

Ο υπουργός παρουσίασε τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr, οι οποίες «γεννήθηκαν από την ανάγκη», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Αν χρειαζόταν να κατηγοριοποιήσουμε τα έργα, τότε θα είχαμε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, την ψηφιοποίηση των αρχείων, πώς θα μετατρέψουμε το χαρτί σε δεδομένα», είπε και αναφέρθηκε στις καθημερινές σχέσεις του πολίτη με το κράτος, όπως η απονομή των συντάξεων, το Κτηματολόγιο, η Δικαιοσύνη.

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να έχουμε την πλήρη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, τόσο των παλιών όσο και των καινούργιων, και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», εκτίμησε και στη συνέχεια ενέταξε στη δεύτερη κατηγορία έργα όπως οι αυτοκινητόδρομοι και το δίκτυο 5G.

«Είμαστε στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και δεν πρόκειται να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τέλος, o Πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών από διάφορες περιοχές της χώρας, για τις αλλαγές που θα φέρουν στη δική τους καθημερινότηα οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.