Χρέος όλων η συνεχής υπεράσπιση της δημοκρατίας, τονίζουν στα μηνύματά τους για τα 55 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Απάντηση στον λαϊκισμό η ενότητα της κοινωνίας στη βάση της αλήθειας

«Στον ιστορικό, αξιακό και πολιτικό ορίζοντα των Ελλήνων, η χούντα των συνταγματαρχών υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία δεν αποτελεί αυτονόητη ή φυσική κατάσταση του πολιτικού και κοινωνικού βίου και ότι η συνεχής υπεράσπισή της είναι χρέος όλων μας. Οχι μόνο με την έννοια του πολιτεύματος και την οργάνωση της εξουσίας, αλλά και ως τρόπου ζωής», υπογραμμίζει από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Protagon Team

Στις διαφορετικές μορφές που μπορεί να λάβει η δοκιμασία της Δημοκρατίας στέκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του με αφορμή τα 55 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου κα την εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών.

«Πενήντα πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της δικτατορίας στην Ελλάδα, η 21η Απριλίου 2022 έρχεται να υπογραμμίσει πως η δοκιμασία της Δημοκρατίας μπορεί να αλλάζει μορφές», σημειώνει στη σχετική ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο αυταρχικός δεσποτισμός επιτίθεται σήμερα στην ελεύθερη πολιορκημένη Ουκρανία. Ενώ σε όλες τις χώρες ο λαϊκισμός διακινεί ξανά δήθεν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Προτείνοντας ανύπαρκτες λύσεις σε υπαρκτές προκλήσεις.

»Η απάντησή μας, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα της κοινωνίας στη βάση της αλήθειας. Από τη διαρκή αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού. Και από την καθημερινή προσπάθεια να προοδεύει η Ελλάδα και να ευημερούν οι Ελληνες», καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.

Στη δική της δήλωση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η 21η Απριλίου μας επαναφέρει κάθε χρόνο σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Η επταετία της δικτατορίας κατέλυσε το πολίτευμα και τους θεσμούς του, όξυνε τον εθνικό διχασμό και κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου.

»Η πολιτική, πολιτιστική και πνευματική οπισθοδρόμηση που βίωσε τότε η χώρα παραπέμπουν σήμερα σε μνήμες και εμπειρίες μακρινές.

»Στην επούλωση του εθνικού μας τραύματος συνέβαλε καθοριστικά η ειρηνική περίοδος και η ευημερία της Μεταπολίτευσης.

»Στον ιστορικό, αξιακό και πολιτικό ορίζοντα των Ελλήνων, η χούντα των συνταγματαρχών προβάλλει ως εντελώς παράταιρη συνθήκη, μια ευθεία και ατιμωτική ρήξη με την πολιτειακή μας παράδοση και συνείδηση.

»Παράλληλα, μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία δεν αποτελεί αυτονόητη ή φυσική κατάσταση του πολιτικού και κοινωνικού βίου και ότι η συνεχής υπεράσπισή της είναι χρέος όλων μας. Όχι μόνο με την έννοια του πολιτεύματος και την οργάνωση της εξουσίας, αλλά και ως τρόπου ζωής, καθημερινού και απτού, που βρίσκει τα πιο ισχυρά του θεμέλια στην ελευθερία και την ισότητα, τον πλουραλισμό και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών. Η αδιαπραγμάτευτη εγγύηση της δημοκρατίας είναι η πηγή της δύναμης του ατομικού και συλλογικού εαυτού μας».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζει:

«55 χρόνια από την ημέρα που επιβλήθηκε η δικτατορία. Τραγική κατάληξη η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Χρέος όλων μας σήμερα να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία μας από πάσης φύσεως κινδύνους».

»Με εθνική ενότητα και υπευθυνότητα να μην επιτρέψουμε ποτέ σε φαινόμενα διχασμού και “αντισυστημικού” λαϊκισμού να την υπονομεύσουν».