Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
Στους υπουργούς επιδόθηκε ψήφισμα των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που μεταφέρει την ανησυχία και την αγωνία τους, με αιτήματα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές της ενδοχώρας με καλύτερες συνθήκες και την ακύρωση του σχεδίου για νέες κλειστές δομές στα νησιά.
«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο κ. Μηταράκης, μετά τη συνάντηση.
Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, τόνισε ο υπουργός. Εξήγησε, επίσης, ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.
«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.
«Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου».
Η συνάντηση αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα νησιά με πρωτοβουλία τοπικών φορέων.
Την Τετάρτη, στα τρία νησιά έγινε γενική απεργία με καθολική συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και ογκώδεις συγκεντρώσεις των κατοίκων.
Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες, αναγνωρίζοντας το «προφανές», ότι δηλαδή το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.
Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, η επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης με τους δήμους και την Περιφέρεια θα πρέπει να είναι διαρκής. «Δεν αρκεί να λέγεται ότι γίνεται κατανοητή η ένταση και ο πόνος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να απαντάμε με έργα και πάρα πολύ σύντομα θα υπάρχουν απτά δείγματα της νέας πολιτικής, έτσι ώστε καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία».