Στον αστερισμό των fake news και των ψεμάτων που διακινούνται από μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα κινούνται και οι αμερικανοί λεξικογράφοι.
Οι τάσεις της εποχής μας δεν άφησαν ασυγκίνητο το δικτυακό λεξικό Dictionary.com που όρισε λέξη της χρονιάς για το 2018 την «misinformation», την «παραπληροφόρηση».
Στόχος του λεξικού είναι να αναδείξει την πιο σημαντική λέξη της χρονιάς, όχι απλώς αυτή που έψαξαν οι χρήστες περισσότερο, γράφει το CNN.
Η λέξη δεν είναι καθόλου νέα -εντοπίζεται για πρώτη φορά στα Αγγλικά στο τέλος του 16ου αιώνα- αλλά φέτος έκανε δυναμική εμφάνιση λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ψευδών πληροφοριών στο Ιντερνετ.
Αν ψάχνουμε μάλιστα και ένα παράδειγμα ανθρώπου που παραπληροφορεί, είναι εύκολο να τον βρούμε. Δεν είναι άλλος από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, τον Ντόναλντ Τραμπ…
Δεν είναι μια απλή λέξη, «είναι ένα κάλεσμα σε δράση», τονίζουν οι υπεύθυνοι του Dictionary.com που θα μοιραστούν με τους ακολούθους τους στο Twitter εργαλεία για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
Ζητούν καταρχάς από τους αναγνώστες να μην συγχέουν στα αγγλικά το «misinformation» με το «disinformation», γιατί οι λέξεις δεν είναι εναλλάξιμες.
Την πρώτη λέξη ορίζουν ως εξής: «ψευδής πληροφορία που διαδίδεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πρόθεση να παραπλανήσει». Η λέξη «disinformation», αντίθετα, περιγράφει μία «σκόπιμα παραπλανητική ή μεροληπτική πληροφορία· χειραγωγημένο αφήγημα ή χειραγωγημένα γεγονότα· προπαγάνδα».
Εξηγούν ακόμη ότι στην παραπληροφόρηση («misinformation»), συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν αυτό που μοιράζονται με άλλους. Η «σκόπιμη παραπληροφόρηση» έχει ακριβώς σκοπό να παραπλανήσει.
Με άλλα λόγια: αν το δεις και το πιστέψεις έχεις πέσει θύμα «disinformation». Αν αρχίσεις να το διαδίδεις, αυτό που κάνεις είναι «misinformation».