To νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα έγινε cluster... | YouTube
Επικαιρότητα

Μήπως να μην είναι προαιρετικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών;

Στον «Αγιο Ανδρέα» της Πάτρας έχει εμβολιαστεί μόλις το 43% των εργαζομένων, ενώ βάσει στοιχείων της ΠΟΕΔΗΝ, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχει κάνει μόλις το 50% του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ετσι διατυπώνονται πλέον ερωτήματα κατά πόσο πρέπει γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιάζονται υποχρεωτικά
Protagon Team

Το θέμα (επαν)ήλθε στην κορυφή της επικαιρότητας μετά τη μετατροπή του Nοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα σε εστία διασποράς του κορονοϊού (και μάλιστα του μεταλλαγμένου «βρετανικού» στελέχους). Ο εντοπισμός κρουσμάτων σε μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου ανέδειξε το γεγονός ότι στο σύνολο των 1.200 και πλέον εργαζομένων είχαν εμβολιαστεί λίγο περισσότεροι από 500 (ποσοστό 43%)!

Την Τρίτη, μάλιστα, το παιδί μιας εκ των νοσηλευτριών η οποία δεν είχε εμβολιαστεί, αν και είχε τη δυνατότητα, και νοσεί εδώ και μέρες από Covid-19, εισήχθη εσπευσμένα (εδώ) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου με πνευμονία και συμπτώματα COVID-19.

Eν τω μεταξύ στο «Αγιος Ανδρέας» επιβεβαιώθηκαν άλλα οκτώ κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό, στην Α’ και τη Β’ Παθολογική, στην Καρδιολογική κλινική, αλλά και σε τμήματα χειρουργείων. Ολα προέκυψαν μετά τα τεστ που διενεργήθηκαν στο νοσοκομείο τις τελευταίες 48 ώρες και ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό άλλοι 11 υγειονομικοί στην Α Παθολογική, που όπως διαπιστώθηκε, είναι  φορείς της βρετανικής μετάλλαξης.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποδίδουν το «ντόμινο» αυτό των κρουσμάτων στην έλλειψη μέτρων και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι επιτρέπεται σε συγγενείς και συνοδούς ασθενών να εισέλθουν στις κλινικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η διαπίστωση ωστόσο γενικά για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στη χώρα μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, να μιλά για «δυσάρεστη έκπληξη» και να αποδίδει την… απροθυμία αυτή των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία να εμβολιαστούν σε αμέλεια ή δυσπιστία!

Την ίδια στιγμή, όμως, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ομάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλέξει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), εκτιμάται ότι έχει εμβολιαστεί περίπου το 50% του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης.

Εντούτοις, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στα ποσοστά ανταπόκρισης, καθώς το ποσοστό των γιατρών ξεπερνά το 60%, ενώ για τους νοσηλευτές πέφτει στο 40%.

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» –νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό– το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 82% και στον «Ευαγγελισμό» το ιατρικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 90%, όταν τέσσερις στους δέκα νοσηλευτές φέρεται να μην έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Protagon, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά αφορά μέλη του υγειονομικού προσωπικού ακόμα και σε μικρά Κέντρα Υγείας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επαφή όσων επιθυμούν και προσέρχονται να εμβολιαστούν, με τους νοσηλευτές που αρνούνται –λιγότερο ή περισσότερο ευγενικά– να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Στο κεντρικό της σχόλιο την Τετάρτη, η εφημερίδα «Καθημερινή» υπογραμμίζει την υποχρέωση των υγειονομικών «να στοιχίζονται με τις προτεραιότητες της Πολιτείας», θέτοντας ευθέως το ερώτημα για το αν πρέπει να είναι αντίστοιχα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους.

Ως δημόσιοι λειτουργοί και ειδικά όταν υπηρετούν στην πρώτη γραμμή και εξαρτώνται από αυτούς οι ζωές των άλλων, ο εμβολιασμός τους δεν μπορεί να είναι προαιρετικός, σημειώνει η εφημερίδα…