Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης δέχθηκε σφοδρή κριτική από τα μέλη του δ.σ. Ελευθερία Κώνστα και Δημήτρη Φούκα | φωτ. αρχείου
Επικαιρότητα

«Μην πολιτικολογείτε»: Τριγμοί στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την απαγόρευση συναθροίσεων

Εσωτερικά «πυρά» για τη δημόσια θέση περί αντισυνταγματικότητας που πήρε το προεδρείο. Επιμένει ο πρόεδρος της Ενωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης:
Protagon Team

Διαστάσεις εσωτερικής διαμάχης παίρνει πλέον η δημόσια τοποθέτηση του προεδρείου της  Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την αντισυνταγματικότητα της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Σε δήλωσή τους, δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ελευθερία Κώνστα και ο Δημήτριος Φούκας, καταγγέλλουν πολιτικοποίηση του οργάνου και καταλογίζουν στο πρόεδρο, Χριστόφορο Σεβαστίδη  ότι  «επιλέγει να ενταχθεί σε ένα πολιτικό μέτωπο, καταρρακώνοντας όχι μόνο το Καταστατικό, αλλά και τη φύση της Ένωσης».

Κάνοντας λόγο για εκτροπή του προεδρείου της Ενωσης, οι δύο λειτουργοί της Δικαιοσύνης καλούν τους συναδέλφους τους  «ανεξάρτητα από τις επιλογές τους στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, σε εγρήγορση για την επαναφορά της Ενωσης στο ρόλο της, ως προασπιστή του ρόλου της Δικαιοσύνης και προστασίας των μελών της και των μετεχόντων στην απονομή του Δικαίου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης των δύο μελών του δ.σ. της ΕΔΕ:

Το Προεδρείο της ΕνΔΕ, με την από 15-11-2020 ανακοίνωσή του, έχει επιλέξει να τοποθετήσει την Ένωση στην πολιτική διαμάχη και μάλιστα σε ηγετικό ρόλο!

Ταυτόχρονα, στο ζήτημα του καλπάζοντος κινδύνου της πανδημίας, της αποτροπής της μετατροπής των δικαστικών αιθουσών και γραφείων σε εστίες κινδύνου, της προστασίας της υγείας των μελών της Ένωσης, των Γραμματέων, των Δικηγόρων και των διαδίκων, επιδεικνύει αφωνία, μετά την ρήξη με τους συνδικαλιστικούς φορείς των δικηγόρων.

Σήμερα που επείγει όσο ποτέ η προσαρμογή της ΚΥΑ λειτουργίας των δικαστηρίων, ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ επιλέγει να ενταχθεί σε ένα πολιτικό μέτωπο, καταρρακώνοντας όχι μόνο το καταστατικό, αλλά και τη φύση της Ένωσης.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την εκτροπή. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τις επιλογές τους στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, σε εγρήγορση για την επαναφορά της Ένωσης στο ρόλο της, ως προασπιστή του ρόλου της δικαιοσύνης και προστασίας των μελών της και των μετεχόντων στην απονομή του Δικαίου.

Δηλώνουμε ότι, δρώντας μέσα στα καταστατικά πλαίσια, θα επιχειρήσουμε κάθε ενέργεια για τον σκοπό αυτό.

Επιμένει ο πρόεδρος της Ενωσης

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, επιμένει πάντως στην ορθότητα της παρέμβασής του.

«Οταν διαπιστώνουμε ότι ουσιαστικά επιχειρείται κατάλυση ενός συνταγματικού δικαιώματος, θεμελιώδους δικαιώματος, δεν μπορεί η Ενωση να παραμείνει απαθής», τόνισε σε δηλώσεις του στον Real FM και εξήγησε τι αναφέρει το άρθρο 5 του Συντάγματος στο οποίο βασίστηκε η απόφαση για την απαγόρευση συναθροίσεων στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και τι το άρθρο 11 του Συντάγματος το οποίο στην ουσία -όπως σημείωσε- είναι αυτό που αφορά τις συναθροίσεις.

Κατά την άποψή του, ακόμη και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία στηρίζεται η εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., δεν μπορεί να θεραπεύσει αυτή την αντισυνταγματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σεβαστίδη, «το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με αυτές τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι πρωτίστως ζήτημα ιεράρχησης δικαιωμάτων και ελευθεριών». «Οσοι αντιλαμβάνονται τις εκδηλώσεις αυτές σαν μία περιττή πολυτέλεια», συμπλήρωσε, «είναι προφανές ότι είναι οι πρώτες που θα θυσιάσουν.