Με τη Βρετανία να θρηνεί περισσότερους από 31.000 νεκρούς από τον κορονοϊό και ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ανέλαβε να ενισχύσει το ηθικό των Βρετανών, υπενθυμίζοντάς τους ότι «δεν πρέπει ποτέ να χάνουν την ελπίδα».
Το μήνυμα της 94ετούς βασίλισσας ήταν με αφορμή τους εορτασμούς της 8ης Μαΐου 1945, την Ημέρα της Νίκης κατά του Αξονα στην Ευρώπη (VE Day). Αλλά αυτή τη φορά οι παραπομπές της ομιλίας με το σήμερα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς.
Η Ελισάβετ Β’ ήξερε για τι μιλούσε. Ηταν έφηβη πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Γεωργίου Στ’, όταν ξέσπασε ο πόλεμος και 19 ετών όταν το έσκασε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να πανηγυρίσει με τους υπόλοιπους Λονδρέζους τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας —«αυτή τη νύχτα δεν θα την ξεχάσω ποτέ» είχε πει κάποτε.
Τώρα, η βραδιά ήταν εντελώς διαφορετική. Οι Βρετανοί παρακολούθησαν το μήνυμά της κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι τον κορονοϊό και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το παρατεταμένο lockdown.
Είδαν το μήνυμα στα τάμπλετ και τους υπολογιστές τους, περισσότερο απ’ ό,τι στις τηλεοράσεις τους. Μεταδόθηκε στις 8 μ.μ. (ώρα Γκρίνουιτς), ακριβώς την ώρα που στις 8 Μαΐου 1945 ο πατέρας της, Γεώργιος Στ’ είχε απευθυνθεί μέσω ραδιοφώνου στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των τότε αποικιών.
«Στην αρχή, οι προοπτικές φαίνονταν ζοφερές, η έκβαση μακρινή, το αποτέλεσμα αβέβαιο», είπε το βράδυ της Παρασκευής η βασίλισσα, μιλώντας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αλλά συνεχίσαμε να πιστεύουμε ότι ο σκοπός ήταν δίκαιος και αυτή η πεποίθηση ήταν που μας έκανε να αντέξουμε. Μην παραιτηθείτε ποτέ, μην χάσετε ποτέ την ελπίδα, αυτό ήταν το μήνυμα της ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη».
Η ομιλία ηχογραφήθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, περίπου 40 χλμ. από το Λονδίνο, όπου η 94χρονη μονάρχης και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 98 ετών, έχουν αποσυρθεί από την αρχή της πανδημίας.
Είναι η δεύτερη τηλεοπτική ομιλία της βασίλισσας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίζει τη ζωή περισσοτέρων από 31.000 ανθρώπων στη Βρετανία, τη δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο.
Μιλώντας για τους πεσόντες στη μάχη, η βασίλισσα είπε ότι «ο μεγαλύτερος φόρος τιμής στη θυσία τους είναι ότι οι χώρες που κάποτε ήταν ορκισμένοι εχθροί, τώρα είναι φίλες χώρες, που συνεργάζονται για την ειρήνη, την υγεία και την ευημερία όλων».
Αυτή η 8η Μαΐου ήταν κατ΄εξαίρεση αργία στη Βρετανία, ώστε οι Βρετανοί να γιορτάσουν τη συνθηκολόγηση του ναζιστικού καθεστώτος απέναντι στους Συμμάχους, πριν από 75 χρόνια. Αλλά λόγω της πανδημίας, οι εορτασμοί ακυρώθηκαν και οι Βρετανοί κλήθηκαν να τιμήσουν την επέτειο στο σπίτι τους, και συγκεκριμένα να τραγουδήσουν ένα τραγούδι που είχε στόχο να εξυψώσει το ηθικό των στρατευμάτων, το «We’ll meet again» (Θα συναντηθούμε ξανά).
Στις 10:00 ώρα Γκρίνουιτς, οι Βρετανοί τήρησαν δύο λεπτών σιγή μετά την επίδειξη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στον ουρανό του Λονδίνου.
Παρά την απουσίας της παρέλασης, «οι δρόμοι μας δεν είναι άδειοι, είναι γεμάτοι από την αγάπη και τη φροντίδα που έχουμε ο ένας για τον άλλο», είπε η Ελισάβετ Β’. «Και όταν κοιτάζω τη χώρα μας σήμερα και βλέπω αυτά που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε για να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον, παρατηρώ με περηφάνια ότι παραμένουμε ένα έθνος που αυτοί οι γενναίοι στρατιώτες, οι ναύτες και οι αεροπόροι θα αναγνώριζαν και θαύμαζαν», τόνισε.