Στην πρώτη του προσπάθεια ήταν άκυρος. Τα άκυρα άλματα τον εκνευρίζουν, όπως εξομολογείται ο ίδιος. Στη δεύτερη, προσγειώθηκε στα 8,12 μέτρα. Ο Τομπάιας Νίλσον πήδησε 8,17 και τον προσπέρασε. Στο σημείο αυτό οι αθλητές, είτε απογοητεύονται, είτε πεισμώνουν.
Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει «κότσια». Το διαπιστώσαμε πέρυσι στο Βερολίνο, τη μέρα που -στην ουσία- μας συστήθηκε. Στον πιο απαιτητικό αγώνα της χρονιάς, εκεί που οι περισσότεροι 20χρονοι θα λύγιζαν από το βάρος των προσδοκιών, εκείνος βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ. Κι έγινε ο νεαρότερος έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης (20 ετών και 143 ημερών).
Κάτι παρόμοιο έκανε και τώρα, στη Γλασκώβη. Το πέμπτο του άλμα, στα 8,38 μέτρα, ήταν η καλύτερη εφετινή επίδοση παγκοσμίως. Του χάρισε άλλο ένα χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο, τούτη τη φορά στον κλειστό στίβο. Το περιμέναμε. Το ελπίζαμε. Αλλά, ο στίβος δεν έχει τις βεβαιότητες των μαθηματικών. Στους μεγάλους αγώνες, το ταλέντο, η καλή φόρμα, δεν αρκούν. Οι υψηλές επιδόσεις είναι -και- ζήτημα χαρακτήρα. Ο Μίλτος τον έχει. «Τρελαίνεται» να δοκιμάζει τα όριά του.
Είναι ο κορυφαίος άλτης του μήκους στην Ευρώπη. Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε ο ελληνικός αθλητισμός.
Αρχισε τον στίβο καθυστερημένα -στα 15 του- και κατά τύχη. Μα, ευτυχώς, το παιδί από τα Γρεβενά έπεσε σε καλά χέρια. Ο πρώτος του προπονητής, ο Βαγγέλης Παπανίκος, τον ανακάλυψε παρακολουθώντας τον να κάνει παρκούρ στο στάδιο της πόλης του. Πήγαινε εκεί με την παρέα του, έκαναν αυτοσχέδιους αγώνες και τους βιντεοσκοπούσαν. Επειτα ανέβαζαν τα βιντεάκια στο Ιντερνετ. Ο κ. Παπανίκος παρατήρησε ότι ένας από τους νεαρούς -ο Μίλτος- είχε εξαιρετική αλτικότητα. Τον έπεισε να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στο σκάμμα. Την πρώτη, κιόλας, μέρα του είπε: «Μόλις γράφτηκες στη Γυμναστική Ενωση Γρεβενών ως άλτης του μήκους».
Τον πρώτο χρόνο πήγαινε στις προπονήσεις «για πλάκα». Ηταν αθλητικός τύπος, του άρεσε ο στίβος, όμως, από την άλλη, σιχαινόταν τις δεσμεύσεις. Ο κ. Παπανίκος δεν έκανε το λάθος να τον ζορίσει. Το αποφάσισε ο ίδιος να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το αγώνισμα, όταν, αρκετούς μήνες αργότερα, κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στη Θεσσαλονίκη, στην κατηγορία των Παμπαίδων. Φορώντας μια βερμούδα και ένα φαρδύ φανελάκι, πήδησε 6,40 μέτρα. Ενθουσιάστηκε, επειδή κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών χωρίς προπονήσεις. Κι έτσι το πήρε πιο ζεστά. Αυτά συμβαίνουν το 2013-2014. Αμέσως μετά, αρχίζει η… εκτόξευση.
– Το 2014 κέρδισε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων. Εμφανίστηκε «χαλαρός», ενώ οι συναθλητές του έλιωναν από το στρες, ξάπλωσε στο χορτάρι και περίμενε να έρθει η σειρά του. Ο προπονητής του, του έλεγε να σηκωθεί, να κάνει ζέσταμα, να μπει στο κλίμα του αγώνα. Μάταια. Τελικώς, με άλμα στα 7,13 μ. αναδείχθηκε νικητής. Κι όλοι ρωτούσαν, «ποιος είναι αυτός ο Τεντόγλου;».
– Το 2015 ήρθαν οι πρώτες μεγάλες επιδόσεις (ρεκόρ στην ηλικιακή του κατηγορία), που του εξασφάλισαν μια θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων, στο Κάλι της Κολομβίας (κατετάγη πέμπτος).
– Το 2016, στα «Παπαφλέσσια» της Καλαμάτας, έπιασε το όριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς κατέκτησε και το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση: το αργυρό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων της Πολωνίας.
– Το 2017 ήταν η ώρα για το πρώτο του «χρυσό» σε σπουδαίο διεθνές τουρνουά: στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-20 του Γκροσέτο.
– Το 2018, στους Ανδρες πλέον, έγινε Πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοικτό στίβο, στο Βερολίνο, με άλμα 8,25 μέτρων. Παρέλαβε το μετάλλιό του από τον φοβερό Ρόμπερτ Εμιγιάν, κάτοχο του ρεκόρ Ευρώπης στο μήκος (8,86) από το 1987. Ηταν εκείνος που το 2015, στο Κάλι, του είχε πλέξει το εγκώμιο και είχε προβλέψει πως, σύντομα, ο Τεντόγλου θα κατακτούσε την κορυφή του αγωνίσματος. Είχε φανεί παράξενο, τότε, που ο «μετρ» του μήκους είχε μιλήσει για τον πέμπτο της κατάταξης, κι όχι για ‘κείνους που είχαν κερδίσει τα μετάλλια.
– Και χθες (Κυριακή), στη Γλασκώβη, επανέλαβε τον θρίαμβό του στον κλειστό στίβο.
Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι πλέον, διαφέρει από τους άλλους «ήρωες των σταδίων». Αυτό που ζει, ποτέ δεν το ονειρεύτηκε. Δεν ήθελε, καν, να ασχοληθεί με τον στίβο – για μουσικός πήγαινε. Δεν έχει κάποιο ίνδαλμα στον αθλητισμό, δεν τον αγχώνουν οι αγώνες, δεν του αρέσει η δημοσιότητα, δεν είναι ανταγωνιστικός, παρά μόνο με τον εαυτό του. Απολαμβάνει τα άλματα και προσπαθεί να γίνεται όλο και καλύτερος. Τα μετάλλια τον ενδιαφέρουν, απλώς, ως πιστοποίηση της προόδου του. Και είναι μόλις 21 ετών (θα τα κλείσει στις 18 Μαρτίου).