Μποναβεντούρο και Αντρέ Σίλβα αποκαμωμένοι μετά την ισοπαλία με την ΑΕΚ στο Σαν Σίρο | REUTERS/Alessandro Garofalo
Επικαιρότητα

Μίλαν: Το πληγωμένο θηρίο που απειλεί την ΑΕΚ

Το project της νέας -κινεζικής- Μίλαν κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Η επιβίωση του πλουσιότερου (σε ευρωτρόπαια) συλλόγου μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης περνάει πάνω από το... πτώμα της ΑΕΚ. Η αποψινή αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ, στο ΟΑΚΑ, θα συγκεντρώσει πάνω από 45.000 θεατές
Sportscaster

Υπήρξε η αριστοκράτισσα των ευρωπαϊκών γηπέδων. Γενιές και γενιές φιλάθλων -και στην Ελλάδα- μεγάλωσαν με τα κατορθώματά της. Τα δέκα τελευταία χρόνια έχει ξεπέσει, όμως σήμερα, νεόπλουτη και υπό νέα (κινεζική) διεύθυνση, διεκδικεί τα χαμένα της μεγαλεία. Αυτό το πληγωμένο ποδοσφαιρικό θηρίο έχει έρθει στην Αθήνα για να κατασπαράξει την ΑΕΚ. Στην αρένα του Ολυμπιακού Σταδίου -εκεί που σήκωσε δύο από τα επτά Κύπελλα Πρωταθλητριών του- ο πιο πλούσιος (σε ευρωτρόπαια) σύλλογος μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης θα δώσει απόψε (20:00, Cosmote Sport 2) τον πρώτο από μία σειρά αγώνων επιβίωσης. Η ΑΕΚ, με μπάτζετ 16 φορές μικρότερο, θα προσπαθήσει να του αντισταθεί. Οπως πριν από δύο εβδομάδες στο Μιλάνο (0-0).

Το καλοκαίρι ήταν υπέροχο να είσαι Μίλαν, όμως τώρα η μεγαλύτερη μετεγγραφική εξόρμηση στα χρονικά του συλλόγου εξελίσσεται σε φάρσα. Ο νέος ιδιοκτήτης, Γιόνγκχονγκ Λι, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο έβαλε τελεία στην 31χρονη ηγεμονία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αγοράζοντας το 99,9% των μετοχών έναντι 740 εκατομμυρίων ευρώ, συνόδευσε την επένδυσή του με 11 ηχηρές μετεγγραφές, μεταξύ των οποίων και ο θεωρούμενος ως ο κορυφαίος αμυντικός του Κόσμου, Λεονάρντο Μπονούτσι. Ξόδεψε σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ – περισσότερα απ’ όσα ο Αμπράμοβιτς (στην Τσέλσι), ο Σεΐχης Μανσούρ (στη Μάντσεστερ Σίτι), ο Ριμπολόβλεφ (στη Μονακό), ή ο Αλ-Κελαΐφι (στην Παρί), στην πρώτη τους χρονιά στο ποδόσφαιρο. Αλλά, μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Η ΑΕΚ κατάφερε να σταματήσει την Μίλαν στο Σαν Σίρο. Θα τα καταφέρει και στο ΟΑΚΑ;

Εξαιρετικά ταλαντούχοι αλλά υπερβολικά νέοι και άπειροι για να παίξουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι περισσότεροι από τους καινούργιους δεν έχουν καταφέρει, ακόμη, να ανταποκριθούν στις επείγουσες φιλοδοξίες του συλλόγου. Αλλά και οι δυο τρεις έμπειροι που αποκτήθηκαν, δεν τα πήγαν καλύτερα. Μέχρι και ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Μπονούτσι παρουσιάζει ανεξήγητες μεταπτώσεις στην απόδοσή του. Ισως, επειδή στο Μιλάνο δεν έχει δίπλα του τον Κιελίνι και τον Μπαρτζάλι, ούτε πίσω του τον Μπουφόν για να τον κουμαντάρει. Ο Τσαλχάνογλου και ο Κάλινιτς είναι -κι αυτοί- μεγάλες απογοητεύσεις. Η Μίλαν θυμίζει έντεκα προικισμένους σολίστες που προσπαθούν να συνθέσουν μία σπουδαία ορχήστρα, όμως ο κάθε ένας τους παίζει τον δικό του σκοπό. Κι ο μαέστρος, ο 43χρονος προπονητής Μοντέλα, σε κάθε αγώνα παίζει το κεφάλι του.

Για μία ομάδα που ξαναχτίζεται από την αρχή, δεν είναι παράδοξο. Το project της Μίλαν, όμως, δεν διαθέτει την πολυτέλεια του χρόνου. Οταν η αγοραπωλησία του συλλόγου ολοκληρώθηκε, το ρεπορτάζ των Ιταλών… έβγαλε λαβράκι. Ο Κινέζος επενδυτής δεν είναι τόσο πλούσιος, όσο εμφανιζόταν. Η περιουσία του είναι μικρότερη και από τα χρήματα που έδωσε στον «Καβαλιέρε» για να αγοράσει τη Μίλαν. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού -περίπου 300 εκατ. ευρώ- το δανείστηκε από αμερικανικό fund και πρέπει να το επιστρέψει -μαζί με τους τόκους- τον προσεχή Οκτώβριο. Διαφορετικά, η κυριότητα των μετοχών του θα περάσει στα χέρια των αμερικανών δανειστών.

Ο Σούσο της Μίλαν

Οι αρχικοί συνοδοιπόροι του στην επένδυση φαίνεται να τον έχουν εγκαταλείψει. Η μόνη ελπίδα του Γιόνγκχονγκ Λι να κερδίσει αυτή την παρτίδα πόκα που έπαιξε, είναι η άμεση έξοδος της Μίλαν στο Champions League, η οποία θα αποφέρει στον σύλλογο πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τις συνακόλουθες χορηγικές συμφωνίες). Αλλά, Γιουβέντους, Νάπολι, Ρόμα, Ιντερ και Λάτσιο δείχνουν -προς στιγμήν- καλύτερες ομάδες. Με πέντε νίκες, πέντε ήττες και μία ισοπαλία σε 11 αγωνιστικές της Serie A, οι «ροσονέρι» δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρουν να τερματίσουν στην κορυφαία τετράδα του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο άλλος δρόμος προς το Champions League της επόμενης σεζόν -η κατάκτηση του εφετινού Europa League- περνάει πάνω από το… πτώμα της ΑΕΚ.

Πέρα από το οικονομικό διακύβευμα, υπάρχει η ανάγκη της ομάδας να επιστρέψει το συντομότερο στο ιστορικό της μέγεθος. Περιόδους παρακμής έχουν βιώσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, όμως ελάχιστοι έχουν πέσει τόσο χαμηλά όσο η Μίλαν των τελευταίων τριών τεσσάρων ετών. Οι σύγχρονες εκδόσεις της Μίλαν, που τερμάτισε έως και δέκατη στην Ιταλία και απουσίασε από τα Κύπελλα Ευρώπης τρία ολόκληρα χρόνια, δεν αντέχουν, καν, τη σύγκριση με τις ένδοξες ομάδες του παρελθόντος: των Ολλανδών (Ράικαρντ, Γκούλιτ, φαν Μπάστεν) και του Σάκι, του Ντοναντόνι, του Μπαρέζι και του Αντσελότι, του ιστορικού Πρωταθλήματος (54 διαδοχικά ματς χωρίς ήττα) με προπονητή τον Καπέλο, του Μπόμπαν, του Σαβίσεβιτς, του Ντεσαγί και του Μασσάρο, του εκκωφαντικού 4-0 επί της Μπαρτσελόνα του Κρόιφ στην Αθήνα (1994), του αλησμόνητου Τελικού με τη Λίβερπουλ (2007), του Σεβτσέσνκο, του Πίρλο, του Ζέεντορφ και του Κακά. Δέκα χρόνια μετά την κατάκτηση του τελευταίου Champions League, η Μίλαν παλεύει ακόμα να επιστρέψει στο top επίπεδο.

Ντοναρούμα και Ανέστης στην μάχη των γκολκίπερ

Δεν είναι τόσο μέτρια ομάδα, όσο μαρτυρά η βαθμολογία της στην Ιταλία (όγδοη, 15 βαθμούς πίσω από τη Νάπολι). Σε κάποια ματς ατύχησε, κι έχασε αρκετούς πόντους στις λεπτομέρειες. Το μεγάλο της όπλο, πάντως, είναι η ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών της. Οι φίλοι της πιστεύουν πολύ στις δυνατότητες της εφετινής Μίλαν. Γι’ αυτό και οι πωλήσεις των εισιτήριων διαρκείας άγγιξαν τα 40.000 – όσα είχαν διατεθεί τη σεζόν 2011-2012, αμέσως μετά το τελευταίο Πρωτάθλημα που κατέκτησαν οι «ροσονέρι» με μπροστάρη τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.

Την ίδια πίστη έχουν και οι οπαδοί της ΑΕΚ, οι οποίοι εξαφάνισαν τα εισιτήρια για το αποψινό παιχνίδι (εκτιμάται ότι οι θεατές θα ξεπεράσουν τους 45.000). Παρά το γεγονός ότι η ομάδα τους ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο. Ανεβαίνει σκαλί – σκαλί μετά την περιπέτεια της Γ’ και της Β’ Εθνικής, δίχως σπατάλες, με νοικοκυρεμένες κινήσεις και ισορροπία των δαπανών με τα έσοδά της. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο εφετινός της προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τις ετήσιες αποδοχές των δύο καλύτερα αμειβόμενων ποδοσφαιριστών του ιταλικού συλλόγου: του Λεονάρντο Μπονούτσι και του Τζίτζι Ντοναρούμα.

Οι παίκτες της Μίλαν είναι παθιασμένοι για την νίκη στο ΟΑΚΑ

Στο βίντεο, διάρκειας πέντε λεπτών, που ετοίμασε εν όψει της αναμέτρησης ΑΕΚ – Μίλαν, η UEFA αποθεώνει την Ενωση για την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τονίζοντας πως η ελληνική ομάδα «πέρασε πολλά, γνώρισε τον υποβιβασμό λόγω οικονομικών προβλημάτων, όμως πάλεψε και τα κατάφερε. Το πρώτο ματς στο Μιλάνο κόντρα στους γίγαντες της Μίλαν απέδειξε περίτρανα ότι η ΑΕΚ βρίσκεται και πάλι στην ευρωπαϊκή ελίτ, όπως στο ένδοξο παρελθόν της».

Εχουν ξανασυναντηθεί, οι δύο ομάδες. Η ΑΕΚ είχε νικήσει (1-0) τους Ιταλούς στα ντουζένια τους, τον Νοέμβριο του 2006, με μία υπέροχη εκτέλεση φάουλ από τον Ζούλιο Σέζαρ. Σε ανάμνηση του θριάμβου, ο σκόρερ ποστάρησε το αριστερό παπούτσι που φορούσε εκείνη την ιστορική βραδιά, γράφοντας: «Αυτό που έβαλε το γκολ με τη Μίλαν».