Ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα | ΑΠΕ - ΕΡΑ
Επικαιρότητα

Μicrosoft: Δεν είμαστε υπέρ της τηλεργασίας – προτιμούμε κοινωνική επαφή

Ο CEO της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα, υποστηρίζει πως η έλλειψη επαγγελματικής κοινωνικοποίησης ενδέχεται να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα στους εξ αποστάσεως υπαλλήλους
Protagon Team

Με πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να προσφέρουν πλέον στους υπαλλήλους τους την ξεκάθαρη επιλογή για μόνιμη τηλεργασία από το σπίτι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα εκφράζει επιφυλάξεις για τη κίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έχει ένα εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η τηλεργασία «μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα ψυχικής υγείας και να πλήξει ανεπανόρθωτα τις κοινωνικές μας σχέσεις», ο Ναντέλα πρόσθεσε σε συνέντευξή του στους New York Times ότι «αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι να μπαίνω σε ένα μίτινγκ και να μιλάω με το άτομο που είναι δίπλα μου».

Η Microsoft ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που ζήτησε από τους υπαλλήλους της να εργάζονται εξ αποστάσεως, καθώς η πανδημία πλήττει χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, ο Ναντέλα είπε ότι «ζητώντας από τους υπαλλήλους μας να εργαστούν από το σπίτι θα είναι απλά και μόνο «η αντικατάσταση ενός εργασιακού δόγματος με ένα άλλο δόγμα απασχόλησης».

Προς το παρόν πάντως, η Microsoft έχει συμβουλεύσει όλους τους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι έως τον Οκτώβριο του 2020.

Ο CEO επίσης εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το ότι το «κοινωνικό κεφάλαιο» επηρεάζεται από τη μόνιμη τηλεργασία.

«Ένα από τα πράγματα που νιώθω όλον αυτό τον καιρό είναι ότι με την τηλεργασία ίσως καταστρέφουμε ένα μεγάλο μέρος του “κοινωνικού κεφαλαίου” που δημιουργήσαμε με τόση προσπάθεια μέχρι σήμερα», υποστήριξε. Και πρόσθεσε ότι «πλέον, στην κατάσταση αυτή, όλες οι εταιρείες πρέπει να προσέξουν το burnout [«κάψιμο»] των υπαλλήλων τους καθώς και το ψυχικό τους στρες».

Ο Ναντέλα έχει εκφράσει πολλάκις την προθυμία του να υποστηρίξει όλες τις μικρές επιχειρήσεις που μπορεί να χρειάζονται οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια – και όλα αυτά ενώ η Microsoft  ακόμη και εν μέσω πανδημίας έχει σημειώσει αύξηση 14% στην αξία των μετοχών της για φέτος.

Αλλά και πολλοί άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Facebook και η Google Alphabet Inc επέτρεψαν στους περισσότερους εργαζόμενους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της πριν μια εβδομάδα, η Twitter έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που επιτρέπει σε εργαζομένους της να μπορούν να εργάζονται μονίμως εξ αποστάσεως, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού επιβάλλει πρωτοφανείς αλλαγές στην εργασιακή κουλτούρα σε όλο τον κόσμο.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι δεν θα ανοίξει ξανά τα περισσότερα από τα γραφεία της πριν από τον Σεπτέμβριο και οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν αν θα εργάζονται ή όχι στα γραφεία της εταιρείας και το πότε.