Στα βάθη της Σαχάρας η CIA έχτισε και λειτουργεί μία μυστική βάση από την οποία drone πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις στις γύρω χώρες.
Την ύπαρξη της βάσης, που κατασκευάστηκε το 2018 επί Ντόναλντ Τραμπ, είχαν αποκαλύψει οι New York Times και τώρα επανέρχονται στο θέμα με νέο τους δημοσίευμα, καθώς δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πως η βάση έχει μεγαλώσει με την προσθήκη ενός μεγάλου διάδρομου απογείωσης/προσγείωσης μέσα στην έρημο, ενώ είναι εμφανής η αύξηση των μέτρων ασφαλείας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν διέταξε την προσωρινή διακοπή και επανεξέταση της διαδικασίας των επιθέσεων με drones εναντίον τρομοκρατικών στόχων που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Αφγανιστάν.
Ο βραβευμένος με τρία Πούλιτζερ δημοσιογράφος Ερικ Σμιντ, γράφει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν έχουν εκτελεστεί επιθέσεις από τη συγκεκριμένη βάση στο βόρειο Νίγηρα. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι από εκεί πετούν τα drones που κατασκοπεύουν στόχους ύποπτους για τρομοκρατία στη νοτιοδυτική Λιβύη, το Τσαντ και το Μάλι, όπου είναι γνωστό πως δρουν η Αλ Κάιντα, το ISIS και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.
Η βάση χτίσθηκε δίπλα σε ένα μικρό εμπορικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Ντιρκού.
Στις νέες φωτογραφίες, διακρίνεται ένα drone MQ-9 Reaper εκτός από τα αεροσκάφη U-28A, που είχαν παρατηρηθεί παλιότερα.
Επί Τραμπ, η CIA και το Πεντάγωνο δεν χρειάζονταν ειδική άδεια από τον Λευκό Οίκο για να προχωρήσουν σε επιθέσεις κατά υπόπτων για τρομοκρατία σε χώρες όπου δεν υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα, όπως η Σομαλία, η Υεμένη και η Λιβύη, κάτι που άλλαξε πλέον ο Μπάιντεν.
Οπως αναφέρουν οι New York Times, η βάση εποπτεύει την περιοχή του Σαχέλ, τη γεωγραφική ζώνη νότια της Σαχάρας, που διασχίζει τις χώρες Σενεγάλη, Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα, Νιγηρία, Τσαντ, Σουδάν, Νότιο Σουδάν και Ερυθραία.
Πρόκειται για από τις φτωχότερες περιοχές στον κόσμο και το τελευταίο διάστημα, οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους σε αυτές τις χώρες. Το ISIS στη Λιβύη αναζητά νέα μέλη ανάμεσα στους κατοίκους δυτικοαφρικανικών χωρών, όπως η Σενεγάλη και το Τσαντ, που μεταναστεύουν προς τα βόρεια, πολλοί ελπίζοντας να περάσουν στην Ευρώπη από τις λιβυκές ακτές.
Ενοπλες ομάδες έχουν επιτεθεί σε γέφυρες, στρατιωτικά κονβόι και κυβερνητικά κτίρια. Η τρομοκρατική απειλή αρχίζει και επεκτείνεται προς τα νότια, σε χώρες έως τώρα ανέγγιχτες από την εξτρεμιστική βία, όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού, το Μπενίν, το Τόγκο και Γκάνα, όπου το αμερικανικό Πεντάγωνο διατηρεί υποστηρικτική βάση.
Η κατάσταση έχει χειροτερέψει τόσο, γράφουν οι NYT, που η αφρικανική διοίκηση του αμερικανικού στρατού ενημέρωσε πέρυσι το Πεντάγωνο ότι προς το παρόν έχει εγκαταλείψει τη στρατηγική αποδυνάμωσης των ισλαμιστών ανταρτών και απλά προσπαθεί να περιορίσει την απειλή.
Η ασφάλεια εξακολουθεί να καταρρέει στο Σαχέλ καθώς διευρύνεται η αστάθεια και απειλεί την παράκτια Δυτική Αφρική. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Αφρική θα συνεχίσουν να δημιουργούν απειλές για τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους από βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου σε επιτροπή της Γερουσίας.
Οι NYT σημειώνουν ότι το Πεντάγωνο έχει ήδη δύο βάσεις στο Νίγηρα για επιθέσεις drone, τις οποίες όμως έχει σταματήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019. Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί πρέπει να υπάρχει και βάση της CIA.
Επιθέσεις με drone πραγματοποιούν και οι Γάλλοι, που έχουν δύναμη 5.100 στρατιωτών στο Σαχέλ, από αμερικανική βάση, εναντίον στόχων στο Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι.
Η Οργάνωση Διεθνούς Κρίσης επισημαίνει σε έκθεσή της, ότι η στρατιωτική προσέγγιση έχει αποτύχει στην περιοχή και ότι καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουν διαπραγματεύσεις και προσπάθειες ειρήνευσης ανάμεσα στις εμπόλεμες κοινότητες και τις κρατικές κυβερνήσεις, καθώς οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται αυτήν ακριβώς την κατάσταση στην περιφέρεια, στρατολογώντας μαχητές.
Σε ερώτηση των NYT για την πρόσφατη επέκταση της βάσης στο Ντιρκού, η οποία είναι εμφανής στις δορυφορικές φωτογραφίες, η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το Πεντάγωνο απάντησε ότι δεν συμμετείχε.
Προς το τέλος της προεδρίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα έθεσε όρια στις επιθέσεις με drone μετά από τις παράπλευρες απώλειες πολλών αμάχων και έβαλε επικεφαλής των επιχειρήσεων το Πεντάγωνο και όχι τη CIA. Ο Ομπάμα άφησε το πεδίο ελεύθερο στη CIA μόνο για επιθέσεις στην Υεμένη. Παρόλα αυτά, η υπηρεσία δεν εγκατέλειψε τελείως το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετά από αντιδράσεις, τόσο στους κόλπους της, όσο και από υποστηρικτές της στο Κογκρέσο.
Το πρόγραμμα επανήλθε σε πλήρη δράση, το 2017, όταν ο Μάικ Πομπέο ήταν επικεφαλής της CIA. Αυτός έπεισε τον Τραμπ ότι η τρομοκρατική απειλή καθιστά απαραίτητες τις επιθέσεις με drone που ελέγχονται από τις μυστικές υπηρεσίες. Ετσι, κατασκευάστηκε η βάση στο Ντιρκού. Αλλες βάσεις λειτουργούν στο ανατολικό Αφγανιστάν για επιθέσεις σε πακιστανικό έδαφος και στη νότια Σαουδική Αραβία για επιθέσεις στην Υεμένη.
Μετά τη νέα οδηγία του Μπάιντεν, οι αξιωματούχοι συλλέγουν πληροφορίες και στοιχεία, όπως ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί σε τέτοιες επιθέσεις επί Τραμπ, για να έχουν πλήρη εικόνα των επιχειρήσεων και των συνεπειών τους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι φυσικά έχουν αντίθετη άποψη και κατηγορούν τον Μπάιντεν για παρεμπόδιση της αντιτρομοκρατικής δράσης των ενόπλων δυνάμεων και της CIA.
Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας επισημαίνουν ότι χωρίς τη στήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων από το Πεντάγωνο και τη CIA, η Αλ Κάιντα, το ISIS και άλλοι εξτρεμιστές θα επεκτείνουν και άλλο τη δράση τους στο Σαχέλ.