Εμφαση στις πράσινες πολιτικές, αλλά και στην εμπέδωση της ισότητας των φύλων, η οποία πάσχει στα πλαίσια των ανωτάτων κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποσχέθηκε να δώσει η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας μίλησε την Τρίτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη γλώσσα της, αλλά και στα γαλλικά και τα αγγλικά, δύο γλώσσες που κατέχει άπταιστα.
Η ψηφοφορία προγραμματιζόταν να γίνει στις 18:00 (ώρα Στρασβούργου, 19:00 στην Ελλάδα). Για την επικύρωση του διορισμού της φον ντερ Λάιεν απαιτούνταν πλειοψηφία 374 ευρωβουλευτών – αυτό σημαίνει ότι η υποψήφια καλείτο να πείσει μέλη τουλάχιστον τριών παρατάξεων, του ΕΛΚ που τη στηρίζει, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.
Το Reuters εκτιμούσε ότι θα έχει τους 182 ψήφους από τους Συντηρητικούς και ότι χρειάζεται να εξασφαλίσει μεγάλο μέρος από τους 153 των Σοσιαλδημοκρατών και τους 108 των Φιλελευθέρων. Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί, θα αρχίσει ένα νέος γύρος διαπραγματεύσεων και συνομιλιών των ηγετών, εν μέσω (εύλογων) αντιρρήσεων για το δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ.
Για αυτόν τον λόγο η υποψήφια επέμεινε στην ενότητα της Ενωσης, έστω και με κάπως απλοϊκούς όρους: «Αν είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό, κανένας δεν θα μας χωρίσει στο εξωτερικό», είπε.
Υποσχέθηκε μία «πράσινη συμφωνία» για την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, εάν εκλεγεί.
«Το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας υγιή» τόνισε και υποσχέθηκε τη θέσπιση του πρώτου ευρωπαϊκού νόμου για το Κλίμα αλλά και να κάνει την Ευρώπη την πρώτη ήπειρο που θα είναι «ουδέτερη ως προς τον άνθρακα» με ορίζοντα το 2050.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, η υποψήφια πρόεδρος της Επιτροπής εμφανίστηκε έτοιμη να υποστηρίξει νέα παράταση εάν χρειαστεί και έαν υπάρχει κάποιος «καλός λόγος». Αυτό το σημείο της ομιλίας έγινε πάντως δεκτό με γιουχαΐσματα από την πτέρυγα των βρετανών ευρωβουλευτών υπέρ του Brexit.
Αν πάντως τηρηθεί το πρόγραμμα, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από την ανάληψη καθηκόντων του νέου επικεφαλής της Κομισιόν.
Για το Μεταναστευτικό, η φον ντερ Λάιεν πρότεινε «νέο σύμφωνο» για την μετανάστευση και την επανάληψη των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου. Επισήμανε ότι χρειάζεται «ενσυναίσθηση και αποφασιστικότητα στην δράση» όπως και ότι η Μεσόγειος έχει γίνει «ένα από τα φονικότερα σύνορα στον κόσμο».
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση», εξήγησε ακόμη η υποψήφια, «χρειάζεται ανθρώπινα σύνορα», καλώντας στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης. Τάχθηκε δε υπέρ της ταχύτερης συγκρότησης της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, η λειτουργία της οποίας προγραμματίζεται για το 2024.
Η υποψήφια δεσμεύθηκε να εφαρμόσει απολύτως την αρχή της ισότητας των φύλων στους διορισμούς των ευρωπαίων επιτρόπων και να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Τόνισε ότι «από την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1958, μόνο 35 από τους 183 επιτρόπους ήταν γυναίκες», για να προσθέσει ότι «εκπροσωπούμε το ήμισυ του πληθυσμού. Θέλουμε το δίκαιο μερίδιό μας».
Για την βία κατά των γυναικών είπε ότι «δεν είναι γυναικείο θέμα», υποσχόμενη να την περιλάβει στον κατάλογο των εγκλημάτων που παρατίθενται στην ευρωπαϊκή συνθήκη.
Αναφερόμενη τέλος στους τεχνολογικούς κολοσούς, η γερμανίδα πολιτικός δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν χαμηλούς φόρους «επειδή εκμεταλλεύονται το σύστημά μας». «Το ότι οι γίγαντες της τεχνολογίας εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στην Ευρώπη είναι καλό» , διότι η Ευρώπη είναι μία ανοικτή αγορά. «Αλλά αν κάνουν αυτά τα κέρδη εκμεταλλευόμενοι το εκπαιδευτικο μας σύστημα, το εξειδικευμένο προσωπικό, τις υποδομές μας και την κοινωνική μας ασφάλεια…δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν ελάχιστους φόρους», είπε.