Μπορεί το μίνι lockdown στη Μύκονο να προκάλεσε τρόμο σε τουρίστες και επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα, όμως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος, τουλάχιστον για άμεση λήψη νέων περιοριστικών μέτρων σε κάποιο άλλο νησί.
Ακόμη και αν Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ιος, Πάρος και Σαντορίνη βρίσκονται σε βαθύ πορτοκαλί χρώμα στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, τα κρούσματα δεν είναι αρκετά για να βάλουν λουκέτο στα συγκεκριμένα νησιά, εκτός βέβαια και αν παρατηρηθεί εκθετική αύξηση τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την ιχνηλάτηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα κρούσματα αφορούσαν στην πλειοψηφία τους άτομα νεαρής ηλικίας που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό και μολύνθηκαν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
«Τα κρούσματα στη Σαντορίνη ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από άτομα που είχαν διασκεδάσει σε συγκεκριμένα κλαμπ του νησιού. Πρόκειται για έλληνες τουρίστες, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά και αρκετούς εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία επίσης ανεμβολίαστους», λέει στο Protagon ο Βασίλης Μαλαματένιος, διοικητής του νοσοκομείου Σαντορίνης.
Μάλιστα, ενώ η Σαντορίνη αυτή τη στιγμή έχει περίπου 60.000 άτομα (τουρίστες, εργαζόμενους και ντόπιους), στα 300 τεστ που έκαναν κλιμάκια του ΕΟΔΥ την Παρασκευή και το Σάββατο, δεν υπήρχε ούτε ένα θετικό δείγμα, ενώ στο νοσοκομείο του νησιού τις ίδιες ημέρες διαγνώστηκαν περί τα 20 άτομα, όλα με ήπια συμπτώματα, όπως εξηγεί ο διοικητής του νοσοκομείου.
«Εντούτοις, παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή. Το θέμα είναι ότι υπήρχαν και άλλα κρούσματα που δεν είχαν συμπτώματα τις προηγούμενες ημέρες, δεν εξετάστηκαν, επέστρεψαν στα πατρικά τους και μετέφεραν τον κορονοϊό στους γονείς τους», λέει ο κ. Μαλαματένιος.
Τα ενεργά κρούσματα στα έξι νησιά
Μύκονος: Από τα 77 στις 7 Ιουλίου, στα 318 στις 15 Ιουλίου – Αύξηση 318%
Ρέθυμνο: από 384 στις 7 Ιουλίου, στα 782 στις 15 Ιουλίου – Αύξηση 103,65%
Ηράκλειο: Από τα 310 στις 7 Ιουλίου, στα 878 στις 15 Ιουλίου – Αύξηση 183,23%
Ιος: Από τα εννέα στις 7 Ιουλίου, στα τα 55 στις 15 Ιουλίου – Αύξηση 511.11%
Σαντορίνη: από τα 24 στις 7 Ιουλίου, στα 56 στις 15 Ιουλίου – Αύξηση 133,33%
Πάρος: Από εννέα στις 7 Ιουλίου, στα 72 στις 15 Ιουλίου – Αύξηση 700%
Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί για επικείμενο lockdown στα υπόλοιπα νησιά, ακόμη και αν έχουν αρκετά κρούσματα, καθώς αυτό που αναμένεται να αποκόψει την αύξηση των νέων μολύνσεων είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, απαγορεύοντας ξεκάθαρα την είσοδο ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί σε εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους νυχτερινής διασκέδασης.
«Ισως να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και με την Πάρο, όμως φαίνεται πώς η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο», αναφέρει στο Protagon στέλεχος της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Αλλωστε, εάν η κυβέρνηση δεν λάμβανε αυτά τα τελευταία μέτρα, θα παρατηρούνταν φαινόμενα όπως αυτά του περασμένου καλοκαιριού, όπου όταν η Μύκονος μπήκε σε lockdown, οι νεαρές ηλικίες συγκεντρώθηκαν στην Πάρο για διασκέδαση, με αποτέλεσμα να κλείσει και η Πάρος. Ακολούθως, περί τα τέλη Αυγούστου, τα πάρτι της νεολαίας μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη.
Ωστόσο, η κατάσταση στη Μύκονο είχε ξεφύγει από κάθε όριο, καθώς την τελευταία εβδομάδα είχαν καταγραφεί ακόμη και 69 κρούσματα σε μία ημέρα, κάτι που πλέον περιόριζε και τη φιλοξενία των κρουσμάτων σε ξενοδοχεία καραντίνας, αφού τα δωμάτια που έχουν διατεθεί είναι δυσανάλογα των κρουσμάτων. Διευκρινίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει δεσμεύσει μόλις 55 δωμάτια σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Μύκονο και 37 στη Σαντορίνη.
Στη Μύκονο η πληρότητα πλησιάζει το 100%, ενώ το βράδυ της Κυριακής στο τελευταίο κενό δωμάτιο του ξενοδοχείου καραντίνας της Σαντορίνης μεταφέρθηκε ένας γερμανός τουρίστας. Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων που είναι εμβολιασμένοι, δεν μπαίνουν σε καραντίνα.
Πάντως, όπως τονίζουν όλοι οι ειδικοί, το σημαντικό είναι εκτός από τους τουρίστες, έλληνες και ξένους, οι οποίοι επιμένουν να διασκεδάζουν χωρίς όρια, να διασφαλίζουν και οι επιχειρηματίες, από την πλευρά τους, την τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς αυτή που θα βλάψουν αν αυξηθούν τα κρούσματα, είναι η δική τους τσέπη.
Πάρτι σε βίλες
Η Μύκονος έχει επίσης ακόμη ένα μειονέκτημα, όσον αφορά την ασφάλεια τουριστών και ντόπιων, καθώς είναι γνωστό πως ό,τι απαγορεύεται στα κλαμπ, επιτρέπεται στις βίλες: τη διοργάνωση ιδιωτικών πάρτι.
Μάλιστα, πέρυσι είχε συλληφθεί ζευγάρι αλλοδαπών τουριστών που είχε φύγει από το ξενοδοχείο καραντίνας και ενώ γνώριζαν ότι είχαν κορονοϊό, είχαν βρεθεί σε βίλα για να διασκεδάσουν.
Ωστόσο, αυτό φαίνεται να έχει πλέον ρυθμιστεί, τουλάχιστον στο νομοθετικό επίπεδο, καθώς στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που τέθηκε σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου, απαγορεύονται τα πάρτι στις βίλες.
«Δεν είναι μόνο για τη Μύκονο, αλλά για όλη την επικράτεια. Ο νόμος προβλέπει πλέον ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο», εξηγεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Μάλιστα, τα πρόστιμα για τις βίλες και τα ιδιωτικά πάρτι είναι τσουχτερά, αφού ξεκινούν από τις 50.000 ευρώ και φτάνουν έως τις 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση.
Νέα μέτρα για τα νησιά
Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει τα μέτρα που θα επιβληθούν σε όποιο νησί πλησιάζει στο κόκκινο, να έχουν απολύτως τοπικό κριτήρια και ανάλογα με την περίπτωση, να επιλέγονται συγκεκριμένα μέτρα από ένα πακέτο που έχει ήδη διαμορφωθεί και περιλαμβάνει:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα
- Σιωπητήριο στη μουσική
- Περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση
- Αναστολή εκδηλώσεων, πανηγυριών, θρησκευτικών λειτουργιών
- Μάσκες παντού (και σε εξωτερικούς χώρους)
Σε κάθε περίπτωση, για ακόμη μία φορά, το κλειδί για να ανοίξουν οι πόρτες της διασκέδασης με ασφάλεια φαίνεται πώς είναι ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, καθώς όπως έχει φανεί, όχι απλώς μειώνει έως 96% τον κίνδυνο να εκδηλώσει κάποιος βαριά συμπτώματα, αλλά εμποδίζει και σε σημαντικό ποσοστό τη μετάδοση του κορονοϊού.