Πώς ο ιδιοκτήτης εργοστασίου παραγωγής φυσιγγιών στο Κιλκίς -και κατά πληροφορίες κουμπάρος του Ιβάν Σαββίδη- βρέθηκε να έχει ρόλο εκπροσώπου της σαουδαραβικής κυβέρνησης; Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο μυστηριώδης μεσάζων που -κατά δήλωση του Πάνου Καμμένου- έβαλε την υπογραφή του στη διακρατική συμφωνία Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας για την πώληση πολεμικού υλικού (βλήματα του Στρατού Ξηράς και αεροπορικές βόμβες της Πολεμικής μας Αεροπορίας) είναι όντως επίσημος εκπρόσωπος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ή ένας απλός ατζέντης; Τι λέει το Ριάντ;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου στην υπόθεση της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με κατάθεση σειράς κοινοβουλευτικών ερωτήσεων για το θέμα.
Υπό το φως των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων (τις οποίες άρχισε το «Πρώτο Θέμα» της περασμένης Κυριακής) η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την αποπομπή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο αν συνεχίσει να παρέχει κάλυψη στον κυβερνητικό του εταίρο, ενώ με παρέμβαση του αρμόδιου τομεάρχη Nίκου Παναγιωτόπουλου, καλείται να ερευνήσει το θέμα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
«Προσήλθα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ζητήσω στην ουσία από την Ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με μια υπόθεση με την οποία ήδη ασχολείται η Στρατιωτική Δικαιοσύνη», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η υπόθεση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου, η σχέση του με τον τρίτο μεσάζοντα στη σύμβαση εξοπλιστικών με τη Σαουδική Αραβία είναι υπόθεση μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα».
Απαντώντας ο υπουργός επέμεινε πως δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της αντισυμβαλλόμενης χώρας και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να αναζητήσει στους κόλπους της ύποπτους μεσάζοντες, offshore και σκάνδαλα».
Την΄ιδια ώρα με ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, καλεί τον κ. Καμμένο να απαντήσει αν όντως ο κ. Παπαδόπουλος είναι εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Επικαλούμενος σχετική αναφορά του αποπεμφθέντος από τον κ. Καμμένο ταξιάρχου Παπαδάκη, ο κ. Λοβέρδος καλεί τον υπουργό να απαντήσει κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στις 17 Ιουνίου 2017, από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημερώθηκε γραπτώς ότι «…σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του κυρίου … (προσώπου ελληνικής υπηκοότητας που είχε εμφανισθεί ως εντολοδόχος και αντιπρόσωπος της Σαουδαραβικής Κυβέρνησης) και εξέφρασαν επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται Government to Government…».
Με την ίδια έρωτηση καλείται επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η υπογραφή της συμφωνίας έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»), όπου ταξίδεψαν οι συνεργάτες του κ. Καμμένου με στρατιωτικό αεροπλάνο, «προφανώς για να μην μπει στον κόπο ο ‘ημέτερος’ να έρθει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας».
Ο κ. Λοβέρδος επανήλθε στο θέμα και σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, κατηγορώντας τον Πάνο Καμμένο ότι κορόιδευε τη Βουλή λέγοντας σε προηγούμενες απαντήσεις του για το θέμα ότι υπεγράφη διακρατική συμφωνία, «ενώ υπέγραφαν με ατζέντη από τη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλονίκη».
Απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο κ. Λοβέρδος ρώτησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στον ΣΚΑΪ : «Υπογράψατε με εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη, αντί αυτό να γίνει στην Αθήνα; Υπογράψατε με τον ατζέντη και την εταιρεία του ή δεν υπογράψατε; Υπάρχει πληροφορία που σας εδόθη από τον Ιούνιο του 2017 από την πρεσβεία μας στο Ριάντ ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν έχει καμία σχέση με τη Σαουδική Αραβία;»
Κατά άλλες πληροφορίες μάλιστα, το εν λόγω πρόσωπο όχι μόνο δεν είναι πληρεξούσιος της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αλλά έχει χαρακτηριστεί ως persona non grata στο Ριάντ λόγω ακριβώς της εμπλοκής του σε ανάλογες υποθέσεις.
Τι λέει ο Καμμένος
Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας επιμένει πάντως να λέει -σε όλες τις απαντήσεις του μέχρι σήμερα για το θέμα- ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, «κάτοικος Κόλπου», όπως είπε (που μπορεί να σημαίνει και κάτοικος Ντουμπάι, Εμιράτων, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ – μία γενικολογία που έχει και αυτή τη σημασία της).
Για να τεκμηριώσει μάλιστα τον ισχυρισμό του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε, σε απάντησή του στη Βουλή, ότι η γνησιότητα της εξουσιοδότησης που ορίζει ως εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας τον Βασίλειο Παπαδόπουλο, επιβεβαιώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικού Εξοπλισμού και Επενδύσεων!
Προσκόμισε μάλιστα έγγραφα (Διακρατική Συμφωνία της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας , 4 Σεπτ. 2016 έγγραφο του Ακολούθου Άμυνας της Πρεσβείας της Ελλάδος στα ΗΑΕ, αρμόδιο και για το ΒΣΑ) με τα οποία πιστοποιείται ότι ο κ. Παπαδόπολουλος είναι νόμιμος εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Tουλάχιστον εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι στο έγγραφο της διακρατικής συμφωνίας η υπογραφή του κ. Παπαδόπουλου συνοδεύεται με τη σφραγίδα εταιρείας ονόματι «Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε.» με έδρα την Αξιούπολη Κιλκίς (βλέπε φωτογραφία κάτω). Και το ερώτημα παραμένει: Τι είναι ακριβώς είναι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος; Μεσάζων, ντίλερ, εκπρόσωπος ή ιδιοκτήτης εταιρείας, συνεργάτης του ΥΕΘΑ ή κρατικός εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας;
Ο κ. Καμμένος έπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι ακόμα δεν έχει παραδοθεί καμία ποσότητα πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία και αυτό διότι, όπως αναφέρει στην απάντησή του στη Βουλή, μέχρι σήμερα η σαουδαραβική πλευρά δεν έχει ανοίξει ανέγκλητη πίστωση σε τράπεζα προκειμένου να μεταφερθεί το τίμημα από την πώληση του αμυντικού υλικού. Για τον λόγο αυτό, όπως ισχυρίστηκε, την περασμένη Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, κάλεσε τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στο υπουργείο για να του θέσει το θέμα της καταβολής των χρημάτων από την πώληση των βλημάτων, χρήματα τα οποία -όπως είπε- θα δοθούν στον Στρατό Ξηράς για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών.
Είχε προηγηθεί η δήλωσή του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό ομόλογό του την περασμένη Δευτέρα, με την οποία διεμήνυσε – με περισσή αποφασιστικότητα – ότι «μεσάζοντες εδώ δεν μπαίνουν», όπως γινόταν στο παρελθόν στα εξοπλιστικά.
Από το υπερήφανο «μεσάζοντες εδώ δεν μπαίνουν» του κ. Καμμένου όμως, ήρθε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, να μιλήσει για «μεσάζοντα» που ήταν «πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας». Τουλάχιστον ας συνεννοηθούν στην κυβέρνηση για το τι ακριβώς είναι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος…
«Ο υπουργός Άμυνας έδωσε σαφείς εξηγήσεις και απαντήσεις ότι ο μεσάζοντας ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας. Δεν υπάρχει ζήτημα νομικής τάξης επομένως», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας στον Ανδρέα Λοβέρδο που κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να πάρει θέση.
Ο κ. Λοβέρδος όμως, παρατήρησε ότι η σαουδαραβική πρεσβεία λέει πως δεν έχει καμία σχέση με το εν λόγω πρόσωπο: «Έχουμε μία διακρατική συμφωνία. Τα όσα όμως διημείφθησαν ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα σε σχέση με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, δείχνουν ότι η ποιότητα των σχέσεων είναι πολύ κακή. Υποτίθεται ότι συναλλασσόμαστε μαζί της και η πρεσβεία της λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον μεσάζοντα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.
Η αντιπολίτευση συνεχίζει να κρατά το θέμα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς οι εξηγήσεις Καμμένου μόνο πειστικές και ξεκάθαρες δεν είναι. Το όλο κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω από τις πληροφορίες για το ποιόν του Βασίλη Παπαδόπουλου, εκ των οποίων προκύπτουν ερωτήματα για τον ρόλο που έχει το συγκεκριμένο πρόσωπο (και κυρίως για το πώς τον απέκτησε)
Στο κάδρο της ίδιας υπόθεσης έρχεται να προστεθεί η αποκάλυψη ότι ο Παπαδόπουλος δεν είναι «κάτοικος Κόλπου» όπως ενημέρωσε ο κ. Καμμένος, αλλά από το «ταπεινό» Κιλκίς όπου μάλιστα κατά το παρελθόν ήταν ιδιοκτήτης μικρού εργοστασίου παραγωγής φυσιγγίων (σ.σ. άγνωστο αν πρόκειται για την ίδια εταιρεία «Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε.» η σφραγίδα της οποίας εμφανίζεται στο έγγραφο της διακρατικής συμφωνίας μαζι με την υπογραφή του). Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν από μερικά χρόνια η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου τού αφαιρέθηκε από το ελληνικό Δημόσιο, επειδή παρέδωσε παρτίδα με ελαττωματικά φυσίγγια στην Ελληνική Αστυνομία.
Και οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ: ο πατέρας του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαχειριστής του εργοστασίου τσιγάρων στο Ροστόφ επί εποχής Σοβιετικής Ενωσης, το οποίο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος αγοράστηκε από τον Ιβάν Σαββίδη. Ο κ. Παπαδόπουλος μάλιστα φέρεται να είναι κουμπάρος του κ. Σαββίδη, χωρίς ωστόσο να έχουν σήμερα ιδιαίτερες σχέσεις.