«Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Θα πρέπει φυσικά να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τις λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει ακίνητη, θα πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ανγκελα Μέρκελ, λίγο προτού συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσς στο Ταλίν της Εσθονίας.
Αυτή η σύντομη δήλωση της καγκελαρίου αποτέλεσε την πρώτη επίσημη πολιτική αντίδραση στην ομιλία του γάλλου προέδρου που παραχώρησε την Τρίτη για τη μελλοντική διαμόρφωση της Ευρώπης γύρω από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο. Ακολούθησε το τετ α τετ με τον Μακρόν και έπειτα ένα τετράωρο δείπνο με όλους τους ηγέτες της ΕΕ (πλην του Μαριάνο Ραχόι που έμεινε στην Ισπανία λόγω της κρίσης στην Καταλονία).
Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι Γερμανία και Γαλλία επιθυμούν να συνεργαστούν στενά για την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και για την νομοθεσία περί αφερεγγυότητας.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ θετικό. Παρατηρώ μια καλή βάση στην ομιλία του γάλλου προέδρου για την Γαλλία και την Γερμανία να συνεργαστούν εντατικά στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, ενώ στο δείπνο με τους ηγέτες -όπως σημειώνουν οι Financial Times- ζήτησε να εφαρμόζονται οι διακρατικές συμφωνίες που τελματώνονται εξαιτίας των υπουργών των κυβερνήσεων.
Από το Ελιζέ διέρρευσε πως ήταν η ίδια η Μέρκελ αυτή που ζήτησε την κατ’ ιδίαν συνάντηση, πριν από το προγραμματισμένο δείπνο των 27. Και ίσως αυτό να δείχνει μια αλλαγή. Η Μέρκελ βγαίνει «τσαλακωμένη» και κουρασμένη από την περιπέτεια των γερμανικών εκλογών, ενώ ο φιλόδοξος και επικοινωνιακός Μακρόν «κλέβει την παράσταση».
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, δύο 24ωρα μετά την παρουσίαση του οράματός του, ο Μακρόν έφτασε στην εσθονική πρωτεύουσα πιο ταπεινός. «Η Γαλλία δεν επιβάλλει τίποτα, προτείνει», ήταν το μήνυμα που έστειλε το Ελιζέ. «Το θέμα δεν είναι να πούμε, αυτό είναι, “take it or leave it”. Το ζητούμενο είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, όχι αλαζονικοί. Η ιδέα δεν είναι να συντάξουμε έναν οδικό χάρτη με 150 σελίδες και 300 άρθρα μόνοι μας στο Παρίσι και να πούμε, ιδού τι σκεφτήκαμε ευφυώς για όλους τους Ευρωπαίους, υπογράψτε στο κάτω μέρος. Αντίθετα, είναι να αρχίσει μια συζήτηση»…
Τυπικά στην Εσθονία θέμα της άτυπης Συνόδου είναι η κυβερνοασφάλεια, όμως οι προτάσεις του Μακρόν για την Ευρώπη θα βρεθούν στην ατζέντα. Είναι μια πρώτη εμφάνιση της Μέρκελ σε ευρωπαϊκό σκηνικό μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Και πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι ο γάλλος πρόεδρος που θα στρέψει τα φώτα επάνω του, βάζοντας την καγκελάριο -για πρώτη φορά- αν όχι στο περιθώριο, σίγουρα όχι στο προσκήνιο.
Ο Economist έκανε λόγο για «νέα ευρωπαϊκή τάξη», εξηγώντας πως «ένας δυναμικός Εμανουέλ Μακρόν και μια αποδυναμωμένη Ανγκελα Μέρκελ οδηγούν στο συμπέρασμα μιας νέας ισορροπίας στην Ευρώπη».