Ανγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουνίου – στο βάθος διακρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης | EPA/OLIVIER HOSLET / POOL
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση: Μέρκελ και Ντράγκι, οι καλύτεροι ηγέτες της πανδημίας

Αποτελέσματα δημοσκοπήσεων σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται σε αυτές) αναδεικνύουν την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας σε ηγετικές μορφές της κορονοϊκής εποχής
Protagon Team

Η άνευ (ορατού) πολιτικού μέλλοντος καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο μη εκλεγμένος από τον λαό πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αναδείχθηκαν οι καλύτεροι ηγέτες της κορονοϊκής εποχής από τους ευρωπαίους πολίτες, όπως μας πληροφόρησε ρεπορτάζ της Corriere della Sera.

Οι Ιταλοί βασίστηκαν σε δημοσκοπικά στοιχεία του δικτύου «Euroskopia» το οποίο αντιπροσωπεύει έξι ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα. Οι σχετικές σφυγμομετρήσεις έγιναν μόνο στην Ιταλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πολωνία και στην Αυστρία, επειδή αυτές «έχουν το μεγαλύτερο δημογραφικό βάρος στην Ευρώπη».

«Η Ευρώπη θα μετανιώσει για την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ από την πολιτική» έγραψε το ιταλικό Μέσο, το οποίο παράλληλα πανηγυρίζει τη θετική γνώμη των ευρωπαίων πολιτών για τον πρωθυπουργό του.

Ο Ντράγκι έλαβε μέση βαθμολογία 5,73, με τους Ιταλούς να του δίνουν 6,46. Αυστηρότερα κρίθηκαν στις πατρίδες τους και στο εξωτερικό οι Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, Σεμπάστιαν Κουρτς (καγκελάριος της Αυστρίας), με χειρότερο από τους τρεις τον ισπανό πρωθυπουργό που οι ερωτηθέντες Ευρωπαίοι του έδωσαν ένα 5,27, ενώ οι συμπατριώτες του μόλις 4,26.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν τα πήγε καλά στην πατρίδα της, αφού οι Γερμανοί αποτίμησαν τους χειρισμούς της στην πανδημία με χαμηλό βαθμό: 4,71. Αλλες βαθμολογίες: ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο βραζιλιάνος πρόεδος Ζαΐρ Μπολσονάρου έπεσαν κάτω από τη βάση του 5, με τον τελευταίο να λαμβάνει το ασήμαντο ποσοστό αποδοχής 3,26.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε 6.21, μάλλον επειδή οι ερωτηθέντες Ευρωπαίοι έκριναν ότι οι ΗΠΑ τα πήγαν καλύτερα από την ΕΕ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και στην εμβολιαστική εκστρατεία. Αλλά και για τον Τζόνσον ήταν θετική η γνώμη τους σε αυτό το σημείο, παρά τα προβλήματα που παρουσίασε το βρετανικό εμβόλιο AstraZeneca.

Σε γενικές γραμμές οι ερωτηθέντες είπαν ότι η ΕΕ διαχειρίστηκε «καλά ή πολύ καλά» την υπόθεση του εμβολιασμού και οπωσδήποτε καλύτερα από την Κίνα, από τη Βραζιλία και από τη Ρωσία. Εκτίμησαν ότι ο κεντρικός σχεδιασμός του εμβολιαστικού προγράμματος απέδωσε περισσότερο απ’ όσο θα απέδιδε η αυτόνομη διαχείριση από πλευράς κάθε χώρας-μέλους της Ενωσης.

Υπάρχει όμως και μία εξαίρεση: το 56,6% των ερωτηθέντων Γερμανών δήλωσαν ότι είναι πεπεισμένο ότι χωρίς την ΕΕ η Γερμανία θα είχε εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια – και σε ποσοστό 70,7% φρονούν ότι η Κομισιόν διαχειρίστηκε το θέμα των εμβολίων «άσχημα ή πολύ άσχημα».