Με κρίση χειρότερη από αυτήν του 2008 κινδυνεύει η Βρετανία αν εγκαταλείψει «ατάκτως» την Ε.Ε. προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας | Reuters
Επικαιρότητα

Μείωση του βρετανικού ΑΕΠ έως και 8% σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Μελανές για την οικονομία της Βρετανίας είναι οι προβλέψεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο μιας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία
Protagon Team

Πτώση του ΑΕΠ κατά 8%, τιμές των κατοικιών που θα μειωθούν κατά 30% και ανεργία που μπορεί να φθάσει στο 7,5%: Αυτές είναι κάποιες από τις – ζοφερές – προβλέψεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μάρκ Κάρνεϊ, εν όψει της επικείμενης μάχης που ετοιμάζεται να δώσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στις 11 Δεκεμβρίου, που ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε., κατέθεσε τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για αμφότερες τις περιπτώσεις, είτε με συντεταγμένο Brexit, είτε με αποχώρηση από την E.E. χωρίς συμφωνία.

Το συμπέρασμα και στις δυο περιπτώσεις είναι κοινό: η βρετανική οικονομία θα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση σε 15 χρόνια από σήμερα.

Με βάση το τρόπον τινά «καλό» σενάριο, ένα Brexit με συμφωνία, η βρετανική οικονομία θα είναι κατά 3,9% μικρότερη έπειτα από 15 χρόνια, σε σχέση με το αν παρέμενε στην Ε.Ε.

Αν όμως εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, τότε εξαιτίας των σοβαρών καθυστερήσεων στα σύνορα και την απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών προς τους βρετανικούς θεσμούς, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5%, θα υπάρξει πτώση του ΑΕΠ κατά 8%, η ανεργία μπορεί να φθάσει στο 7,5%, οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 30% και τα επιτόκια θα αυξηθούν δραματικά -μια κρίση χειρότερη από αυτήν του 2008, όπου κατέγραψε ύφεση 6,25%.

Ο ίδιος πάντως ο υπουργός Οικονομικών Φιλ Χάμοντ επιχείρησε να υποβαθμίσει την «επιχειρηματολογία των αριθμών», λέγοντας πως η συμφωνία για έξοδο από την Ε.Ε. δεν αφορά την οικονομία μόνο, αλλά θα έχει και «πολιτικά πλεονεκτήματα».

Είπε ακόμη πως η συμφωνία για το Brexit συνδυάζει τα περισσότερα οικονομικά πλεονεκτήματα της παραμονής στην Ε.Ε. με τα πολιτικά πλεονεκτήματα της αποχώρησης από την Ε.Ε. Ερωτηθείς για το αν η Βρετανία θα γίνει φτωχότερη με βάση τη συμφωνία της Μέι, ο Χάμοντ απάντησε: «Η οικονομία θα είναι λίγο μικρότερη σύμφωνα με την προτιμώμενη εκδοχή της πρωθυπουργού για τη μελλοντική σχέση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η παραμονή στην Ε.Ε. δεν είναι πολιτικά «βιώσιμη».

«Το βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό για να συνεχίσει να εξυπηρετεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit», επισημαίνει η Τράπεζα της Αγγλίας, χωρίς φυσικά να καθησυχάσει την κοινή γνώμη που αντέδρασε σπασμωδικά στην εν λόγω έκθεση κατηγορώντας τον Κάρνεϊ για απόπειρα δημιουργίας κλίματος οικονομικής τρομοκρατίας.

Η  Daily Telegraph που τάσσεται υπέρ του Brexit γράφει «Ο Κάρνεϊ εξαπολύει το σχέδιο “Υστερία”» και η Daily Express συνεχίζει: «Οι βουλευτές διέλυσαν την τελευταία ζοφερή πρόγνωση του Κάρνεϊ, κατηγορώντας τον πως ανακατεύεται στην πολιτική προσπαθώντας να αναζωπυρώσει το σχέδιο του φόβου για άλλη μια φορά».

Ο Guardian αναφέρει: «Οι προειδοποιήσεις για την οικονομία επιτίθενται στη στρατηγική του Brexit της Μέι», επικαλούμενη την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας και την «επίσημη ανάλυση Whitehall [η οποία] κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα σενάρια Brexit, συμπεριλαμβανομένης της τελικής συμφωνίας της Μέι, η Βρετανία θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι σε παραμονή στην ΕΕ».

Οι Times αναφέρουν πως: «Το No-deal Brexit θα ήταν το χειρότερο κραχ στην οικονομία από τη δεκαετία του 1930», ενώ οι FT σημειώνουν ότι «Η Μέι θα αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι όλοι οι δρόμοι του Brexit θα οδηγήσουν σε μια φτωχότερη Βρετανία». Επίσης, σημειώνει «Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί για τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», προσθέτοντας ότι «Το Εργατικό κόμμα τώρα βλέπει πιο ζεστά ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

Σημειώνεται πως η έκθεση δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποσά για τη ζημιά που θα υποστεί η βρετανική οικονομία, ανεξάρτητοι ωστόσο μελετητές υποστηρίζουν πως η πρόβλεψη για οικονομία μικρότερη κατά 3,9% του ΑΕΠ ισοδυναμεί με 100 δισ. λίρες τον χρόνο μέχρι το 2030. Χωρίς συμφωνία οι επιπτώσεις θα είναι διπλάσιες, με το κόστος για την οικονομία να εκτιμάται σε 200 δισ. λίρες ετησίως.