Ο αριθμός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) θα μειωθεί από 751 σε 705, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δημιουργώντας χώρο για νέες χώρες που μπορεί να προσχωρήσουν μελλοντικά στην Ενωση.
Πέραν της μείωσης των εδρών από 751 σε 705, η ανακατανομή τους, την οποία ενέκρινε η ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη 13 Ιουνίου, προβλέπει την τοποθέτηση των 46 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου ως απόθεμα.
Κάποιες ή όλες από τις 46 «αποθεματικές» έδρες θα μπορούν να κατανεμηθούν σε νέες χώρες που ενδέχεται να προσχωρήσουν στην ΕΕ στο μέλλον -ή να παραμείνουν κενές- μειώνοντας έτσι το μέγεθος του ΕΚ. Οι υπόλοιπες 27 έδρες θα ανακατανεμηθούν σε 14 χώρες της ΕΕ οι οποίες υποεκπροσωπούνται ελαφρώς.
Προτεινόμενη κατανομή των εδρών (πίνακας)
Η νέα κατανομή θα ισχύσει μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, διαφορετικά οι ισχύουσες ρυθμίσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι η διαδικασία του Brexit να ολοκληρωθεί νομικά, τονίζεται στο ψήφισμα.
Το σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εγκρίθηκε με 566 ψήφους υπέρ, 94 κατά και 31 αποχές.
Δηλώσεις των εισηγητών
Η εισηγήτρια Ντανούτα Χούμπνερ (ΕΛΚ, Πολωνία) δήλωσε τα εξής: «Η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η απόλυτη έκφραση της βούλησης των Ευρωπαίων πολιτών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η εκπροσώπηση των πολιτών να είναι δίκαιη, αντικειμενική και σύννομη με το δίκαιο της ΕΕ. Μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την τελική του συγκατάθεση στην πρότασή μας. Η δέσμευση των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία είναι ύψιστης σημασίας και πιστεύω ότι η νέα σύνθεση του ΕΚ θα παρακινήσει τους πολίτες μας να συμμετέχουν πιο ενεργά στη δημοκρατική μας διαδικασία».
Ο εισηγητής Πέδρο Σίλβα Περέιρα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) δήλωσε: «Η τελική έγκριση της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα ευτυχές τέλος μιας πολύ δύσκολης διαδικασίας. Έχουμε λόγους να είμαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα: μια δικαιότερη κατανομή των εδρών, η οποία τελικά θα συμφωνεί με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας. χωρίς απώλειες εδρών για κανένα κράτος μέλος και μείωση του μεγέθους του Κοινοβουλίου, που αφήνει έναν αριθμό εδρών διαθέσιμων προκειμένου να διευκολύνουν ενδεχόμενες μελλοντικές διευρύνσεις. Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγγυάται πως θα εκπροσωπεί πιο δίκαια τους πολίτες του».
Επόμενα βήματα
Για τη νέα σύνθεση του ΕΚ θα χρειαστεί να δώσουν και επίσημα το πράσινο φως οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Συμπληρωματικές πληροφορίες
Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αριθμός των βουλευτών του ΕΚ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 750, συν τον Πρόεδρό του. Η εκπροσώπηση πρέπει επίσης να είναι «φθίνουσα αναλογική», με κατώτατο όριο τα 6 μέλη ανά κράτος μέλος και κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να διαθέτει περισσότερες από 96 έδρες.
Με απλά λόγια, στην περίπτωση της «φθίνουσας αναλογικότητας» πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:
1.κανένα μικρό κράτος δεν θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερες έδρες από ένα μεγαλύτερο,
και
2.Η αναλογία πληθυσμού ανά έδρα θα βαίνει αυξανόμενη όσο αυξάνεται ο πληθυσμός, με στρογγυλοποίηση σε απόλυτους αριθμούς.
Αυτό σημαίνει ότι στην κατανομή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δημογραφικές αλλαγές στα κράτη-μέλη.