Η μεγάλη συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία (πάνω από 400.οοο) αποτελεί επιβεβαίωση ότι η ΝΔ, παρά τις αρκετές απογοητεύσεις που ακολούθησαν την εκλογική ήττα του Σεπτεμβρίου, παραμένει μεγάλο κόμμα, γεγονός που είναι υποχρεωμένος να υπολογίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις ότι η ΝΔ θα αντιμετωπίσει διαλυτικά φαινόμενα διαψεύδονται.
Το αποτέλεσμα της κυριακάτικης ψηφοφορίας, με την άνετη πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η καραμανλική πτέρυγα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη στη ΝΔ. Ωστόσο δεν είναι παντοδύναμη. Υπάρχει μια ισχυρή φιλελεύθερη τάση, η οποία στέλνει στο δεύτερο γύρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 31 χρόνια μετά την ανάληψη της αρχηγίας από τον πατέρα του. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, χωρίς σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και έμεινε εκτός δεύτερου γύρου. Ο Αδωνις Γεωργιάδης πήρε, μάλλον φυσιολογικά, ό,τι του αναλογούσε. Το ποσοστό του επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ ενσωματώνει ένα, μικρό αλλά δυναμικό, κομμάτι στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος.
Η εκλογή των κυρίων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη για το δεύτερο γύρο επιβεβαιώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της θέλει η ΝΔ να κινηθεί προς την κεντροδεξιά. Οι κύριοι Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης, που εκφράζουν το παραδοσιακά δεξιό κομμάτι, συγκέντρωσαν περίπου το ένα τρίτο των χτεσινών ψηφοφόρων.
Ο δεύτερος γύρος θα έχει φαβορί, τον κ. Μεϊμαράκη, λόγω του υψηλού ποσοστού που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει με αρκετές αξιώσεις την αρχηγία, ιδιαίτερα αν τον υποστηρίξουν, όπως διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, οι κύριοι Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης.
Ανέλπιστα υψηλή η συμμετοχή
Η ΝΔ πήρε στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, που ήταν εκλογές ήττας γι’ αυτήν, κάτι περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο ψήφους. Επομένως, σε μια από τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις της (ποσοστό 28%), κατάφερε να συγκρατήσει υψηλό αριθμό ψηφοφόρων. Συμπέρασμα πρώτο: αν και ηττημένη, η ΝΔ παρέμεινε μεγάλο κόμμα, ο δεύτερος πυλώνας του κομματικού μας συστήματος.
Από τον Σεπτέμβριο και μετά καταγράφηκαν τα εξής:
-Η απογοήτευση μεταξύ των Νεοδημοκρατών από την εκλογική ήττα, η οποία ήλθε παρά την μνημονιακή στροφή και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
-Το φιάσκο της πρώτης απόπειρας να γίνουν εκλογές, λόγω τεχνικών προβλημάτων.
-Η ανταλλαγή βαρύτατων καταγγελιών μεταξύ ορισμένων υποψηφίων και τα υπονοούμενα για «ανίερες» συμμαχίες.
-Η έμμεση εμπλοκή των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην προεκλογική εκστρατεία, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και πολώσεις.
-Η έμμεση εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα – μέσω δηλώσεων είτε υπουργών, είτε στελεχών της ΝΔ «καραμανλικής» απόχρωσης- και η διοχέτευση εικασιών και φημών ότι ο πρωθυπουργός έχει «προτίμηση» για τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ.
Όλα αυτά είχαν διαμορφώσει την εντύπωση ότι θα επιδρούσαν αρνητικά στη συμμετοχή των οπαδών του κόμματος στην ψηφοφορία. Συνέβη το αντίθετο. Οι ψηφοφόροι ξεπέρασαν τις 400.000. Είναι μεν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά ξεπερνά ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, αν ληφθούν υπόψη όσα προηγήθηκαν. Αυτή η αυξημένη συμμετοχή σημαίνει ότι:
-Η ΝΔ παραμένει μεγάλο κόμμα.
-Η απογοήτευση των ψηφοφόρων της από τις απανωτές εκλογικές ήττες τούς έχει πτοήσει λιγότερο απ’ όσο υπολόγιζαν ακόμα και τα στελέχη της.
-Οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι το πρόσωπο του νέου αρχηγού θα παίξει μεγάλο ρόλο στην πορεία του κόμματος.
-Αυτοί οι ψηφοφόροι θέλουν το κόμμα τους ισχυρό αντίβαρο στην κυβέρνηση και το νέο αρχηγό βασικό αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα.
-Η μεγάλη, τηρουμένων των αναλογιών, συμμετοχή θα ληφθεί, ασφαλώς, υπόψη από τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση διαψεύδει τις πρόσφατες υποτιμητικές δηλώσεις τόσο του ίδιου(«ούτε αρχηγό δεν μπορούν να βγάλουν») όσο και τις διοχετευόμενες στενών συνεργατών του για τη ΝΔ («αυτοί διαλύονται μόνοι τους»).