O Κωνσταντίνος Τασούλας στην καθοριστική, όπως αποδείχτηκε, παρέμβασή του στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Με τις ψήφους και της ΝΔ «όχι» στην άρση ασυλίας 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις Πρέσπες

Με την εξαίρεση της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου, τα κόμματα της Βουλής απέρριψαν τις αιτήσεις άρσης ασυλίας κατά του Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπ. Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και 52 ακόμα εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενταση προς στιγμήν στην Ολομέλεια και παρέμβαση Τασούλα
Protagon Team

Με 207 ψήφους απερρίφθησαν κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αιτήσεις άρσης ασυλίας κατά 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου) οι οποίοι είχαν κυρώσει στις 25 Ιανουαρίου 2019 τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το εισαγγελικό αίτημα εστάλη στη Βουλή έπειτα από αναφορά πολίτη εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Ειδικότερα, σε σύνολο 219 παρόντων βουλευτών, κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 207 βουλευτές, ενώ 11 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και ένας (ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παππάς) δήλωσε «παρών».

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία, αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ μόνο η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το εισαγγελικό αίτημα.

Ειδικά από την Νέα Δημοκρατία είχε καταστεί σαφές και ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τις άρσεις ασυλίας, καθώς η Συμφωνία έχει υπογραφεί με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και πλέον αποτελεί μέρος του πλέγματος που συνθέτει το Διεθνές Δίκαιο.

Οι πολιτικές διαφωνίες λύνονται με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ποινικές διατάξεις, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και επισημάνθηκε ότι με βάση το άρθρο 61 του Συντάγματος «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε απορρίψει ομόφωνα, πλην μίας ψήφου, την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενταση και παρέμβαση Τασούλα

Από τη διαδικασία δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ερμηνεύσει τη στάση της πλειοψηφίας ως αναδίπλωση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών που δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Δεν θα μπω στην ουσία αυτής της απαράδεκτης και φαιδρής μήνυσης. Δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να απολογηθούμε. Είμαστε υπερήφανοι ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσών η οποία δεν έλυσε απλώς μια διαφορά δεκαετιών, δεν έστειλε απλώς ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα που λύνει προβλήματα μέσω το διαλόγου και της διπλωματίας – αναβάθμισε και το διπλωματικό κύρος της χώρας όπως αναγνωρίζει πλέον και η δική σας παράταξη», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ενώ και ο Νίκος Φίλης τόνισε πως «όσοι ψήφισαν την Συμφωνία έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον. Είμαστε υπερήφανοι και υπερασπιζόμαστε τη στάση μας».

Ο Νίκος Φίλης στην παρέμβασή του στη Βουλή (INTIMENEWS)
O πρώην υπ. Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην ομιλία του στη Βουλή

Οξύτερος εμφανίστηκε ο Νίκος Βούτσης που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπάθησε να προσθέσει στη στρατηγική της για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο τις απόψεις των πιο ακραίων».

«Ηταν μια γκρίζα εποχή ως προς τον ακραίο τακτικισμό από την ηγεσία της ΝΔ ενόψει και των εκλογών», παρατήρησε και ακολούθως στοχοποίησε προσωπικά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «είναι ο πολιτικός της χώρας που επί 25 χρόνια δεν είχε απλά λάθος άποψη αλλά την είχε εργαλειοποιήσει σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου και επέφερε διχασμό και ομηρία για την χώρα».

Προς στιγμήν σημειώθηκε ένταση, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να αναλαμβάνει «πυροσβεστικό» ρόλο λέγοντας :

«Οι εντάσεις, αντιρρήσεις και οι θέσεις των κομμάτων ακούστηκαν και αναλύθηκαν κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά τις διαφωνίες που ειπώθηκαν και απο την δική μας παράταξη η Συμφωνία ψηφίστηκε και ισχύει. Η Ελλάδα είναι υπερ των Συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου. Το κύριο, μέγιστο και ισχυρότερο επιχείρημά μας στις διαφορές με τον εξ ανατολών γείτονά μας είναι το Διεθνές Δίκαιο. Συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Αρειος Πάγος όφειλε να εξετάσει το αβάσιμο της μήνυσης και να μην την διαβιβάσει στο κοινοβούλιο:

«Επρεπε η μήνυση να μην έρθει στην Ολομέλεια. Οχι γιατί έπρεπε να το λύσει η επιτροπή Δεοντολογίας αλλά όφειλε να το λύσει η Δικαιοσύνη. Υπάρχει μια φράση στο Σύνταγμα που λέει ότι ο Άρειος Πάγος πριν διαβιβάσει τον φάκελο επιτελεί ένα είδος ελέγχου. Ο έλεγχος αυτός προφανώς δεν είναι επι της καλλιγραφίας των μηνύσεων. Είναι στοιχειώδης έλεγχος με τα νομικά επιχειρήματα που ευλόγως ακούστηκαν για το απαράδεκτο της εγκλίσεως. Αυτό έπρεπε να γίνει σε προγενέστερο στάδιο απο την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Πρέπει να σας πω ότι είμαστε στο ξεκίνημα της συζητήσεως για την αξιοποίηση του ελέγχου αυτου».

Οι πολιτικές διαφωνίες δεν λύνονται με την ποινικοποίηση της πολιτικής, υπογράμμισε ο κ. Τασούλας για να συμπληρώσει επί του θέματος:

«Η εντολή που λαμβάνουν οι βουλευτές δεν είναι επιτακτική απο τους ψηφοφόρους. Είναι ελεύθερη εντολή. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει ο ψηφοφόρος το πρόγραμμα ενός κόμματος και λέξη προς λέξη του λέει να το υλοποιήσει. Εμπιστεύεται όχι μόνο το πρόγραμμα αλλά και την κρίση του προσώπου. Αυτή της τεράστια κρίση μην την βλέπετε με την έννοια του μαρτυρίου αλλά της γοητείας που προϋποθέτει βάσανο για το τι θα ψηφίσουμε. Αν το κατανοήσουμε τότε θα αποφύγουμε τις μηνύσεις . Δεν λύνονται με μηνύσεις τα πολιτικά ζητήματα. Λύνονται πολιτικά με πολιτικό κριτή τον ελληνικό λαό.

»Σήμερα δεν συζητούμε για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το κάναμε και τοποθετήθηκαν οι πάντες.

»Η λέξη κοινοβούλιο είναι σύνθετη γαλλική λέξη. Οι 3 λέξεις που την συνθέτουν μεταφράζονται στο “πες την γνώμη σου”. Στο Σύνταγμα αυτές οι γνώμες έχουν το απεριόριστο δικαίωμα με μόνο περιορισμό την συκοφαντική δυσφήμιση στην οποία εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές».