Ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας. Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής την Πέμπτη για τους αριθμούς της πανδημίας ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), τόνισε πως «βάσει των καινούργιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας».
Οπως εξήγησε, το σύνολο της πανδημίας μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα κύματα. Το πρώτο ήταν με ελάχιστα κρούσματα και ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020. Το δεύτερο που είχε δραματική αύξηση, η οποία κορυφώθηκε το φθινόπωρο του 2020. Ενώ από τον Φεβρουάριο του 2021 ξεκίνησε το τρίτο κύμα, το οποίο ήταν αρκετά έντονο και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.
«Σε αυτό το τρίτο κύμα επικράτησαν δύο στελέχη, το στέλεχος Αλφα, το οποίο είναι η βρετανική μετάλλαξη και το ανακαλύψαμε πρώτα στο κέντρο της Αθήνας», είπε ο κ. Θάνος και πρόσθεσε ότι «σήμερα, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί σε περίπου το 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας. Στο ΙΙΒΕΑΑ έχουν ήδη ολοκληρωθεί 270.000 μοριακές εξετάσεις».
Μάλιστα ανέφερε πως όλα τα δείγματα που εστάλησαν στο εργαστήριο από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο νησί της Ιου ήταν της μετάλλαξης Δέλτα.
Ο ίδιος υποστήριξε πως το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό θα επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη Δέλτα.
Ανησυχία και για το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής
Παράλληλα, ο κ. Θάνος ανέφερε πως το στέλεχος Βήτα της Νοτίου Αφρικής «είναι ένα στέλεχος που αρχίζει και μας ανησυχεί, διότι, ενώ το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους Δέλτα. Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή».
Πάντως, ο καθηγητής έσπευσε να εξηγήσει στους βουλευτές πως η καταγραφή των μεταλλάξεων δεν πρέπει να τρομάζει, καθώς δείχνει ότι το εθνικό σύστημα έχει πλέον τους ανθρώπινους πόρους και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να σκανάρει τον αόρατο εχθρό και έτσι να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.