Ο Λίνο Μπάνφι με τον Λουίτζι Ντι Μάιο | Τwitter
Επικαιρότητα

Με «λαϊκή απογευματινή» η Ιταλία στην UNESCO

Ο παλαιός κωμικός ηθοποιός Λίνο Μπάνφι τοποθετήθηκε από τον Λουίτζι Ντι Μάιο σε πόστο του διεθνούς οργανισμού για θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης
Protagon Team

Tην κοροϊδία της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung εισέπραξε πάλι η ιταλική λαϊκιστική συγκυβέρνηση Λέγκας – Πέντε Αστέρων, και ειδικότερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της, ο πεντάστερος Λουίτζι Ντι Μάιο.

Αυτή τη φορά οι Γερμανοί καταμαρτυρούν στους «κιτρινοπράσινους» ανικανότητα, παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση ενός παλιού λαϊκού ηθοποιού, του Λίνο Μπάνφι, σε πόστο της UNESCO.

Μάλιστα η γερμανίδα ανταποκρίτρια της SZ, Ούλρικε Σάουερ, μετέδωσε από τη Ρώμη το ρεπορτάζ της διανθίζοντάς το με το «πολιτικώς ορθόν» σχόλιο ότι οι ταινίες τού 83 ετών πια Μπάνφι είναι «σεξιστικές». (Ηταν απλώς ανάλαφρες κωμωδίες, με «λελογισμένο» γυμνό, που ασφαλώς δεν διεκδικούν δάφνες υψηλής καλλιτεχνίας.)

Ο Ντι Μάιο ανακοίνωσε προ ημερών ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ορίσει τον ηθοποιό της λαϊκής κωμωδίας Λίνο Μπάnφι εκπρόσωπο της Ιταλίας σε επιτροπή της UNESCO. «Εχουμε δώσει στον Λίνο Μπάνφι την παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO» δήλωσε με στόμφο ο ηγέτης του κινήματος Πέντε Αστέρων».

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι πήρε τις αποστάσεις του: «Μια αγκαλιά στον Μπάνφι, όμως εγώ θα επέλεγα τον Αντρέα Μποτσέλι»…

 «Στην Ιταλία συμβαίνουν πράγματα τα οποία αλλού θα ήταν αδιανόητα» κριτικάρουν οι Γερμανοί: «Ο Λουίτζι Ντι Μάιο έκανε αυτήν την επιλογή έχοντας δει όλες τις ταινίες του Μπάνφι. Αυτό είναι κάτι που λέει περισσότερα πράγματα για τον Ντι Μάιο παρά για την ικανότητα του Μπάνφι να ανταποκριθεί στον ρόλο που του ανατέθηκε στον οργανισμό του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό».

Και κλείνουν με την πεποίθησή τους ότι στην Ιταλία πλέον επικρατεί αναξιοκρατία, ότι οι καλοί και ταλαντούχοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο σύστημα της νέας εξουσίας.

(Για την Ιστορία, και για να μην αδικηθεί το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό είδος, ας υπενθυμιστεί ότι στο ιταλικό λαϊκό θέαμα διέπρεψαν μεγάλα αναστήματα ηθοποιών, καλλιτέχνες που αξιοποιήθηκαν και από αναλόγως μεγάλους σκηνοθέτες σε κωμωδίες και σε δράματα, όπως ο Τοτό, η Αννα Μανιάνι, το δίδυμο Φράνκο – Τσίτσο, κ.ά.)