Aχτίδα φωτός στον ουρανό των Βρυξελλών από την απόφαση έκδοσης του ευρωομολόγου-μαμούθ | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Με ευρωομόλογο-μαμούθ για αμυντικές δαπάνες και ενέργεια απαντούν οι Βρυξέλλες

Οπως αποκάλυψε το Bloomberg, το ομόλογο θα είναι έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια θα μοιράζει τους πόρους στα κράτη-μέλη υπό μορφή δανείου για δαπάνες στους δύο τομείς που επηρεάζονται από την κρίση στην Ουκρανία
Protagon Team

Υπό το βάρος των σαρωτικών επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, αλλά και την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών της ΕΕ, οι Βρυξέλλες φέρεται να είναι έτοιμες να ανακοινώσουν, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σχέδιο έκδοσης κοινού ευρωομολόγου-μαμούθ για τη χρηματοδότηση της αμυντικής και ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ενωσης.

Πηγές του πρακτορείου Bloomberg ανέφεραν ότι η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών, στις 10 και 11 Μαρτίου. Μένει να διευκρινιστούν οι τελικές λεπτομέρειες της έκδοσης, αλλά και το ύψος του ποσού που θα αντληθεί.

Η έκδοση του ευρωομολόγου έρχεται μόλις έναν χρόνο μετά το πακέτο των 1,8 τρισ. ευρώ που είχε εγκριθεί για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των κρατών-μελών έναντι της πανδημίας.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα ζητήματα που θέτει μπροστά μας αυτή η κρίση», δήλωσε τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, εκτιμώντας ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για περαιτέρω κινήσεις στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Επικαλούμενο αξιωματούχους που δεν θέλησαν να κατονομασθούν, το Bloomberg αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του ότι το ευρωομόλογο θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα διοχετεύει τα έσοδα στα κράτη-μέλη με τη μορφή προνομιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των δαπανών τους στους δύο τομείς (Ενέργεια και Αμυνα).

Δεν αποκλείεται οι πόροι να διατεθούν υπό τη μορφή του προγράμματος SURE, που χρησιμοποιήθηκε στη μάχη για τη σωτηρία θέσεων εργασίας κατά την πανδημία.

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή παρέμβαση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Οικονόμου, αναπτύσσει δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην ενεργειακή αγορά, γεγονός που συμπαρασύρει τις τιμές σειράς προϊόντων και υπηρεσιών.

Ηδη, πρόσθεσε, «προωθείται η πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου.

»Ζητείται από την Ε.Ε. εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

«Αναμφίβολα», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η ρωσική εισβολή προκαλεί σοβαρές αναταράξεις για όλα τα κράτη, όλους τους λαούς της Ευρώπης. Το διεθνές περιβάλλον άλλαξε βίαια. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει, αφού είναι αδύνατο -όπως και για όλες τις χώρες- να εξουδετερώσει πλήρως τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις και τις συνέπειες που αυτές θα έχουν σε όλη την αγορά. Εργαζόμαστε -και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε- προωθώντας μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι καιροί για υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

«Με σχέδιο, με σώφρωνες πολιτικές θα είμαστε δίπλα στους πολίτες απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, απέναντι στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας. Κινηθήκαμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες το 2021, το ίδιο θα πετύχουμε και φέτος».