Ο Εμανουέλ Μακρόν, εδώ στην Αργεντινή όπου βρισκόταν κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο έντασης στο Παρίσι | REUTERS/Marcos Brindicci
Επικαιρότητα

Με διάγγελμα απαντά ο Μακρόν στην κρίση με τα Κίτρινα Γιλέκα

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας έπειτα από δύο Σαββατοκύριακα έντασης στο κέντρο του Παρισιού
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα σήμερα Δευτέρα στις 20:00 (21.00 ώρα Ελλάδος), ανέφερε το προεδρικό μέγαρο στον απόηχο της τέταρτης κατά σειρά μαζικής διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο.

Η προεδρία δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την αναμενόμενη παρέμβαση.

Αναμένεται πάντως ο πρόεδρος να ανακοινώσει «συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό.

Το πρωί της Δευτέρας ο Μακρόν θα δεχθεί κοινωνικούς εταίρους και βουλευτές.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε την αναστολή κατά έξι μήνες της αύξησης του φόρου στα καύσιμα, η οποία είχε γίνει αφορμή για να ξεσπάσει η διαμαρτυρία.

Θα είναι η πρώτη σημαντική παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας για ένα ζήτημα που εξελίχθηκε από κοινωνική διαμαρτυρία σε σοβαρή κρίση για την προεδρία Μακρόν, η οποία μάλιστα έχει εξαχθεί και σε άλλες χώρες. Ηδη το Σάββατο έγιναν ανάλογες διαμαρτυρίες και στο Βέλγιο, με αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων και πολλές δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις.