Εργαζόμενος τη νύχτα. Οι υπερωρίες θα «αποζημιώνονται» έπειτα από... συμφωνία αφεντικού και υπαλλήλου | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Με… άδεια αντί χρημάτων θα «πληρώνονται» οι υπερωρίες

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας φιλοδοξούν να μεταρρυθμίσουν το εργασιακό τοπίο πάνω στους άξονες της Εκθεσης Πισσαρίδη. Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς εβδομάδες
Protagon Team

Παρεμβάσεις στο εργασιακό τοπίο που προμηνύουν μια σκληρή αντιπαράθεση με τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία τον επόμενο μήνα θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που θα κινείται στους άξονες της περίφημης έκθεσης Πισσαρίδη.

Μερικές από τις παρεμβάσεις, όπως αποκάλυψαν «Τα Νέα» της Πέμπτης, είναι η αλλαγή στο καθεστώς των υπερωριών, ενώ προβλέπονται και μεταρρυθμίσεις στον συνδικαλιστικό νόμο (βλ. ηλεκτρονική ψηφοφορία των εργαζομένων για τις απεργίες).

Στόχος του υπουργείου, αναφέρει το ρεπορτάζ του Ηλία Γεωργάκη, είναι να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία στην υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων τους. Επισήμως αυτή η παρέμβαση περιγράφεται ως «προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης» –το αν θα συμβεί το πρώτο, είναι πάντα ένα ζητούμενο στην ελληνική αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», θα δίνεται η δυνατότητα, τόσο στον εργοδότη όσο και στον εργαζόμενο, να… συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη, που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

Οι παρεμβάσεις στο θέμα της υπερωριακής απασχόλησης και του «ευέλικτου» ωραρίου ακολουθούν όχι μόνο τα όσα αναφέρει η Εκθεση Πισσαρίδη, αλλά και την ευρωπαϊκή πρακτική των τελευταίων χρόνων.

Γράφουν «Τα Νέα»:

Οι παρεμβάσεις του νέου νομοσχεδίου θα εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία προτείνει τον εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών, επισημαίνοντας ότι η ευελιξία στη χρήση τους είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Και επίσης ότι το κόστος των υπερωριών είναι «απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Επιδίωξη των προτάσεων της Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό και αρκετά ευέλικτο πλαίσιο στην αγορά εργασίας, ευθυγραμμισμένο με αυτό που υπάρχει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, υπάρχει πρόσφατη απόφαση από ευρωπαϊκό δικαστήριο, η οποία δικαίωσε ισπανική εταιρεία που θέλησε να διατηρήσει μια ευελιξία και στον τρόπο χορήγησης των υπερωριών αλλά και στον τρόπο αποζημίωσής τους. Με άλλα λόγια, το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαίωσε την εταιρεία αυτή που ήθελε, αντί να δώσει εγχρήματη αποζημίωση για τις υπερωρίες που έκαναν οι εργαζόμενοί της, να επιλέξει άλλους τρόπους αποζημίωσης, όπως χορήγηση μεγαλύτερου χρόνου αδείας, πέραν της κανονικής, ή να μειώσει το ωράριο της εργασίας τους τις επόμενες μέρες. Δηλαδή, το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιολόγησε νομικά την ευελιξία του ωραρίου, της χρήσης και της αποζημίωσης των υπερωριών, θεωρώντας την ως δικαίωμα του εργοδότη. Πάνω σε αυτή τη δικαστική απόφαση, η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών, ανεβάζοντας παράλληλα και το πλαφόν των 120 ωρών ανά εξάμηνο. Μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου θα καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό της έννοιας του διευθυντικού στελέχους που δεν θα δικαιούται υπερωρίες, κάτι που μέχρι σήμερα ερμηνεύεται κατά διαφορετικό τρόπο από κάθε Επιθεώρηση Εργασίας, με αποτέλεσμα όλες οι επιχειρήσεις να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με πρόστιμα.