Οι αυστραλέζικοι κοραλλιογενείς ύφαλοι του Great Barrier Reef είναι «παγκόσμια κληρονομιά». Η Κίνα, πάντως, διαφωνεί | REUTERS/David Gray/File photo - D1AETGKPOQAB
Επικαιρότητα

Μάχες στην UNESCO για την «πολιτιστική κληρονομιά»

Κίνα εναντίον Αυστραλίας, Κορέα εναντίον Ιαπωνίας και Λίβερπουλ εναντίον… UNESCO. Η παγκόσμια πολιτική, εθνική και γεωπολιτική διαμάχη διεξάγεται και στο επίπεδο των «μνημείων»
Protagon Team

Για τα «μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», δηλαδή για το ποια πρέπει να μείνουν στον σχετικό κατάλογο της UNESCO και ποια όχι, δίνονται μάχες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε ένταση κάτι από τις διακρατικές συγκρούσεις για τον γεωπολιτικό έλεγχο ή για τους όρους του διεθνούς εμπορίου. Ο ανταποκριτής της ιταλικής Corriere della Sera στο Πεκίνο έγραψε ότι στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που έγινε για το ζήτημα η Αυστραλία κατηγόρησε την Κίνα ότι δρα υπονομευτικά όσον αφορά τα αυστραλέζικα συμφέροντα στο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων Great Barrier Reef που τυγχάνει μεν το μεγαλύτερο στον κόσμο, ωστόσο έχει προβλήματα με την εμφάνιση κοραλλιών.

Η αντιπαλότητα της Αυστραλίας με την Κίνα άρχισε τον περασμένο Ιούνιο, όταν η UNESCO έθεσε θέμα καταστροφών που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή και από τη ρύπανση. Η Αυστραλία θεώρησε ότι αυτό ήταν δάκτυλος της Κίνας, με την οποία ήδη υπήρχαν τριβές σε θέματα εμπορικά, κορονοϊκά (για την προέλευση της πανδημίας) και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα το αυστραλέζικο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης διαπίστωσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο στο Great Barrier Reef, με την κάλυψή του σε κοράλλια να έχει αυξηθεί.

Οι αυστραλέζικοι κοραλλιογενείς ύφαλοι του Great Barrier Reef (Wikipedia)

Η Κίνα δεν επείσθη από την ωραιοποιημένη κατάσταση που παρουσιάζουν οι Αυστραλοί και πιέζει, με την UNESCO να καλείται να αποφανθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο αν το «μνημείο» παραμένει «μνημείο» ή αλλοιώθηκε. Ο εκπρόσωπος της Κίνας στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λέει ότι το Πεκίνο το ανησυχούν οι ανεξάρτητες αυστραλέζικες μελέτες που επιμένουν ότι η κατάσταση στο Great Barrier Reef παραμένει σοβαρή, αφού η αύξηση της παρουσίας κοραλλιών εκεί δεν σημαίνει ότι η οικολογική υποβάθμιση έχει μειωθεί. Ο διευθυντής της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη δουλειά της Αυστραλίας στην περιοχή, όμως κρίνει ότι η συζήτηση περί κινδύνου είναι δικαιολογημένη.

Το γιαπωνέζικο νησάκι

Η αντιπαλότητα γύρω από το θέμα «μνημείο» της UNESCO δεν σταματά στην προηγούμενη περίπτωση, ούτε στις προαναφερθείσες χώρες. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία μάλλον βρίσκονται σε κατάσταση ανάλογη, με αφορμή ένα μικρό νησί στα ανοιχτά του Ναγκασάκι, το Χασίμα, το οποίο τώρα περιλαμβάνεται στη λίστα των «μνημείων», όμως έχει… βεβαρημένο παρελθόν. Η UNESCO το τίμησε μεν ως σύμβολο της ιαπωνικής βιομηχανικής επανάστασης (1868-1912), ωστόσο υπήρξε και ανθρακωρυχείο μεταξύ 1887 και 1974. Οι Νοτιοκορεάτες ρωτούν να μάθουν αν η τουριστικοποίησή του από το Τόκιο (που έγινε πρόσφατα και μετά την ταινία «James Bond Skyfall 007» η οποία γυρίστηκε εκεί) συνοδεύτηκε από αναγνώριση διαπραχθέντων εγκλημάτων στο έδαφός του.

Το ιαπωνικό νησάκι με το βεβαρημένο παρελθόν (YouTube)

Τα εγκλήματα αυτά δεν είναι κινηματογραφικά βέβαια, αλλά απολύτως ρεαλιστικά: οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν καταναγκαστική εργασία για να εξορύξουν άνθρακα, έτσι εκατοντάδες κορεάτες κρατούμενοι πέθαναν εκεί μεταξύ του 1910 και του 1945. Οι κοιτώνες των ανθρακωρύχων είναι σήμερα άδειοι, αλλά τον περασμένο αιώνα γεμάτοι από απελπισμένους Κορεάτες. Η Σεούλ κατηγορεί το Τόκιο ότι πρόδωσε τα συμπεφωνημένα και απαιτεί από την UNESCO ανάκληση της αναγνώρισης του Χασίμα ως «μνημείου».

Οι ντόκοι του Λίβερπουλ

Στην «παγκόσμια κληρονομιά» περιλαμβάνεται και το λιμάνι του Λίβερπουλ, τόπος που γνώρισε δόξες προτού η Βρετανική Αυτοκρατορία παρακμάσει. Τώρα εκεί κατασκευάζεται το νέο γήπεδο της Εβερτον, ένα έργο υπερσύγχρονο το οποίο αλλάζει εντελώς το αστικό τοπίο, έτσι το «μνημείο» κινδυνεύει να βγει εκτός λίστας «παγκόσμιας κληρονομιάς».

Ετσι θα είναι το γήπεδο της Εβερτον στο λιμάνι-«μνημείο» του Λίβερπουλ (YouTube)

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης λέει ότι δαπανήθηκαν 1,5 δισ. λίρες για την ανάκτηση 157 κτιρίων και ντόκων ιστορικού ενδιαφέροντος και οι δημοτικοί παράγοντες επιμένουν ότι δουλειά της UNESCO και της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της δεν είναι αν το Λίβερπουλ μπορεί να διαθέτει στο λιμάνι του κτίρια με πέντε ορόφους, με έξι ή και με δώδεκα. Για αυτή τη δουλειά, λένε, εμείς εδώ ψηφίζουμε στις δημοτικές εκλογές…