Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στο Λοντοντέρι (Ντέρι) της Βόρειας Ιρλανδίας, τοπικό δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του για μια παλιά και ακόμη χαίνουσα πληγή: πρέπει ή δεν πρέπει να δικαστούν για διάπραξη φόνων τέσσερις βρετανοί κομάντο που στις 30 Ιανουαρίου 1972 άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους πολιτών και σκότωσαν 14 άτομα;
Οι περισσότεροι εκεί πιστεύουν ότι οι τέσσερις βετεράνοι άγγλοι στρατιώτες (ηλικίας σήμερα 60 έως 80 ετών) θα αντιμετωπίσουν τον νόμο – δηλαδή οι ντόπιοι αισιοδοξούν ότι οι στρατιώτες θα δικαστούν για φόνους και ότι θα καταδικαστούν κιόλας.
Το συγκεκριμένο γεγονός έμεινε γνωστό στη βρετανική Ιστορία σαν «Ματωμένη Κυριακή»: τότε, στα ταραγμένα χρόνια της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα τμήμα αλεξιπτωτιστών του βρετανικού στρατού έπληξε με πραγματικά πυρά μάχης άοπλους διαδηλωτές και σκότωσε 14 από αυτούς ενώ τραυμάτισε άλλους τόσους. Τα νεαρής ηλικίας θύματα ήταν άνθρωποι που είχαν χτυπηθεί ακόμη και πισώπλατα από τους Αγγλους, ενώ βρίσκονταν τραυματισμένοι και ακινητοποιημένοι στη μέση του δρόμου, κι ενώ κάποιος κουνούσε το λευκό μαντήλι του σε ένδειξη παράδοσης.
Από τη βιαιότητα της καταστολής δημιουργήθηκε κηλίδα ενοχής στη συνείδηση του βρετανικού έθνους, ένα επιπλέον πρόβλημα στις σχέσεις του με τους γείτονές του Ιρλανδούς. Επρόκειτο περί σφαγής. γράφει και η ιταλική Corriere della Sera.
Τώρα, σχεδόν μισόν αιώνα μετά τα αποτρόπαια γεγονότα, η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να ανοίξει έναν δρόμο, αλλά με τίμημα να επιδεινώσει τη ρήξη και να αναζωπυρώσει αντιπαραθέσεις, μίση και πάθη που δεν έχουν πεθάνει ποτέ καθότι τροφοδοτούνται από τον άδικο θάνατο τόσων ανθρώπων.
Την Πέμπτη λοιπόν τουλάχιστον τέσσερις από τους παλιούς κομάντο θα κατηγορηθούν για δολοφονία και θα αντιμετωπίσουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν και είναι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας. Ενας από τους βετεράνους, πρώην λοχίας, λέει αναμένοντας τη δικαστική απόφαση: «Είμαι σχεδόν ογδοντάρης, βρίσκομαι στην αίθουσα αναμονής του Θεού… Τι να μου κάνουν τώρα;…»
Ο συγγενείς των θυμάτων θα ενημερωθούν πριν από την ανακοίνωση η οποία θα γίνει μπροστά στις κάμερες. Ορισμένα στελέχη του στρατού, από την πλευρά τους, εκτιμούν πάντως ότι με τη δικαστική εξέλιξη θα δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο: στο μέλλον οι στρατιωτικοί διοικητές θα διστάζουν να δώσουν την εντολή «πυρ!» και οι στρατιώτες τους θα δυσκολεύονται να υπακούσουν, λένε… Αυτό διαλύει κάθε έννοια πειθαρχίας και υποσκάπτει κάθε εκτέλεση εντολής ανωτέρου, κάτι που αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη της στρατιωτικής λειτουργίας.
Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση προς το παρόν είναι προστατευμένοι, αλλά η ταυτότητά τους θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί στην πορεία, έτσι οι ίδιοι να εκτεθούν στον κίνδυνο των αντιποίνων και της εκδίκησης.
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησε την ποινική έρευνα για την υπόθεση το 2012, δύο χρόνια αφότου ολοκληρώθηκε η έρευνα (της περιόδου Μπλερ) η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κομάντος «είχαν χάσει τον έλεγχο».
Δείτε ένα βίντεο από τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής» του 1972.