Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα πανηγυρίζουν το τρίτο γκολ τους απέναντι στη Βιγιαρεάλ. Το ματς είχε οκτώ (!) γκολ | REUTERS/Heino Kalis
Επικαιρότητα

«Ματάκηδες» του καλού ποδοσφαίρου

Ματς σαν το χθεσινό 4-4 της Μπαρτσελόνα στο Βιγιαρεάλ, οι έλληνες φίλαθλοι θα δουν μόνο μέσα από την... κλειδαρότρυπα της συνδρομητικής TV. Στην Ευρώπη, ψυχαγωγία είναι το παιχνίδι. Στην Ελλάδα, η νίκη της ομάδας μας. Γι' αυτό, το πρωτάθλημά μας είναι ένα φεστιβάλ μίσους, βίας και ασχήμιας
Sportscaster

Το παιχνίδι στο «Στάδιο Κεράμικα» ήταν από ‘κείνα που δεν θες να τελειώσουν. Χορταστικό, «τρελό», συναρπαστικό μέχρι το τελευταίο του δευτερόλεπτο. Είχε δυο «γκολάρες» του Λιονέλ Μέσι και του Λουΐς Σουάρες -οκτώ γκολ στο σύνολο- και διακύμανση του σκορ που τα ισπανικά γήπεδα έχουν ζήσει άλλες δυο φορές, όλες κι όλες: 0-2, 4-2, 4-4!

Η Μπαρτσελόνα, χωρίς Μέσι, Ράκιτιτς και Πικέ στην αρχική ενδεκάδα (επειδή ακολουθούν τα «καυτά» ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), προηγήθηκε 2-0. Προτού συμπληρωθεί το πρώτο εικοσάλεπτο, λίγο έλειψε να πετύχει και τρίτο γκολ, όμως το πλασέ του Κοουτίνιο έστειλε τη μπάλα στο δεξί δοκάρι των Λεβαντίνων. Κανείς δεν περίμενε πως η Βιγιαρεάλ, που κινδυνεύει με υποβιβασμό, θα έβρισκε το κουράγιο να αντεπιτεθεί. Κι όμως, στο 62′ είχε ολοκληρώσει μια ασύλληπτη ανατροπή (3-2) και στο 80′ φάνηκε να κλειδώνει τη νίκη (4-2).

Ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να σώσει την Μπαρτσελόνα από ένα ιστορικό «κάζο», ο Μέσι, αναγκάστηκε να σηκωθεί από τον πάγκο και να μπει στον αγώνα, γύρω στο 70′. Και στο 90′ έκανε, πάλι, το θαύμα του. Με μια καταπληκτική εκτέλεση φάουλ από το ημικύκλιο της περιοχής, έστειλε την μπάλα εκεί που κανένας τερματοφύλακας στον Κόσμο δεν θα μπορούσε να τη φτάσει: δοκάρι και μέσα. Εφτασε τα 414 γκολ στην καριέρα του, ακριβώς όσα έχει πετύχει και ο Κριστιάνο Ρονάλντο (σε πολύ περισσότερα παιχνίδια) με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία (311), με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία (84) και με τη Γιουβέντους στην Ιταλία (19).

Τρία λεπτά αργότερα, στις καθυστερήσεις, ο Σουάρες έγραψε τον επίλογο του «ματς της δεκαετίας», όπως το χαρακτήρισε ο σπορτκάστερ που το περιέγραφε για την αγγλική TV, πετυχαίνοντας το «γκολ που θα κρίνει το πρωτάθλημα», σύμφωνα με τη Mundo Deportivo. Χάρη σ’ αυτό, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε παρέμεινε σε απόσταση οκτώ βαθμών από τη δεύτερη -στη βαθμολογία- Ατλέτικο Μαδρίτης, την οποία το Σάββατο θα υποδεχθεί στο «Καμπ Νου» για την 31η αγωνιστική της La Liga.

Η Βιγιαρεάλ έχασε μέσα από τα χέρια της μια νίκη που θα τη γλίτωνε από τον εφιάλτη του υποβιβασμού. Αλλά, στο γήπεδο δεν ακούστηκαν βρισιές, κατάρες, ή πρόστυχα συνθήματα για τις μανούλες των αντιπάλων. Οι οπαδοί της υποδέχτηκαν την απροσδόκητη εξέλιξη με τη σιωπή της έκπληξης στην αρχή και, στη συνέχεια, με ψίθυρους θαυμασμού για τα δυο γκολ των «Μπλαουγκράνα». Αθλητικός πολιτισμός; Οχι μόνο. Το θέαμα που απολαμβάνουν, οι τυχεροί, τους έχει κάνει να αγαπούν το ποδόσφαιρο περισσότερο κι από την ίδια τους την ομάδα. Το αντιλαμβάνεται κανείς, με μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών τους εφημερίδων. «Το ποδόσφαιρο είναι εκπληκτικό», γράφει σήμερα στον κεντρικό της τίτλο η (μαδριλένικη) Marca, που δεν έψαξε για… σκάνδαλα στον τρόπο με τον οποίο η Μπαρτσελόνα απέφυγε την ήττα. Την ίδια λέξη διάλεξε και η Sport, που εδρεύει στη Βαρκελώνη: «Εκπληκτικό!».

Στην Αγγλία, η Λίβερπουλ με τη Σίτι παλεύουν για τον τίτλο πόντο – πόντο. Αλλες τέσσερις ομάδες (Αρσεναλ, Τότεναμ, Γιουνάιτεντ και Τσέλσι) συνωστίζονται ανάμεσα στους 63 και τους 60 βαθμούς. Τέτοια «μάχη» για τις προνομιούχες θέσεις, η Premier League είχε να δει από το 1999. Εκεί κι αν παίζονται εκατομμύρια. Για τους φιλάθλους, όμως, το γήπεδο είναι, πάνω απ’ όλα, ψυχαγωγία. Το ίδιο και στη Γερμανία, τη Γαλλία, ή την Ιταλία, όπου οι πρωταθλητές είναι γνωστοί προτού, καν, αρχίσει η σεζόν. Αλλά, κανένας δεν επικαλέστηκε την αντίσταση στο κατεστημένο, για να «τα σπάσει».

Ακόμη και στις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, τα Σαββατοκύριακα των φιλάθλων είναι γεμάτα από σπουδαίους παίκτες, ομάδες που πασχίζουν να τους ικανοποιήσουν, και γήπεδα που τους προσφέρουν όλες τις ανέσεις. Μόνο στην Ελλάδα το πρωτάθλημα είναι φεστιβάλ μίσους, βίας και ασχήμιας. Γιατί εδώ το θέαμα είναι (σχεδόν) ανύπαρκτο. Οσοι -λίγοι- πάνε στο γήπεδο, χαίρονται μόνο με τη νίκη. Και «ξύνονται» για καβγά. Οι πολλοί μένουν σπίτι. Σαν «ματάκηδες» του καλού ποδοσφαίρου, το απολαμβάνουν μέσα από την… κλειδαρότρυπα της συνδρομητικής TV.