Ο λογαριασμός Twitter του Ελον Μασκ και το έμβλημα της εταιρείας – το ενδιαφέρον του Κροίσου για εξαγορά του 100% της «πλατφόρμας» ήγειρε ποικίλες ανησυχίες | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Επικαιρότητα

Μασκ & Twitter: Είναι ο Κροίσος υπέρμαχος της ελευθερίας λόγου;

Σούσουρο από την είδηση ότι ο επιχειρηματίας θέλει να αποκτήσει το 100% της ψηφιακής πλατφόρμας με τα «τιτιβίσματα» - Κάποια Μέσα ανησυχούν… γενικώς για την αξιοπιστία του επενδυτή, φοβούνται τυχόν έξοδο από το χρηματιστήριο και επιβολή συνδρομής στους χρήστες
Protagon Team

Το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Ελον Μασκ για την εξαγορά του Twitter έχει προκαλέσει σούσουρο στα παραδοσιακά Μέσα (αμερικανικά και όχι μόνο), τα οποία έχουν, βέβαια, και αυτά παρουσία και στα social media. Κάποια διατείνονται ότι ανησυχούν για την ελευθερία έκφρασης στο web και όχι για την τύχη της εταιρείας από επιχειρηματικής απόψεως, αν και τα δύο αυτά πεδία εμπίπτουν στον δημοσιογραφικό… κύκλο εργασιών, ας πούμε – ως θέματα δημοσιογραφικής έρευνας, φυσικά.

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι ως επιχειρηματίας ολκής κόπτεται για την ελευθεροτυπία της νέας εποχής (την ελευθερία λόγου στο Internet), αλλά μάλλον ορισμένους δεν τους πείθει και σκέφτονται τι μπορεί να συμβεί στην προσώρας εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία:

«Επένδυσα στο Twitter επειδή  πιστεύω στις δυνατότητές του να είναι πλατφόρμα ελευθερίας λόγου σε όλον τον κόσμο, αφού αυτή είναι κοινωνική επιταγή χρήσιμη στη δημοκρατία» έχει δηλώσει το αφεντικό της Tesla. «Ωστόσο, επενδύοντας στην εταιρεία, έχω συνειδητοποιήσει ότι με τη σημερινή μορφή της ούτε ευημερεί ούτε υπηρετεί την κοινωνική αποστολή της».

Ενώ το αναμενόμενο «μεγάλο θέμα» ψήνεται, δηλαδή η αγορά του 100% του Twitter από τον Μασκ με 43 δισ. δολάρια, το Μέσο Vox/Recode, εξειδικευμένο στη διερεύνηση των επιχειρηματικών κινήσεων των αμερικανών Κροίσων, εκφράζει αμφιβολίες σε πολλά επίπεδα, όπως και άλλοι βέβαια. Το βασικότερο σημείο των ενστάσεων είναι ότι ο νέος ιδιοκτήτης του Μέσου θα απαιτήσει «με τον παρά του» να επιβάλει κανόνες της αρεσκείας του στο «μαγαζί του», το οποίο όμως είναι ταυτόχρονα και «παγκόσμια πλατφόρμα». Π.χ. κανόνες αφαίρεσης αναρτήσεων και αποκλεισμού λογαριασμών. Εξάλλου αμφισβητείται και η προσήλωση του Μασκ στην τήρηση των όποιων κανόνων, ακόμη και αυτών που ο ίδιος θέτει.

Κατά δεύτερο λόγο, οι επιφυλακτικοί αρθρογράφοι αναρωτιούνται αν πρέπει να τον παίρνει κανείς στα σοβαρά τον Μασκ όταν πρόκειται για λεφτά. Θα τα δώσει αυτά τα 43 δισ. ή όχι; Εχει μεν περιουσία περί τα 273 δισ. λόγω της ραγδαίας αύξησης της αξίας της Tesla, όμως «είναι ασυνεπής ακόμα και όταν μιλάει για τα δικά του χρήματα – το 2018, για παράδειγμα, ανακοίνωσε, μέσω Twitter κιόλας, ότι είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την Tesla, κάτι που απεδείχθη αναληθές». Οπως σημείωσε η Wall Street Journal, σχεδόν όλος ο πλούτος του Μασκ είναι συνδεδεμένος με τις μετοχές της Tesla και με την ιδιοκτησία της SpaceX, άρα η προσπάθεια να ξεκλειδώσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι αντικειμενικώς δύσκολη.

Μετά την εξαγορά, τυχόν έξοδος του Twitter από το χρηματιστήριο, θα μετατρέψει την «πλατφόρμα» σε καθαρά προσωπικό παιχνίδι του Μασκ. Εξάλλου ο Κροίσος έχει ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η οποία του επέβαλε πρόστιμο και τον είχε θέσει «υπό έλεγχο» για κάποια «τιτιβίσματα» που είχε κάνει, καθώς θεώρησε ότι αποπειράθηκε να επηρεάσει τη χρηματιστηριακή απόδοση της Tesla.

Η περίπτωση επιβολής συνδρομής στους χρήστες του Twitter είναι μία επιπλέον υπόθεση των ανησυχούντων για την τύχη του ψηφιακού «κοινωνικού δικτύου». Διότι εκτός χρηματιστηρίου, το χρήμα που θα αντλείται από τη διαφήμιση δεν θα επαρκεί για κερδοφορία αξιώσεων. Το Twitter μπορεί να έχει το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο με το Google και το Facebook, ωστόσο έχει πολύ μικρότερη απήχηση από αυτές τις εταιρείες-κολοσσούς, συνεπώς οι διαφημιστές δεν πρόκειται να το υποστηρίξουν τόσο πολύ. Μιλούν οι αριθμοί: πέρσι η Google απέφερε 257 δισ. δολάρια, το Facebook 117 δισ. δολάρια, ενώ το Twitter μόλις 5 δισ. δολάρια. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η Google αξίζει 1,7 τρισ. δολάρια, το Facebook 583 δισ. δολάρια και το Twitter 36 δισ. δολάρια.