Στη συγκέντρωση του ποσού των 7,4 δισ. ευρώ (8 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) για την ανάπτυξη και την καθολική χρήση εμβολίων καθώς και διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων κατά του κορονοϊού, κατέληξε ο διαδικτυακός μαραθώνιος που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή των περισσότερων κρατών του κόσμου, πλην των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Από το σύνολο των χρημάτων τα 4 δισ. ευρώ τα έδωσαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δωρητές σε αυτήν τη σχεδόν παγκόσμια προσπάθεια έγιναν ακόμα και φυσικά πρόσωπα και φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το «Ίδρυμα Μπiλ και Μελίντα Γκέιτς» που έδωσε 100 εκατ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε με το ποσόν του 1 δισ. ευρώ ενώ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ιταλία συνεισφέρει 140 εκατ. ευρώ, η Γαλλία 500 εκατ., η Γερμανία 525 εκατ., η Ισπανία 125 εκατ. και η Ολλανδία 192 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης με σχετικό tweet του ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα συνεισφέρει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.
Από τον υπόλοιπο πλανήτη, η Σαουδική Αραβία προσέφερε 456 εκατ. ευρώ, ο Καναδάς 780 εκατ., το Ηνωμένο Βασίλειο 440 εκατ. και η Κίνα 45 εκατ. ευρώ, η Αυστραλία 256 εκατ. και η Ιαπωνία 762 εκατ. ευρώ.
Τα 7,4 δισ. που συγκεντρώθηκαν είναι απλώς η αρχή καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα χρειαστούν άνω των 40 δισ. ευρώ για την παρασκευή του εμβολίου και τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών.
Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με την παρασκευή εμβολίου.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τουλάχιστον 70 μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την παρασκευή εμβολίου, με τρεις εξ αυτών να βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
«Σήμερα ο κόσμος έδειξε εξαιρετική ενότητα για το κοινό καλό. Κυβερνήσεις και παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στον κορονοϊό. Με τέτοια δέσμευση, είμαστε σε καλό δρόμο για την ανάπτυξη, παραγωγή και ανάπτυξη ενός εμβολίου για όλους. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε περισσότερο. Ο μαραθώνιος θα συνεχιστεί. Αφού οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενταχθούν σε μια παγκόσμια κινητοποίηση ελπίδας και αποφασιστικότητας», είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Tύπου μετά τον «μαραθώνιο».