Εκστρατεία καλλιέργειας κριτικής σκέψης των μαθητών εγκαινίασε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Οι γάλλοι μαθητές πρέπει να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη για να αναγνωρίζουν την παραπληροφόρηση και τα fake news, είπε ο γάλλος πρόεδρος, αφού άκουσε τις προτάσεις ειδικής επιτροπής.
Στα μέτρα που προτείνονται συμπεριλαμβάνεται ένα εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την πλημμύρια τοξικών πληροφοριών, που βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, είπε ο Μακρόν.
Η επιτροπή, που αποτελείται από 30 ειδικούς, με επικεφαλής τον κοινωνιολόγο Ζεράλντ Μπρονέρ, πρότεινε την αλλαγή της νομοθεσίας περί Τύπου, ώστε να γίνουν οι ιντερνετικές πλατφόρμες και όσοι «ποστάρουν» σε αυτές, νομικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενό τους,
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους και εκδότες, ο Μακρόν, στήριξε τις προτάσεις και υποσχέθηκε να βάλει τη Γαλλία στην πρώτη γραμμή της «ασύμμετρης μάχης» ανάμεσα στους δημιουργούς των fake news (ανάμεσά τους και ξένες κυβερνήσεις) και στα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα παιδιά είναι αντιμέτωπα «με την κατάρρευση της αλήθειας σε όλες τις σχέσεις» λόγω των ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνωμοσίας. «Η Γαλλία πρέπει να εκπαιδεύσει τα παιδιά μας με περισσότερη κριτική σκέψη, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ψηφιακή μεταμόρφωση. Είναι ζωτικής σημασίας να παλέψουμε για να μην μας αποκλείσουν οι αλγόριθμοι», που χρησιμοποιούν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, «οι οποίοι τοποθετούν όλους στις δικές τους φούσκες στα social media. Οφείλουμε να μεταφέρουμε το πνεύμα της εποχής του Διαφωτισμού στην ψηφιακή εποχή», τόνισε..
Σύμφωνα με τους γάλλους ειδικούς, οι πλατφόρμες πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να αποφύγουν να βλέπουν το αποτέλεσμα των αλγορίθμων, που τους ταΐζει με τοξικές πληροφορίες και οι σχετικές διαφημίσεις πρέπει να περιοριστούν.
Οι δημοσιογράφοι φέρουν τη νομική ευθύνη για ό,τι δημοσιεύουν, είπε ο Μακρόν. «Ετσι πρέπει να γίνει και με όσους παράγουν και διανέμουν πληροφορίες, τις ψηφιακές πλατφόρμες, τους influencers, τους πολίτες που μερικές φορές παίζουν μεγάλο ρόλο σε μία δημόσια διαμάχη στις νέες πλατφόρμες, όλοι πρέπει να καθορίζονται από ένα πλαίσιο ευθύνης».
Επίσης, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για όσους κάνουν προπαγάνδα για λογαριασμό ξένων απολυταρχικών καθεστώτων, πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος. «Δεν είμαστε αφελείς. Πρέπει να ξέρουμε πώς να προστατέψουμε τον εαυτό μας σε περίπτωση ξένης παρέμβασης».
Αναφερόταν κυρίως σε δημόσιες και υπόγειες παρεμβάσεις του Κρεμλίνου στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017. Ρώσοι χάκερ είχαν παραβιάσει υπολογιστές της καμπάνιας του και δημοσίευσαν χιλιάδες έγγραφα φορτωμένα με ψεύτικα στοιχεία.
Ο Μακρόν είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της επιτροπής για νέα νομοθεσία που θα επιτρέπει την δίωξη πολιτών και μέσων για διασπορά ψευδών ειδήσεων.