Ο πρόεδρος Μακρόν σε συζήτηση κατά τη Σύνοδο Γαλλίας-Αφρικής κατά την οποία έκανε την ανακοίνωση | REUTERS/Sarah Meyssonnier/Pool
Επικαιρότητα

Μακρόν: Η Γαλλία επιστρέφει στο Μπενίν κλεμμένα έργα τέχνης

Ο «θησαυρός του Μπενχαζίν» αποτελείται από έργα που εκπλάπησαν από αποικιοκράτες στα τέλη του 19ου αιώνα ενώ θα ακολουθήσει και άλλη μία αποστολή στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Protagon Team

Στα τέλη Οκτωβρίου η Γαλλία θα επιστρέψει και επίσημα στο Μπενίν 26 έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από το ανάκτορο του Αμπομέι στα τέλη του 19ου αιώνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόκειται για την υλοποίηση μιας δέσμευσης που είχε αναλάβει το 2018. Στην τελετή θα είναι παρών και ο πρόεδρος του Μπενίν (μιας πρώην γαλλικής αποικίας στη Δυτική Αφρική), Πατρίς Ταλόν.

Σύντομα θα επιστραφούν έργα τέχνης και στην Ακτή του Ελεφαντοστού, πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Τα 26 έργα αποτελούν τον «θησαυρό του Μπεχανζίν» και είχαν κλαπεί το 1892, κατά τους αποικιακούς πολέμους. Σήμερα φυλάσσονται σε μουσείο στο Παρίσι.

Η απόφαση για την επιστροφή εγκρίθηκε από το γαλλικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020. Η επιστροφή κλαπέντων έργων σε αφρικανικές χώρες είναι ένα από τα κεντρικά σημεία των βελτίωσης των σχέσεων με την Αφρική που επιδιώκει να έχει ο πρόεδρος Μακρόν, σημειώνει σχετικά ο Monde.