«Αν έρθουν παιδιά των προσφύγων στον χώρο του σχολείου μας, θα καταλάβουμε το σχολικό κτίριο». Μ’ αυτόν τον τρόπο «υποδέχθηκε» ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα τάξεων προσαρμογής του υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά-πρόσφυγες. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου, αλλά και του 2ου Δημοτικού της περιοχής.
Πριν σπεύσει κανείς να σκεφτεί πως ο λόγος για τον οποίο οι γονείς εμφανίζονται τόσο αρνητικοί στην προοπτική συνύπαρξης των παιδιών τους με παιδιά προσφύγων, είναι η παρακώλυση της μαθησιακής διαδικασίας από του νέους αλλοδαπούς μαθητές, που ούτε τη γλώσσα δεν γνωρίζουν, απαιτείται μια απαραίτητη διευκρίνιση:
Το υπουργείο Παιδείας δεν σκοπεύει να «φυτέψει» προσφυγόπουλα σε τάξεις των δημοτικών σχολείων. Αντιθέτως, κατανοώντας τις ιδιαιτερότητες και την ανάγκη προσαρμογής, εγκαινιάζει το ειδικό πρόγραμμα των τάξεων υποδοχής. Αυτό σημαίνει πως όσα παιδάκια υπαχθούν σ’ αυτό, θα κάνουν ειδικά μαθήματα από τις 2 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα σχολική υλικοτεχνική υποδομή.
Εν προκειμένω λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι γονείς απειλούν να καταλάβουν τα σχολεία, περίπου ωσάν να πρόκειται για ατομική ή συλλογική τους ιδιοκτησία» -αφήνοντας βεβαίως και τα δικά τους παιδιά χωρίς μάθημα- αν πατήσουν το πόδι τους στον ίδιο χώρο προσφυγόπουλα, ακόμη και μετά το πέρας των κανονικών μαθημάτων του σχολείου.
«Ναι στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων μεταναστών, όχι όμως στα σχολεία του δήμου μας»
Το θέμα απασχόλησε και τον Δήμο Ωραιοκάστρου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αίθουσα, όπως διαβάζει κανείς στο σχετικό δελτίο τύπου με τίτλο «Ναι στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων-μεταναστών, όχι όμως στα σχολεία του δήμου μας», ήταν κατάμεστη από δημότες και μέλη της σχολικής κοινότητας.
Σε επικοινωνία που είχε το protagon.gr με τον δήμαρχο της περιοχής, Αστέριο Γαβότση, ο ίδιος δήλωσε αιφνιδιασμένος από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ισχυρισμό που αντέκρουσε πάντως μιλώντας και πάλι στο protagon.gr ο γγ του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, που ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχουν επιλεγεί τα σχολεία στα οποία θα διεξαχθούν τα μαθήματα για τα παιδιά των προσφύγων. Ο κ. Παντής πρόσθεσε πως το υπουργείο φιλοδοξεί να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα των τάξεων υποδοχής από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί, όπως είπε, η ΚΥΑ που θα καθορίσει τον τρόπο επιλογής των σχολικών κτιρίων. «Εκτίθενται οι γονείς και με αυτήν τη συμπεριφορά δείχνουν κάτι άλλο ως κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παντής.
«Οι επικίνδυνες και οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα και ελονοσία θερίζουν», είπε στο protagon ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, επικαλούμενος μάλιστα την ιατρική του ιδιότητα – αλήθεια, ως γιατρός υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίζει πως η ελονοσία δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο; Τα κέντρα φιλοξενίας αποτελούν «υγειονομική βόμβα», πρόσθεσε, εξηγώντας πως στην περιοχή φιλοξενούνται περίπου 2.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους και περίπου 700 παιδιά.
Τι προτείνει λοιπόν ο δήμος; Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προτείνει τα παιδιά πρόσφυγες ως 7 ετών να απασχολούνται σε ειδικούς χώρους εντός του κέντρου φιλοξενίας και για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά να νοικιάσει το υπουργείο άλλους χώρους, μένοντας μακριά απ’ τα σχολεία των δικών τους παιδιών.
Μετά τον θόρυβο που ξεσήκωσε το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με κάποιο από τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των συγκεκριμένων σχολείων. Στο δελτίο τύπου του Δήμου ωστόσο διαβάζει κανείς:
«Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς και πολίτες παρουσίασαν τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο των δικών μας παιδιών με τα προσφυγόπουλα, σε επίπεδο πολιτισμικό – κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία, κοινωνική συμπεριφορά), αλλά και κυρίως υγιεινής και καθαριότητας, καθόσον όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών των προσφύγων και την απουσία του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την κατάθεση βιβλιαρίου υγείας, όπως απαιτείται από τα δικά μας παιδιά στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς».
Σε μια απόπειρα να πάρει απόσταση από τους συγκεκριμένους συλλόγους, η Ένωση Γονέων της ευρύτερης περιοχής του Ωραιοκάστρου εξηγεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί πως «οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεσμεύουν μόνο τους ίδιους τους συλλόγους οι οποίες απλά γνωστοποιήθηκαν στον Πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. και δεν αποτελούν επίσημη και συνολική θέση της Ένωσης» και παραπέμπει σε μελλοντική γενική συνέλευση για την τελική της τοποθέτηση.
Ο Νίκος Φίλης στο protagon.gr
«Τα παιδιά αυτά είναι εμβολιασμένα, όπως και τα ελληνόπουλα και για όσες περιπτώσεις υπάρξει ανάγκη εμβολιασμού, επιλαμβάνεται η Πολιτεία», απαντά από πλευράς του ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο protagon.gr.
Ο κ. Φίλης τοποθετήθηκε συνολικά για το ζήτημα που έχει προκύψει με την ακόλουθη δήλωση:
«H μεγάλη πλειοψηφία γονέων και εκπαιδευτικών έχουν αγκαλιάσει με αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη του πρόσφυγες. Τέτοιες συμπεριφορές ορισμένων γονέων στο Ωραιόκαστρο είναι έξω από τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Προφανώς οφείλονται σε παρεξηγήσεις ή, φοβούμαι, και σε προκαταλήψεις. Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η φιλοξενία των προσφύγων στη χώρα μας υπακούει στις Διεθνείς Συνθήκες και τους νόμους του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει δυνατότητες εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα και πρώτα πρώτα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, προκειμένου τα παιδιά αυτά, όσο ζήσουν στη χώρα μας, να μην γκετοποιηθούν, αλλά να έρθουν σε επικοινωνία και φιλία με τα ελληνόπουλα. Γι’ αυτό, το υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει πρόγραμμα τάξεων υποδοχής παιδιών προσφύγων τις απογευματινές ώρες, σε σχολικά κτίρια κοντά στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων».