Χάρη στον ταχύτερο εμβολιασμό, γράφει το Bloomberg, η ΕΕ μπορεί να αφήσει πίσω της το «άνοιξε-κλείσε» των lockdown και οι οικονομίες να εκκινήσουν ξανά και με ασφάλεια | Reuters
Επικαιρότητα

Μαγιορκίνης: Τέλος καλοκαιριού το τείχος ανοσίας

Τι είπε ο καθηγητής για το μήνυμα ελπίδας από ΕCDC για το τέλος του social distancing και της χρήσης μάσκας από τους εμβολιασθέντες
Protagon Team

Αισιόδοξος ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, περί τα τέλη του καλοκαιριού, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο Μega o καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα όσων ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους, για το πόσο διαρκεί η ανοσία και για το αν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν εκ νέου σε κάποιο χρονικό διάστημα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε απόλυτες απαντήσεις, ωστόσο σύμφωνα με τις σχετικές ενδείξεις, η επανάληψη του εμβολίου φαίνεται ότι θα χρειαστεί να γίνει έπειτα από 1-2 χρόνια.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια για όσους εμβολιαστούν. Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου. Δεν βλέπουμε πάντως ότι θα χρειαστεί επανάληψη σύντομα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από 1-2 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένα στέλεχος που θα ξεφύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας, αλλά θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είμαστε σε καλό σημείο. Με 0,5% να εμβολιάζεται κάθε μέρα, υπολογίζουμε ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας», ήταν η εκτίμησή του, για να προσθέσει σχετικά με την επόμενη φάση της… συμβίωσης με την πανδημία:

«Δεν νομίζω ότι θα ξεμπλέξουμε 100%, αλλά δεν νομίζω ότι ο ιός θα μας απασχολεί στο επίπεδο που μας απασχόλησε. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δεν θα χρειάζεται η μάσκα από ένα σημείο και μετά. Στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί, θα κάνουμε και εμείς τις σχετικές συστάσεις».

Η εκτίμηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά το ελπιδοφόρο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  (ΕCDC), ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα, με περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη χρήση μάσκας και του social distancing.

Βάσει ρεπορτάζ του Bloomberg, όταν πλήρως εμβολιασμένοι συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα της απόστασης και η χρήση μάσκας μπορούν να χαλαρώσουν, σύμφωνα με μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη από το ECDC.

Οι κανόνες μπορούν να χαλαρώσουν ακόμη και όταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντιούνται με άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Και αυτό διότι ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής ασθένειας για τους εμβολιασθέντες είναι πολύ χαμηλός, ενώ επίσης χαμηλός είναι και ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό από κάποιον που έχει εμβολιαστεί.

Ετσι, καταλήγει το Bloomberg, χάρη στον ταχύτερο εμβολιασμό, η ΕΕ μπορεί να αφήσει πίσω της το «άνοιξε-κλείσε» των lockdown και οι οικονομίες να εκκινήσουν ξανά και με ασφάλεια.

Οσον αφορά την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους ηλικίας από 30 έως 39 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να πιάσουμε το γκρουπ που έχει το μεγαλύτερο RT. Αυτό, εκτίμησε, «θα βοηθήσει στο άνοιγμα, ώστε τους επόμενους 1-2 μήνες να δούμε σημαντική μείωση της επιδημικότητας που οδηγείται ουσιαστικά από αυτό το γκρουπ».

«Το όφελος των εμβολιασμών σε αυτό το γκρουπ είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ένα εξαιρετικά ασφαλές προφίλ. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια γεγονότα που μπορούν να εμφανιστούν και με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, και η επιτήρηση των εμβολίων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική», διαβεβαίωσε ο καθηγητής αναφερόμενος στον προβληματισμό που επικρατεί γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca και τις ακυρώσεις ραντεβού εμβολιασμού με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι και «για τις γυναίκες που εγκυμονούν, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ο εμβολιασμός δεν φαίνεται να τους δημιουργεί πρόβλημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να κάνει το εμβόλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ασφαλές. Για τα παιδιά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες για τα εμβόλια».

Για τις ανακοινώσεις εξάλλου σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, θέλησε να σημειώσει «το βασικό σημείο είναι ότι βλέπουμε πως ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης και πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση του lockdown, σταδιακά και ελεγχόμενα. Πλέον έχουμε αρκετά εργαλεία που μας το επιτρέπουν, όπως είναι τα self-tests. Επίσης, για το Πάσχα, δεν θέλαμε να βαρύνουμε δυσανάλογα την περιφέρεια, να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας στην περιφέρεια. Θέλαμε να ξεκινήσει η αποσυμπίεση από τα αστικά κέντρα και να περάσει στην περιφέρεια, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερος έλεγχος».

«Μας προβλημάτισαν τα κορονοπάρτι σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία του κόσμου. Δεν ανοίξαμε την εστίαση για να αποφύγουμε τα κορονοπάρτι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μειοψηφία, ενώ στην εστίαση θα πάνε εκατοντάδες χιλιάδες», παρατήρησε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Είναι βέβαια τα κορονοπάρτι ένα φαινόμενο που μας έχει απασχολήσει, δείχνει μια εικόνα για το μέγεθος της κόπωσης, αλλά δεν νομίζω ότι συνέβαλε σημαντικά για να πάρουμε την απόφαση για την εστίαση».

Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανο να περάσουμε άμεσα στη φάση της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους. «Είναι νωρίς –είπε– να μιλήσουμε για κλειστούς χώρους, θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό που έχουμε στο έπακρο».

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν εισηγήσεις για γνωμοδότηση για περαιτέρω άνοιγμα, δεν είναι εύκολο να πάρουμε πολλές αποφάσεις συγχρόνως, θέλουμε να υπάρχει χρονική απόσταση για να βλέπουμε το αποτέλεσμα». «Θέλουμε να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τις επόμενες κινήσεις αποσυμπίεσης.

«Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ακόμα», συμπλήρωσε ο καθηγητής, και αναφερόμενος στην απόφαση για Ανάσταση στις 21.00, είπε πως «έγινε εισήγηση της Εκκλησίας όπως αντιλαμβάνομαι, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τις πολύ βραδινές ώρες. Η αλήθεια είναι ότι η βραδινή κυκλοφορία έχει συσχετιστεί με πάρτι. Γενικά –κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του– έχουμε πει ότι δεν θέλουμε να επεκτείνουμε την κυκλοφορία μετά τις 23.00».